Hirdetés

Huawei Mate 30 Pro - álmaimban Amerika visszainteget

Futuriszikus formával és kamerákkal, ám egyelőre Google-csomag nélkül érkezett a Huawei legjobbja tesztre. A kérdés így is adott: tényleg megéri a forma és a fejlesztés a felárat?

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mate 30 Pro két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv támogatásával, és létezik ugyebár 5G-s hálózatra kapcsolódó variáns is. Nem vagyok az akusztikus képernyőhangszóró rajongója, ám el kell ismernem: tisztán és zajos környezetben is kellően hangosan szól, ahogy a másik oldalon is rendben értettek. Épp csak soha, senkit nem zavart a hagyományos, rácsos fajta. A Bluetooth immár 5.1-es (A2DP, LE, SBC, ASC, LDAC), a WiFi modem kétcsatornás (802.11a/b/g/n/ac wave2, Direct, HotSpot, Display – az ax szabvány nem támogatott), az USB pedig 3.1 Gen1-es (a csomagolásban 2.0-s kábel van) MTP-vel és OTG-vel. Az EMUI Deskopot egyszerű Type-C - DisplayPort összekötőkábellel monitorra tudtam dobni, ahogy HDMI-vel is rendben megy a dolog, csak a WiFi-alapú kivetítést nem tudtam kipróbálni. Az A-GPS támogatású navis modul egyszerre három tucat műholdat használ (GPS L1 + L5, Glonass, BeiDou, Galileo E1 + E5a, QZSS L1 + L5), szobabelsőben is villámgyorsan pozicionál, az iránytű azonban még mindig hajlamos az északot picit eltéveszteni. Akad NFC mobilfizetési funkcióval, gyorsulásmérő, giroszkóp, hangszenzor, légnyomásmérő, infra plusz minden nyalánkság a ToF rendszerekhez és az AR-funkciókhoz.


[+]

Ha valaki öt éve azt mondja: egy 4500 mAh-s telep még csak nem is fog a csúcsmezőnyből kiemelkedni, lábhajtású rollerrel körberöhögöm. Márpedig itt ekkora telep munkálkodik ügyes optimalizálással, így felhasználási módtól függően elképesztően hosszú, 6-8 órás képernyőidők is összejöhetnek, 1-2-3 napra vetítve. Ráadásul csak egy bő óra a 40 wattos, vezetékes gyorstöltés, elég jelentős melegedéssel, ami a 27 wattos vezetékmentes etetésre is igaz (bár nekem csak 15 wattos tálca volt kéznél). A fordított Qi töltés elvileg háromszor gyorsabb, mint egy éve, a P30 Pro 4200 mAh-s telepébe mindenesetre egy óra alatt alig 25%-ot tankolt a Mate 30 Pro, miközben 40% naftát veszített – a különbség jelentős hő formájában távozott. A fordított töltés inkább FreeBuds-féle kütyüknél jöhet jól, a Mate 30 Pro remek üzemideje viszont minden esetben kidomborodik.


[+]

Értékelés: Huawei Mate 30 Pro
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7,5 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Kár, hogy az USA és Kína épp farkasszemet néz, mert Google-szoftverek nélkül ez a kitűnő telefon egyelőre nem kockáztatja meg a hazai startot, így magyar piaci értékítéletnek és plecsniosztogatásnak sincs értelme. Pedig nem volna egy erősebb elismerés érdemtelen: a produktivitásról szól a lenyűgöző, szögletes forma, a jócskán lekanyarodó, kitűnő kijelző, a roppant profi kameracsokor szuper portrékkal, éjjeli képekkel és videókkal, a kitűnő üzemidő, a villámgyors hardver és a jófajta EMUI 10 felület. Van infra, egy rakás tárhely, M Pen stylus támogatás, vezetékes és vezetékmentes gyorstöltés, komplett adatkommunikációs arzenál 5G opcióval és tökéletes, vízálló összeszerelés tenyérbe simuló, bár méretes és csúszós formában.

Mégse kell a Google-t vagy Donald Trumpot a számra vegyem, hogy több hiányosságot felemlegessek: nincs microSD foglalat, sztereó hangszóró, jack kimenet, átalakító vagy FM-rádió, pedig egy produktivitásban erős eszköztől elvárom a komplett arzenált. Abba pedig bele se merek gondolni az 1100-1200 eurós árat figyelembe véve, hogy ha egyszer netán a telefon nálunk is felbukkan, vajon mennyibe fog kerülni. Az igazság valószínűleg az, hogy kétszer annyiba, mint a Mate 20 Pro, miközben nem kétszer olyan jó telefon. Nagy hiba ráadásul a hangerőszabályzó beáldozása a suta virtuális megoldásért, de a bekapcsoló elhelyezkedése sem tökéletes. Remek a kamerák vonalélessége, de az expozíción, a fehéregyensúlyon és a dinamikán még reszelni kellene, miközben fájó hiányosság a 4K felvétel az előlapon. A kétféle biometrikus szenzor kitűnő, bár eggyel és kisebb noccsal is beértem volna.


[+]

Nyilván az ilyen kritikalista részben szubjektív, és minden rivális esetében összeállítható egy. Az pedig a jelenlegi szoftverrel is teljesen világos, hogy a Mate 30 Pro olyan telefon, amivel méltó lehet a Huawei a piaci elsőség megszerzésére, hiszen szemrevaló, jövőbemutató, kitartó, kattintásra termett és egy olyan mobilcsapat magabiztosságát tükrözi, amelyik nem tehető felelőssé a politikai helyzetért. Fordulat persze bármikor jöhet, vele együtt pedig a Google szoftverek és eme teszt frissítése. Jelen helyzetben viszont nem javasolnám egy ilyen telefon szürkeimportos beszerzését, van elég hazai forgalmazású alternatívája a sencsenieknek. A jövőre tekintve pedig már az a kérdés, hogy milyen sebességgel tudja a Huawei saját mobilszolgáltatásait és a Google-alternatívákat összehozni, akár HarmonyOS-szel – az biztos, hogy a válasz a mérhetetlenül drága elitkategóriában csattanós kell, hogy legyen.

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés