Lekerülhet a Huawei az amerikai kereskedelmi feketelistáról?

A Bloomberg szerint ebben a hónapban licencet kaphat több amerikai vállalat a sencseniekkel való kereskedéshez, a Trump-Hszi megegyezés pedig hosszútávú rendezéssel járhat a Huawei-re nézve is.

Több fordulat volt az Amerika kontra Kína és az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium kontra Huawei ügyben annál, hogy a pillanatnyi pozitív fordulatokból messzemenő következtetéseket vonjunk le, mostanság mégis optimista lehet a Huawei-nél a hangulat. Egyfelől az amerikai kereskedelmi feketelistára kerüléssel együtt is több mobil leszállításánál járnak tíz hónap után, mint tavaly ugyanilyenkor, döbbenetes dominanciát mutatva a hazai piacon, noha a Mate 30-ak és a jövőben érkező Huawei, Honor telefonok egyelőre nem használhatják a Google alkalmazásokat.

A Huawei egyik székháza
A Huawei egyik székháza (forrás: PhoneArena)

Másfelől pedig arról számolt be vasárnap Wilbur Ross amerikai kereskedelmi főtitkár, hogy közel az utóbbi hónapok büntetővámokkal tarkított kínai-amerikai gazdasági versengésének első körös rendezése, amire már ebben a hónapban sok kerülhet. A Huawei egyébként kétszer is ideiglenes felmentést kapott a feketelista tiltása alól, és a második ilyen november 18-án jár le. Azt viszont épp a Mate 30 Google Mobilszolgáltatásainak hiánya húzza alá, hogy ezek az enyhítések csak a meglévő termékek és szoftverek karbantartására, frissítésére adnak lehetőséget. Ahhoz, hogy új termékekbe amerikai komponens, szoftver vagy szellemi tulajdon kerüljön (így például a Google-csomag), vagy le kell venni a Huawei-t és az érintett feleket a feketelistáról, vagy kereskedelmi licencet adni a kapcsolódó amerikai vállalatoknak, amelyek közül állítólag több százan folyamodtak a minisztériumnál ezért.

Donald Trump és Hszi Csin-ping találkozója pár hónappal ezelőtt, sikertelen tárgyalásokkal
Donald Trump és Hszi Csin-ping találkozója pár hónappal ezelőtt, sikertelen tárgyalásokkal (forrás: Daily Beast) [+]

Ross szerint a kereskedelmi szerződés megkötése mellett „rövid időn belül” az első, fenti licencek kiadása is megkezdődhet, bár azt nem tudni, hogy a Google egyáltalán az érdeklődők között van-e. Donald Trump amerikai elnök tegnap pedig aláhúzta: minél előbb tető alá hozná a megegyezést Hszi Csin-ping kínai kollégájával, lehetőleg az Egyesült Államokban, bár szóba került Iowa, Alaszka és Hawaii mellett több kínai helyszín is. Ross hozzátette: bár a licencért folyamodó amerikai cégek jobb, ha alapból elutasítással számolnak, hiszen nem véletlenül vannak cégek és nevek a feketelistán, „nyilvánvalóan nagyon sok kérelmet helybenhagyunk”, tette hozzá nem kevés optimizmussal. Az igazi siker a sencseni vállalat szempontjából ugyanakkor az lenne, ha lekerülne a feketelistáról, és az amerikai cégek szabadon kereskedhetnének vele – azt már a PhoneArena teszi hozzá, hogy a Trump - Hszi megegyezés ezt is elhozhatja.

Amerikai vállalatokat is kellemetlenül érint a kínai-amerikai gazdasági háborúskodás, hiszen sok Amerikába importált portéka Kínában készül
Amerikai vállalatokat is kellemetlenül érint több, mostanában kiszabott büntetővám, hiszen sok Amerikába importált portéka Kínában készül [+]

Nem csak a Huawei szenvedi meg egyébként az elmúlt hónapok gazdasági csatározásait: mindkét oldalon bevezettek büntetővámokat, ami miatt az Apple-nek például drágább a Kínában gyártott Watch, AirPods és egyéb modelleket az Egyesült Államokba importálnia, úgyhogy az almások kérelmet nyújtottak be, hogy kivételt kapjanak ennek őket terhelő része alól. Ezzel egy időben viszont nem mindenki hajlik az USA-ban a Huawei-jel való viszony rendezésére: az FCC, azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság kész előirányozni, hogy az amerikai szolgáltatók teljes mértékben megszabaduljanak a Huawei és a ZTE hálózati eszközeitől, mivel azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Az amerikai belpolitika, a beindult elnökválasztási kampány és a szervek tehát még közbeszólhatnak, illetve maga Trump és Hszi is szakította már meg a pozitív tárgyalásokat, mielőtt megegyezhettek volna.

A Mate 30 Pro remek készülék, ami komoly konkurenciája lenne az itthon forgalomban lévő elitmasináknak
A Mate 30 Pro remek készülék, ami komoly konkurenciája lenne az itthon forgalomban lévő elitmasináknak [+]

Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a politika bele fog szólni a telekommunikációs, IT és mobilszektorba a következő években, a kínai piac pedig önmagában annyira fontos, hogy az amerikai cégek, mint az Apple, igyekeznek csendben kimaradni minden kényes szituációból, bár ez nem mindig sikerül. Az almásoknak is nyilvánvaló érdeke a büntetővámok eltörlése, míg a Huawei továbbra is együtt kíván működni a Google-lel – úgyhogy, amennyiben a GMS licencet visszaszerzik, várhatóan hamar felkerül a Mate 30-akra a Play szolgáltatáscsomag, és indulhat a nyugati értékesítés.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés