Hirdetés

Honor 8 Pro - déjà vu

A sokadik Kirin 960-as phabletet teszteljük, ám mind közül a legolcsóbbat. A 6/64 GB-os RAM/tárhely kombináció önmagában előnyös, a QHD kijelző és a mellékelt VR-megoldás pedig kellemes extra.

Bevezető

Szűkebb ismerősi körömben is többen használnak Huawei okostelefont, kitekintve pedig egy-egy mutatós csúcskészülék és Honor márkajelzésű modell is előfordul. Még azt is tudják néhányan, hogy a Huawei a mobilpiac harmadik számú szereplője a Samsung és az Apple mögött, ami számszerűsítve 139 millió okostelefon leszállítását jelentette tavaly. Ha hozzávesszük az általában pozitív kritikai fogadtatást és a drágább szériák előnyös eladási mutatóit, meglepő volna viharfellegekről beszélni. Gyűlni nem kezdtek, ám apró foszlányok megjelentek Sencsen egén, és a szélirány a mobilpiacon gyorsan megfordulhat. És el is oszlathatja a felhőket akár.

Íme a legújabb Honor csúcsmodell, a mutatós 8 Pro
Íme a legújabb Honor csúcsmodell, a mutatós 8 Pro [+]

A főállásban továbbra is hálózatkiépítéssel foglalkozó vállalat ugyan jelentősen megnövelte tavaly mobilos bevételeit (egy év alatt 44%-kal), a profitokat nem sikerült (csak 0,4%-kal), a teszteken jól szereplő, mégis konzervatív P10 duóval az élen pedig komoly teljesítmény lesz a kávamentes és vízálló trendeket követő 2017-ben a tavalyi nyereséget felülmúlni. Aligha segítenek az olyan, talán felfújt, talán jogos felhasználói észrevételek, miszerint ugyanazon készüléktípusok között akár jelentős teljesítményteszt-különbségek lehetnek a tároló tekintetében. Jött a hivatalos álláspont: a mindennapos működést tessék vizsgálni, ne a benchmark teszteket. Tech portálként mi azért nekiülünk egy-két ilyen programnak, és előrevetítjük: mi is találkoztunk érdekességekkel.

A Honor 8 Pro a Huawei Mate 9 felett
A Honor 8 Pro a Huawei Mate 9 felett [+]

A túlontúl színes termékpaletta sem garantálja a végtelenségig az eladási mutatók növekedését, a Huawei álláspontja az, hogy így legalább minden felhasználó megtalálhatja a megfelelőt, de ezek a felhasználók könnyedén el is veszhetnek a nagyon hasonló modellek rengetegében. És persze marketinget, üzenetet és terméktámogatást is nehezebb minden egyes modell mögé tenni úgy, hogy azok elkülönüljenek egymástól és egyéniségek legyenek. A Full HD-s Mate 9 ugyan elég jól fogy, viszont hamar belső konkurenst kapott a QHD-s Mate 9 Pro és a méregdrága Porsche Design személyében, aztán jött a QHD-s P10 Plus, és a Honor V9, amely a nyugati piacokra Honor 8 Pro néven érkezett. 5,9”, 5,5”, 5,5”, 5,5”, 5,7”, 5,7” – a Kirin 960 / mutatós fémház / Android N-es EMUI 5.x variációra csak phablet méretben fél tucat variáció érkezett. Bár ez a felhasználónak jó hír, hiszen van választása, nem biztos, hogy mindenkinek átjön, most akkor melyik a sencseniek abszolút csúcsmodellje. A Honor brand egyébként is a céges profitok egyfajta ellenfele, ezeket ugyanis a márkalogós variációknál olcsóbban kínálják, közel hasonló tudással. Így vonhatott el P9 vásárlókat a remek ár/érték arányú Honor 8.

Mutatós, mint mindig, a Honor 8 küllemben roppant megnyerő
Mutatós, mint mindig, a Honor 8 küllemben roppant megnyerő [+]

A hosszú felvezetés oka egyszerű: a QHD-s, Kirin 960-as, Android 7.0-s és EMUI 5.1-es Honor 8 Próval mintha már találkoztunk volna, nem is egyszer, és nem is túlságosan eltérő formában. A 6 gigabájt RAM beépítése máris ellentmondásba keveri a gyártót, amely nemrég még azt hangsúlyozta, hogy 4 is elég (a Mate 9-ban ennyi van). De még a QHD / 6GB-os P10 Plusra is rá tud licitálni a most vizsgált phablet a csomagolásból átalakítható, papír VR-szemüveggel, kompromisszumot leginkább kamerás fronton kell kötni. A névválasztás is zavarba ejtő, mert bár a Honor 8 előtag jól cseng, a Pro jelző nem feltétlenül árulja el a komplett generációs előrelépést. Ez az óriástelefon ugyanis ízig-vérig 2017-es csúcstelefon, még ha az árazása bele is nyal a prémium szegmensbe. Jó kérdés, hogy ennyiért, „2016-os dizájnnal” ez és a többi Huawei phablet hogyan fog a pénztáraknál teljesíteni.

A csomagolás VR-szetté alakítható
A csomagolás VR-szetté alakítható [+]

A csomagolás is aláhúzza a minőségi ajánlatot: a kellemes tapintású, matt, sötétkék pakk szűkösen ugyan, de minden fontos tartozékot magában rejt a mikrofonos fülest leszámítva. Az éppen beleférő phablet mellett a leírások, a SIM tű, az USB-C kábel plusz a 5/9V, 2A-es gyorstöltő kapott helyet. Emellett pedig elérhető a már említett VR-szemüveg, ami annyit tesz, hogy a mellékelt két lencsét a doboz egyik még kisebb dobozába kell pattintani, a telefont meg a nagyobba csúsztatni, és amint ez a két szerkezet egymásra talál, plusz valamelyik VR-app elindul, mehet a virtuális valóság kézből, fejpántok és szivacs nélkül. Tesztünk későbbi fejezetében ezt, az olcsóbb megoldást is górcső alá vesszük.

Külső és kijelző

A Honor 8 Pro roppant mutatós, a masszív fémház hibátlan összeszerelést eredményez, az anyaghasználat pedig prémium kategóriás. 200 ezer forintot alulról súrolva viszont felrójuk hibának az IP-védelem (azaz a por- és vízállóság) hiányát és a rendkívül csúszós kivitelt. Az előbbire rá, az utóbbiról lassan le kéne szokni. A fogás azért rendben van, bár mint minden monstrum, ezt a 157 x 77,5 x 7 milliméteres és 184 grammos phabletet is inkább két kézzel érdemes kezelni, semmint eggyel, bár a megfelelő szoftvermóddal az utóbbi mutatvány is megoldható.

A Honor 8 Pro méretben és kijelzőben is nagyobb valamivel, mint egy másik ár/érték bajnok, a OnePlus 3T
A Honor 8 Pro méretben és kijelzőben is nagyobb valamivel, mint egy másik ár/érték bajnok, a OnePlus 3T [+]

A Galaxy S8 tesztelése után azonban nehéz megállni a vastag kávák felemlegetését. Mivel fizikai gombok nincsenek és a virtuálisak az 5,7 hüvelykes QHD panelből csennek maguknak helyet, jóval méretesebbnek érezni ezt a mobilt a kézben, mint az 5,8"-es Samsungot. De a Honor 8 Pro még a 6,2”-es S8+-nál is szélesebb, így még ha vékonyabb és alacsonyabb is, túlnövekedett érezni a képátlóhoz képest. Nyilván hozzá kell tenni: a 16:9-es IPS-LCD panel még mindig nagyobb felületű, mint az S8 megnyúlt, 5,8”-ese, de tény, hogy a méretesebb új Galaxy és a Huawei Mate 9 is előnyösebb képernyőaránnyal rendelkezik.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Honor 8 Pro Samsung G. S8+ LG G6 prototípus Google Pixel XL Huawei P10 Plus
Képátló 5,7 hüvelyk 6,2 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2560 1440 x 2960 1440 x 2880 1440 x 2560 1440 x 2560
Technológia IPS-LCD Super AMOLED IPS-LCD AMOLED IPS-NEO
Fehér fényerő 477 nit 402 / 555 / 921 nit 456 / 560 nit 410 / 531 nit 539 nit
Fehér fényerő (min.) 3,6 nit 1,6 nit 4,2 nit 1,9 nit 2,9 nit
Fekete fényerő 0,34 nit 0 nit 0,23 nit 0 nit 0,35 nit
Kontrasztarány 1403:1 végtelen 1983:1 végtelen 1539:1
Színhőmérséklet 7741 + kézi 7751 / 6719 K + kézi 8043 K 7426 / 6710 K 8148 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A QHD-s megjelenítő tűéles, bár a fényerő és a kalibráció nem hozza az elit szintjét
A QHD-s megjelenítő tűéles, bár a fényerő és a kalibráció nem hozza az elit szintjét [+]

Meg úgy egyébként jobb kijelzővel: bár az 1440 x 2560 pixeles panel tűéles és a színek is eléggé élénkek, a kékes kalibráción túl a kontrasztok is meg lettek tolva, amin a szoftveres korrigálással csak részben lehet pontosítani. A maximális fénysűrűség is elmarad a csúcskategóriában megszokottaktól, ami számszerileg talán kevésbé fenyegető (477 nit), a napfény alatt viszont már hagy kívánnivalót maga után. Ennek részben a magasabb fényvisszaverődés és az oldalra fordítva gyorsan csökkenő fényerő is az oka, így jobb az 5,7 hüvelykes kijelzőt árnyékba húzódva bámulni, ami persze fényképezéskor nem mindig opció. Az érintési érzékenységbe nem lehet belekötni, a rezgőmotor viszont lehetne határozottabb. Felülre fénymérő, közelségérzékelő, a beszélgetési hangszóróba épített értesítési LED és 8 megapixeles szelfikamera került. Alul annyiból nem kihasználatlan a káva, hogy egy márkalogót a Gorilla Glass 3 védőüveg alá nyomtattak, ám úgy en bloc lemondtunk volna alul-felül, fél-fél centiméterről.

A kényelmesnél magasabbra került a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, csak fogásváltással érhető el
A kényelmesnél magasabbra került a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, csak fogásváltással érhető el [+]

Átröppenve a hátoldalra, ismét felül pihen a dupla kamerarendszer a 12 + 12 megapixeles, RGB + monokróm fajtából, dupla ledes villanóval, lézeres segéd nélkül. Ez az oldal is szemrevaló, szerintem a két műanyag antennakilépő csík sem zavaró. A tervezőcsapat azonban beleszaladt egy samsungos hibába: szinte elérhetetlen magasságba csúszott az ujjlenyomat-olvasó. Mivel íriszalapú azonosítás itt nincsen, semmilyen védelmet nem tudunk az illetékes tervezőmérnök munkája mellett felhozni: a hőn szeretett, gesztusvezérléssel megtámogatott szenzor egyszerűen rossz helyen van, fogást kell váltani a kitapintásához.


[+]

A jobb oldalra került hangerőszabályzó úgyszintén messze került az ujjaktól, és az sem gyógyír, hogy legalább a bekapcsolót kényelmes elérni és működtetni. Az átellenes oldalon lehet a SIM-tálcát kipiszkálni, amire vagy két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát tudunk pakolni. Az USB-C port, a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, a monó hangszóró és egy mikrofon alulra került. Felül újabb mikrofonfurat és a nap felé fordítva az infraport fekete pöttye pillantható meg. Tényleg csak elismeréssel lehet a feketében impozáns Honor 8 Pro külsejéről nyilatkozni, ám óhatatlanul is öregecskének érezni a komolyabb kávás dizájnt. Az viszont elvitathatatlan, hogy a masszív fémház a legférfiasabb kézszorításra sem nyekken meg, ezen a vonalon tehát a Huawei minőség Huawei logó nélkül is megvan.

Kirin 960 és EMUI 5.1

A 16 nanométeres node-on gyártott Kirin 960 már tavaly előrevetítette az idei rendszerchipekben lakozó erőt. A négy 2,4 GHz-en járatott Cortex-A73 és a négy 1,8 GHz-es Cortex-A53 mag süvített a Huawei Mate 9-ben, és nemhogy nem hozza zavarba a Honor 8 Prót, processzorosan itt-ott még kövérebbet is gurít vele. Ennél érdekesebb, hogy 3D-ben (pl. GFX Bench offscreen 1080p) 50 és 37%-kal erősebb ez a Honor phablet, mint az a Huawei, pedig elvileg ugyanaz a Mali-G71MP8 dolgozik bennük. Natív, azaz QHD felbontáson pedig annyit gurít, mint a Mate 9 Full HD-n. Ennek egyenes következménye, hogy még a hardvergyilkos Real Racing 3 is nevetve elfut, a legkisebb megakadás nélkül, ahogy az egész EMUI rendszer és az alkalmazáskezelés is villámsebességű. Az F2FS fájlrendszerű, 64 gigabájtos tároló csúcstempóját is számszerűsíteni tudjuk: AndroBench szekvenciális írás/olvasásban 750,58/187,49 MBps-ot, random írás/olvasásban pedig 170,27/151,49 MBps-ot ért el, ami alapján UFS 2.1-es megoldásra tippelünk.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Honor 8 Pro Samsung G. S8+ LG G6 prototípus Huawei P10 Plus Huawei Mate 9
Rendszerchip HiSilicon Kirin 960 Exynos 8895 Snapdragon 821 HiSilicon Kirin 960 HiSilicon Kirin 960
AnTuTu Bench. 6.x 149063 pont 175028 pont 140566 pont 146051 pont 125937 pont
Vellamo Browser 6658 pont 7426 pont 5418 pont n/a 7307 pont
Vellamo Metal 2761 pont 3366 pont 3463 pont 2772 pont 3355 pont
Geekbench 4 (single/multi) 1868 / 6626 pont 2012 / 6594 pont 1725 / 4083 pont 1874 / 6193 pont 1930 / 5930 pont
GFXBench Man. onscreen 34 fps 42 fps 28 fps 17 fps 35 fps
GFXBench Man. offscreen 45 fps 64 fps 38 fps 28 fps 30 fps
GFXBench T-Rex onscreen 59 fps 60 fps 55 fps 38 fps 60 fps
GFXBench T-Rex offscreen 97 fps 120 fps 95 fps 56 fps 71 fps


[+]

Bár épp a P10 tároló-ügye kapcsán jelezte a Huawei: nem a szintetikus pontszámok, hanem a napi használat számít, a tech szakma évtizedek óta használ különféle programokat pont a nyers erő megmérésére. A táblázatból pedig látszik: különbségek a hasonló konfigurációk között igenis vannak, és a mi Honor 8 Prónk előnyösebb pontszámokat ért el itt-ott például a PhoneArenánál megfordultnál. Az is tény persze, hogy 6 gigabájt RAM-mal a tesztmobil jobban áll, mint az LG G6 vagy a Galaxy S8-ban, bár az EMUI 5.1 nagyjából annyi (8-10) alkalmazást tart a gyorsítótárban, mint a 4 GB-os Mate 9. Ez se kevés, de talán lehetne a memóriával a rendszer bőkezűbb. A felhasználónak megmaradó, 49 tárolós GB mindenesetre sok mindenre elég, ha meg betelne, a telepítés akár 128 gigabájtos (nyilván sokkal lassabb) microSD-n folytatódhat.


[+]

Ahány Kirin 960-as mobilon végigzongoráztunk, annyiszor bemutattuk a 7.0-s Androidon alapuló EMUI felületet, így rövidebbre vesszünk szoftveres mondandónkat. Azt viszont feltétlenül meg kell jegyezni: az eddigi legegységesebb Huawei UI az 5.1-es, amely ráadásul témázható, a főoldalon az ikonkiosztás variálható és még a klasszikus menü is visszaszerezhető. Én a méretes feliratok miatt a megjelenített méretet lejjebb vettem és a menü 4 oszlopos kiosztásán is változtattam volna, ha lehet, ezek persze apróságok. Roppant hasznos a felülről és az ujjlenyomat-olvasóval is legördíthető értesítési- és kapcsolópanel, a főoldalról elérhető gyorskereső úgyszintén. Van ujjperec vezérlés és még egy sor extra, igazából csak a duplakoppos felébresztés hiányzik. Az viszont most különösen, mivel túl magasan van a hátlai biometrikus szenzor.


[+]

Minden beállítás néhány érintésre van a felhasználótól, plusz intelligens rendszerfelügyelet garantálja nem csak a vírusvédelmet vagy az engedélyek és a háttérfolyamatok kordában tartását, hanem azt is, hogy az EMUI hónapok múlva ugyanilyen gyors maradjon. Az Android 7.0 az újfajta értesítéseket és az osztott képernyőt teszi ehhez hozzá, a Huawei pedig az alsó kezelőgomb végighúzásával elérhető egykezes módot, amire szükség is lesz. A sorrend felcserélése és az értesítési panel gombjának elhelyezése kellemes extra, és ilyesmiből többet is kínál az EMUI (kesztyűs mód, lebegőikon, egyszerű kezdőoldal stb.).

Szoftverek, VR

A felület hasznos alkalmazásokkal is csurig van töltve (Fájlkezelő, Egészség, Biztonsági mentés, Hangrögzítő, Iránytű stb.), viszont elspórolhatták volna a játékdemókat és azokat, amelyről a felhasználónak kellett volna döntenie (Facebook, Instagram, Google+, Twitter, Opera, Quik, TripAdvisor, Booking.com). Akad egyébként olyan app, amibe szituációtól függően két fiókkal is be lehet jelentkezni (pl. Facebook), ezeket az EMUI ikeralkalmazásoknak nevezi. Az ujjlenyomat-olvasó a képernyőzár feloldása és a gesztusvezérlés mellett alkalmazászárolásra és a fájlszéf elérésére is bevethető. Kár, hogy a legendásan gyors és megbízható Huawei-szenzor a hátlapon túl magasra került, és csak annyi előnye van a Galaxy S8 nem kevésbé problémás elhelyezésével szemben, hogy itt legalább nem fogjuk a kameralencsét összemaszatolni.


[+]

A telefonkönyv a két SIM-ről, számos fiókból és a mobilról is behívja a névjegyeket. Többféle megjelenítési és szűrési mód van, akad lehetőség névjegykártyát szkennelni és kedvenceket képezni, a tárcsázóban pedig elérhető a gyorskeresés és a gyorshívás. A SwiftKey komplett virtuális billentyűzet szinkronizálható magyar szótárral, ékezetekkel és korrektúrával. A virtuális megoldás témázható, átméretezhető, egykezes használathoz igazítható, sőt: még lebegő módba is dobható, az ujjhúzós és a kétnyelvű bevitelről nem is beszélve.


[+]

Az Okos Vezérlő programozható távirányító az infrás otthoni eszközök kezelésére. Számos márka készülékeihez akad azonnal bevethető séma, amelyikhez pedig nem, készíteni lehet: csak az eredeti távirányítót a Honor 8 Pro teteje felé kell fordítani, és az adott gombokat lenyomva regisztrálni. Ez alapvetően ritkaság, mert ehhez a megoldáshoz infraport kell (amely fogadni is képes az infravörös jeleket), a sima távirányításhoz pedig elég egy jeladó, a legtöbb konkurens gyártó általában csak ezt építi be a telefonokba. A Chrome rendben, a phablet pedig döccenések nélkül kezel akár egy tucat honlapot. Kérhető asztali elrendezés (5,7”-en hasznos), inkognitó mód, teljes Google-szinkronizálás (könyvjelzők, keresési előzmények, jelszavak). Hiányzik viszont a zoomalapú sortörés, bár jelzett képátlón ez se probléma, ahogy a tűéles panelen a több órás netezés sem fárasztó.


[+]

Meglehetősen egyszerű, de azért működőképes a papírból eszkábált Honor VR. A belső kis doboz kerek kivágásába pöcökkel fölfele bele kell helyezni a két lencsét, a papír elválasztót kihajtani, a phablet fedelébe a Jaunt VR app indítása után a telefont csúsztatni, majd az egészre az iménti kis dobozt rátolni, és ennyi: lehet is a virtuális valóságtartalmakat fogyasztani. A VR-menüben a fej forgatásával lehet mozogni és a kis célzó pöttyöt irányítani. Választani, leokézni és visszalépni a kurzort a különféle funkciógombok fölött tartva tudunk. Nincs szivacs és fejpánt, így nagyjából 15 percig mondható kényelmesnek a papírmegoldást kézzel a szemek előtt tartani. Nincs igazítás a szemüvegek látási képességeihez sem (messzebb vagy közelebb kell a szerkezetet tartani), sem kezelőgombok, a szobát is el kell sötétíteni, hogy a fény ne szűrődjön be.


[+]

A Jaunt VR főképernyője a Westworld sziklaszirten épített irodáira hasonlít, és egyébként szépen kidolgozott. Főleg videós tartalmak érhetők el ebben az appban, egyik-másik minősége elég jó, hogy egy Gear VR-féle mozgóképpel is felvegye a versenyt. Képfrissítésben és kontrasztokban mindenesetre ez az IPS panel rosszabb, mint az az AMOLED (ez gyors fejmozgatáskor nyilvánvaló), és persze itt játékok sincsenek. Az Invasion című, 360-as rajzfilmecske egyébként tök aranyos. Vannak még interaktív tartalmak, például 360-ban körbejárható a Legendás állatok és megfigyelésük című film több helyszíne és díszlete.


[+]

A Google Cardboard is telepíthető, így minden más, hozzá kapcsolódó app és játék, csak azt nem szabad elfelejteni, hogy kontroller nincs a Honor 8 Próhoz. Mindenesetre fotók, YouTube VR videók, Google utcakép felvételek és egyéb szórakoztató megoldások is kipróbálhatók, korlátozott VR-élménnyel, de QHD felbontáson teljesen vállalható minőségben. Akár saját tartalom is lőhető (Cardboard Camera), a phablet viszont eléggé felmelegszik hosszabb VR-ozás során, ha fel nem is forrósodik. Nagyobb fényerőn úgy 4 óra alatt megadja magát a 4000 mAh-s telep, ami talán érthető.

Kamerák, multimédia

A dupla hátlapi kamera ismerős lehet, csak vissza kell utazni az időben: a Huawei P9-ből ismert (csak a Leica minősítést és filmtónusokat elhagyó), 2 x 12 megapixeles modul kerül bevetésre egy RGB színszűrős és egy monokróm szenzorral. Ennél fél generációval újabb a Mate 9 12/20 megapixeles egysége és egy egésszel a P10 Plus f/1,8-as blendéjű lencséket használó megoldása. Ott optikai képstabilizálás és lézeres fókusz is van, itt csak PD-autofókusz, f/2,2-es lencsék és a kézi stabilizálás. Hátul kéttonusú LED villan fel, elöl pedig a képernyő segíti a 8 megapixeles modul munkáját a sötétben. Ugyanitt mindenféle effektek és arcszépítő trükk bevethető, ilyen eredményekkel. A gyári kameraszoftver minden itt ecsetelt, nem Leica márkás módot felkínál (szimulált rekeszérték, HDR, monokróm, profi fotó és videó, fénnyel festés, esti felvétel, panoráma, hangjegyzet, vízjel, lassított felvétel, dokumentumfotó). A 3D alkotó módban egy mozdulatlan arcról, azt félig körbejárva elvileg 3D-s modell rögzíthető, gyakorlatilag viszont több próbálkozásból egyszer sem jött össze a dolog a szoftvernek, biztos mi voltunk a bénák.


