Honor 8 Pro - déjà vu

A sokadik Kirin 960-as phabletet teszteljük, ám mind közül a legolcsóbbat. A 6/64 GB-os RAM/tárhely kombináció önmagában előnyös, a QHD kijelző és a mellékelt VR-megoldás pedig kellemes extra.

Bevezető

Szűkebb ismerősi körömben is többen használnak Huawei okostelefont, kitekintve pedig egy-egy mutatós csúcskészülék és Honor márkajelzésű modell is előfordul. Még azt is tudják néhányan, hogy a Huawei a mobilpiac harmadik számú szereplője a Samsung és az Apple mögött, ami számszerűsítve 139 millió okostelefon leszállítását jelentette tavaly. Ha hozzávesszük az általában pozitív kritikai fogadtatást és a drágább szériák előnyös eladási mutatóit, meglepő volna viharfellegekről beszélni. Gyűlni nem kezdtek, ám apró foszlányok megjelentek Sencsen egén, és a szélirány a mobilpiacon gyorsan megfordulhat. És el is oszlathatja a felhőket akár.

Íme a legújabb Honor csúcsmodell, a mutatós 8 Pro
Íme a legújabb Honor csúcsmodell, a mutatós 8 Pro [+]

A főállásban továbbra is hálózatkiépítéssel foglalkozó vállalat ugyan jelentősen megnövelte tavaly mobilos bevételeit (egy év alatt 44%-kal), a profitokat nem sikerült (csak 0,4%-kal), a teszteken jól szereplő, mégis konzervatív P10 duóval az élen pedig komoly teljesítmény lesz a kávamentes és vízálló trendeket követő 2017-ben a tavalyi nyereséget felülmúlni. Aligha segítenek az olyan, talán felfújt, talán jogos felhasználói észrevételek, miszerint ugyanazon készüléktípusok között akár jelentős teljesítményteszt-különbségek lehetnek a tároló tekintetében. Jött a hivatalos álláspont: a mindennapos működést tessék vizsgálni, ne a benchmark teszteket. Tech portálként mi azért nekiülünk egy-két ilyen programnak, és előrevetítjük: mi is találkoztunk érdekességekkel.

A Honor 8 Pro a Huawei Mate 9 felett
A Honor 8 Pro a Huawei Mate 9 felett [+]

A túlontúl színes termékpaletta sem garantálja a végtelenségig az eladási mutatók növekedését, a Huawei álláspontja az, hogy így legalább minden felhasználó megtalálhatja a megfelelőt, de ezek a felhasználók könnyedén el is veszhetnek a nagyon hasonló modellek rengetegében. És persze marketinget, üzenetet és terméktámogatást is nehezebb minden egyes modell mögé tenni úgy, hogy azok elkülönüljenek egymástól és egyéniségek legyenek. A Full HD-s Mate 9 ugyan elég jól fogy, viszont hamar belső konkurenst kapott a QHD-s Mate 9 Pro és a méregdrága Porsche Design személyében, aztán jött a QHD-s P10 Plus, és a Honor V9, amely a nyugati piacokra Honor 8 Pro néven érkezett. 5,9”, 5,5”, 5,5”, 5,5”, 5,7”, 5,7” – a Kirin 960 / mutatós fémház / Android N-es EMUI 5.x variációra csak phablet méretben fél tucat variáció érkezett. Bár ez a felhasználónak jó hír, hiszen van választása, nem biztos, hogy mindenkinek átjön, most akkor melyik a sencseniek abszolút csúcsmodellje. A Honor brand egyébként is a céges profitok egyfajta ellenfele, ezeket ugyanis a márkalogós variációknál olcsóbban kínálják, közel hasonló tudással. Így vonhatott el P9 vásárlókat a remek ár/érték arányú Honor 8.

Mutatós, mint mindig, a Honor 8 küllemben roppant megnyerő
Mutatós, mint mindig, a Honor 8 küllemben roppant megnyerő [+]

A hosszú felvezetés oka egyszerű: a QHD-s, Kirin 960-as, Android 7.0-s és EMUI 5.1-es Honor 8 Próval mintha már találkoztunk volna, nem is egyszer, és nem is túlságosan eltérő formában. A 6 gigabájt RAM beépítése máris ellentmondásba keveri a gyártót, amely nemrég még azt hangsúlyozta, hogy 4 is elég (a Mate 9-ban ennyi van). De még a QHD / 6GB-os P10 Plusra is rá tud licitálni a most vizsgált phablet a csomagolásból átalakítható, papír VR-szemüveggel, kompromisszumot leginkább kamerás fronton kell kötni. A névválasztás is zavarba ejtő, mert bár a Honor 8 előtag jól cseng, a Pro jelző nem feltétlenül árulja el a komplett generációs előrelépést. Ez az óriástelefon ugyanis ízig-vérig 2017-es csúcstelefon, még ha az árazása bele is nyal a prémium szegmensbe. Jó kérdés, hogy ennyiért, „2016-os dizájnnal” ez és a többi Huawei phablet hogyan fog a pénztáraknál teljesíteni.

A csomagolás VR-szetté alakítható
A csomagolás VR-szetté alakítható [+]

A csomagolás is aláhúzza a minőségi ajánlatot: a kellemes tapintású, matt, sötétkék pakk szűkösen ugyan, de minden fontos tartozékot magában rejt a mikrofonos fülest leszámítva. Az éppen beleférő phablet mellett a leírások, a SIM tű, az USB-C kábel plusz a 5/9V, 2A-es gyorstöltő kapott helyet. Emellett pedig elérhető a már említett VR-szemüveg, ami annyit tesz, hogy a mellékelt két lencsét a doboz egyik még kisebb dobozába kell pattintani, a telefont meg a nagyobba csúsztatni, és amint ez a két szerkezet egymásra talál, plusz valamelyik VR-app elindul, mehet a virtuális valóság kézből, fejpántok és szivacs nélkül. Tesztünk későbbi fejezetében ezt, az olcsóbb megoldást is górcső alá vesszük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

    Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

  • Porsche Design Huawei Mate 9 - a híre megelőzi

    Limitált példányszámban itthon is kapható lesz a legdrágább Huawei, amely a Kirin 960-nal szerelt Mate 9 kisebb, menőbb és exkluzívabb verziója. Irgalmatlan sokba kerül, kevesek játékszere lesz.

  • Honor 8 - tisztelet a kivitelnek

    A lehengerlően szép Honor 8 pont azt kínálja, amit a Huawei P9, csak olcsóbban, ez pedig remek hardvert, dupla hátlapi kamerát és rogyásig telepakolt szoftvert jelent.

Hirdetés