Huawei MatePad Pro - méretes HMS

Billentyűzettel és mágneses tollal is kedvező nyitóár társul a Huawei új csúcstabletjéhez, de vajon megéri a spórolás a szűkös alkalmazáskínálatért, és a kevéssé tabletes EMUI-ért cserébe?

Bevezető, külső, kijelző

A következő számítógéped nem számítógép lesz - állítja az Apple, az iPad Próval kapcsolatban. Nemrég járt nálunk a legújabb generációs gép, ami a mindennapi feladatokhoz, és némi kreatív + levelezési munkához már tényleg abszolút ki tud váltani egy MacBookot, és kezelőfelület terén sem feltétlenül csak egy érintőképernyőt ad, hanem ott az elérhető billentyűzet, aktív ceruza és touchpad. Van továbbá Microsoft Surface Pro X is, ami a tablet-tematikát szintén nem egyszerű tartalomfogyasztási, böngészgetési kellékként, hanem igazi számítógépet helyettesítő eszközként közelíti meg. Az irány sokaknak lehet szimpatikus, viszont az árcímke megtekintése után elfogyhat a lendület.


[+]

Ezek a termékek ugyanis nem olcsók. Már a kisebbik iPad Pro (11"), csak Wi-Fivel is 325 000 forintról indul, ha pedig szeretnénk bele SIM-et tenni, esetleg nagyobb tárolóra van szükségünk, és még a kiegészítők közül is többre vágyunk egy töltőnél, akkor gond nélkül vehetjük elő a félmilliót, és nem járunk sokkal jobban akkor sem, ha a Surface-vonalon indulunk el. Ezzel szemben itt van a Huawei, ami ezekhez képest jelentősen olcsóbban tud nagyon hasonló funkcionalitást felmutatni: nyitóára, a június 5-től 15-ig tartó nyitóidőszakban úgy 246 990 forint, hogy adnak hozzá billentyűzetes, mindenfelé hajtogatható tokot, és 4096 pontos nyomásérzékeléssel bíró, a géphez mágnesesen kapcsolódó M-Pencil ceruzát. Ráadásul ez már az 5G-s gép, tehát tényleg mondhatjuk, hogy minden földi jóval fel van szerelve, egy dolog maradt ki belőle, az viszont nagyon: a Google-támogatás, lévén egy friss Huawei gépről beszélünk.


[+]

A dobozban nem a jól ismert és szeretett Huawei SuperCharge töltő lapul, viszont egy 20W-os adapter jár hozzá USB-A fejjel, ezen felül kapunk még egy jack adaptert, USB-A->C kábelt és egy SIM-tűt is csomagolnak a géphez. A billentyűzet és a toll természetesen külön dobozban kaptak helyet, ezekhez némi papírhalmon kívül nem is nagyon jár tartozék, az M-Pencilhez adnak még egy póthegyet.

Nem a külső, hanem a kezelőfelületből eredő belső kávák érződnek nagynak
Nem a külső, hanem a kezelőfelületből eredő belső kávák érződnek nagynak [+]

Térjünk is át a gép külsejére: 246 x 159 x 7,2 milliméteres dimenziókkal és 460 grammos tömeggel ez a tablet függőlegesen tartva nálam egy kézzel pont átfogható kategóriába tartozik, tehát nem kell belekarolnom ahhoz, hogy pár percig böngésszek vagy leveleket olvassak de akinek az átlagosnál kisebb tenyere van, annak ez biztosan nem opció. 11 hüvelykes gépek között szinte már kompaktnak is nevezhetjük, tényleg jó a mérete, asztalon használva alulról, kézben tartva pedig felülről karcolgatja a kényelmi határt. Alumínium háza valódi minőségérzetet kölcsönöz neki, mindene feszes, abszolút érezteti, hogy tartós eszköznek született. A kameralyukas kialakítás kissé mókás, ha azt nézzük, hogy egy optikányi hely simán lett volna bármelyik káván, de a sarokban tényleg nagyon ritkán zavar, és szinte minden használat mellett lehet úgy forgatni a gépet, hogy ne legyen zavaró az előlapi kamera jelenléte.

Kijelző-teszt
Mérés Huawei MatePad Pro Apple iPad Pro (12.9, 2020) Samsung Galaxy Tab S6 Apple iPad (2018)
Képátló 10,8 hüvelyk 12,9 hüvelyk 10,5 hüvelyk 9,7 hüvelyk
Felbontás 1600 x 2560 2048 x 2732 2560 x 1600 2048 x 1536
Technológia IPS IPS (Liquid Retina) Super AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 420 / 510 nit 495 / 600 nit 349 / 437 nit 507 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0,25 nit 0 nit 0,5 nit
Kontrasztarány 1271:1 1980:1 végtelen 1015:1
Színhőmérséklet 8448 K + kézi 7072 K + True Tone 5691 K + kézi 6650 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

11, egész pontosan 10,8 hüvelykes kijelzőről beszélhetünk az előlapon, tabletes szinten kimondottan keskeny, körülbelül félcentis kávákkal, és 86,5%-os, készülékházból számolt számolt kijelző/előlap aránnyal. 1600 x 2560 pixel a maximális felbontás, ám ellenben a drágább EMUI-s mobilokkal, itt fixen, kézzel nem csökkenthetjük a megjelenített képpontok számát, kizárólag intelligens módot kapcsolhatunk be, ami magától vált kisebb felbontásra, ha épp azt érzi, nem indokolt az összes elérhető pixelt mozgatni.

Nem mindenhol van felkészítve a kezelőfelület a kameralyukra
Nem mindenhol van felkészítve a kezelőfelület a kameralyukra [+]

A maximális fényerő 500 nit fölött van, a betekintési szögek jók, és a tükröződésgátló réteg is korrekt, noha ez utóbbiból van már ügyesebb, még kevésbé becsillanó megoldás. Az érintésérzékelés remek, az IPS panel pedig élénk, mégsem kelt túlszaturált, a valóságtól elrugaszkodott érzetet, képekkel és videókkal való munkához ez egyértelműen pozitív, nem a bemutatótermekbe készült eye-candy panel, simán csak egy jó kijelző.


[+]

Már a bekapcsolóképernyő is azt sugallja, hogy ezt a gépet vízszintes kijelzővel, bal fent lévő kameralyukkal érdemes tartani, de a szokás kedvéért tekintsük a gép tetejét függőleges nézetben, fent a bekapcsológombbal. Jobb oldalon, egészen magasan látható a két hangerőszabályzó, alatta van meg a ceruza helye, ahol nem csak mágnesesen passzol, de töltést is tud felvenni a Pencil. Bal oldalra jutott a SIM, illetve a nanomemory kártya helye. Fent és lent láthatók a kilépőnyílások a két-két Harman/Kardon márkanév alatt futó multimédiás hangszóróhoz. IP- vagy MIL-STD-védettségről nem beszélhetünk, a mágnesesen záródó műanyag tok viszont a kisebb esésektől, koppanásoktól remélhetőleg megvédi majd az eszközt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés