Hirdetés

Huawei Experience: A szuperlassítás trükkjei

Lassítsd le az időt a döbbenet szintjére: 960-tól akár 7680 FPS-ig kínálnak a mai csúcsmobilok efféle trükköket, és van pár tippünk, hogyan készüljenek látványos eredmények.

A pillanatkép szó jelzi: röpke időszelet örökíthető meg csak vele, persze épp ez a lényeg – ha ennél hosszabbat akarunk, arra a hosszú záridő az opció, melynek lehetőségeit az alább blogbejegyzésünkben már körbejártunk. Az idő, mint negyedik dimenzió múlását ugyanakkor mégiscsak mozgóképen lehet a legjobban szemléltetni, és szerencsére elég komolyak a mai mobilkamerás hardverek, hogy igen látványos klipeket tudjunk velük előállítani és ismerőseinknek megmutatni.

Gyorsan mozgó témát, jelen esetben kutyus rögzíteni lehet rövid záridővel és lassított felvétellel is
Gyorsan mozgó témát, jelen esetben kutyus rögzíteni lehet rövid záridővel és lassított felvétellel is [+]

Az egyik véglet a time-lapse, vagyis gyorsított felvétel, amikor rengeteg, hosszabb időintervallumonként lőtt képet gyúr össze a rendszer gyorsított videóvá, extrém helyzetben nem csak a felhők mozgását vagy a nap-éj ciklusok változását, hanem akár az évszakok múlását pár másodperces klip formájában demonstrálva.

A mobilos kamerarendszerek rengeteg mozgóképes trükkre is képesek
A mobilos kamerarendszerek rengeteg mozgóképes trükkre is képesek [+]

A másik oldalon viszont a lassított felvételek helyezkednek el, és mivel 30 képkocka/másodperc, avagy FPS az ipari standard videózáskor, ez alapján szokták a dolog mértékét jelölni. A Huawei-nek a Leica mellett a Sony kamerarészlege is régi partnere, amely több szenzorával is felkínálja a 32x-es lassítást, más szóval a 960 képkocka rögzítését másodpercenként, és eljutottunk mára oda, hogy mindez már 1080p-n is elérhető.


[+]

Jött aztán a Mate 30 Pro, és vele együtt a 256x-os lassítás, azaz a 7680 FPS, 720p felbontáson. Bár szemre úgy tűnik, egyes képkockák között interpolálással segít a rendszer a még döbbenetesebb hatás eléréséért (opció egyébként az 64x-es lassítás is, szintén HD-ben), akárhogy is van a dolog: a leghirtelenebb és gyorsabb mozgásból is hihetetlenül lassú és elnyújtott mozgókép keletkezhet. Azt is tudni kell viszont, hogy általában csak pártized másodperc lassítható le 32x-256x-os módok esetében, így témát is ez alapján érdemes választani, plusz a kívánt pillanatot nagyon nehéz emberi reakcióidővel ütemezni. Ezért jön jól az iménti csúcskészülék automata mozgásfelismerése, ami jó trükk, de mi magunk is javíthatunk az eredményeken némi odafigyeléssel.

Ha kéznél van, egy állvány mindig jól a telefon rögzítésére, így nem kell a levegőben fogni, és két mancs jut az expozíciókorrekcióra, az érintőfókuszra és a felvétel indítására. Lehet a lencsékkel és a zoommal is igazítani az előnyös kompozíció érdekében, illetve jól jöhet a folyamatosan világító LED villanó segítsége. Méghozzá azért, mert a szuperlassítás a rövid záridők miatt rengeteg fényt igényel, és több okból is érdemes nappal, sőt: napfény alatt próbálkozni. Akár már szobabelsőben is túl sötétek és zajosak lehetnek az eredmények, plusz a lámpák villogása is bezavarhat. Érdemes ezért odabent a lehető legtöbb külső fényt beengedni, de ha ez sem elég, erős mesterséges fénnyel a témát még jobban megvilágítani.


[+]

Egyébként helyzete válogatja, hogy szükséges-e a 256x-os lassítás, avagy elég-e a 32x-es. Sőt: van amikor a 8x-os, vagyis a 240 FPS a megfelelő, ilyenkor ugyanis nincs a lassított mozgásnak időkorlátja. Tapasztalataim szerint simán lehet, hogy egy témára fél tucat próbálkozást el kell lőni, mielőtt a tuti felvétel megszületik – persze egy pillanat, mint az ablakban landoló, majd felszálló madárka nem feltétlenül ismételhető meg. Végezetül, hogy a lehető legtutibb mozzanatot osszuk meg, érdemes lehet a videót mindjárt felvétel után szerkeszteni. A lényeg: érdemes észben tartani, ha a telefon képes szuperlassításra, mert alkalom szüli a jó klipet, amely roppant látványosra sikeredhet.

Előzmények