[+]

A nappali képminőség a P9 szintjét hozza, azaz remek a dinamikatartomány (ha kell, a két szenzor összedolgozik, bár így is, úgy is jellemző néha a túlexponálás), pontos a fehéregyensúly, fürge a fókusz és gyors a rögzítés. A részletekből az EMUI algoritmusa ugyanakkor a jelentős zajmentesítés miatt elvesz, de legalább, ami megmarad, nem élesíti agyon. Este az automatika szinte mindig a két szenzor fényerejét összeadva rögzít, abszolút vállalható eredményekkel, de itt is jelentős zajmentesítéssel. Kézi módban viszont csak egy szenzor dolgozik, hosszabb záridőt, optikai stabilizálás nélkül pedig nehéz kézből megtartani. Ugyan nem jelentős egy P10 Plus minőségelőnye, éppen este jön jól annak a nagyobb fényerejű lencsepárosa és stabilizálása. Aki az eredményekkel nem teljesen elégedett, még mindig bevetheti a DNG RAW mentést és a remekül felszerelt kézi módot (fehéregyensúly, záridő, érzékenység, fókuszmód, expozíció). A JPG algoritmus nélkül részletgazdagabb képek születnek, lásd alább.


[+]

Videót legfeljebb 4K-ban lehet rögzíteni 30 fpssel (katt), tiszta, de nem tökéletesen éles képpel (van zajmentesítés itt is). Nagyobb gond az egyébként előremutató HEVC kodek használata (30 Mbps): azt kevés mai lejátszó ismeri, és 4K-ban sok számítógép hardvere fog elvérezni visszajátszáskor. A telefon saját szoftvere nyilván nem, az egyébként ablakos megjelenítésre is képes, a feliratokat és az AC3 hangot viszont nem ismeri fel. A felvételek sztereó hangja tiszta (192 Kbps AAC LC), persze a viharos szél ezeket a mikrofonokat is berecsegteti. A 1080p-s klipek részletgazdagsága közepes (30 fps, 60 fps, H.264, 17 Mbps), túlélesítés nyomaival. Mozgóképben akad az árszinten jobb produktum, legyen szó optikai és/vagy elektronikus képstabilizálásról vagy élesebb képről.


[+]

A gyártói zenelejátszó elődadók, dalok, albumok, műfajok és listák alapján is rendszerezi a helyben tárolt állományokat – nem gond a WMA vagy a FLAC kiterjesztés meghajtása. Nincs viszont FM-rádió és hangszínszabályzó, csak füles csatlakoztatásakor elérhető DTS mód. Nélküle (is) tiszta és részletgazdag hang árad ki a jack porton, igazából dinamikában tud többet egy LG V10-féle monstrum, illetve hangerőben, amennyiben komolyabb felhallgató csatlakozik hozzá. A Mate 9 okosba megoldotta a sztereó hangszórást, itt viszont az alsó, szükségszerűen könnyen eltakarható rácsozat ad csak ki monó dallamokat, de legalább kiemelkedő hangerővel. A maximumnál ugyanakkor zavaróan torzulnak a hangszerek, 2-3 lépessel lejjebb véve válik átlag felettivé a produktum. Egynémely Huawei csúcsmobil mélyekből is határozottan többet felvonultat.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Honor 8 Pro két nanoSIM-et fogad be (vagy egy SIM-et és egy microSD kártyát, dual standby módban). A beszélgetési hangminőség megfelelő, ha nem is kristálytiszta. A hangerővel nincs gond, a másik oldalon sem panaszkodtak. A kétcsatornás WiFi 802.11a/b/g/n/ac szabványú (Direct, hotspot), a Bluetooth 4.2-es (A2DP, LE), az USB pedig 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS, GLONASS és BeiDou műholdak jelei is bevethetők, a Galileo csoport viszont nem. A pozíciószerzés gyors és pontos. Van iránytű, infra, NFC, gyorsulásmérő és giroszkóp is.

Választani kell: vagy két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD helyezhető a Honor 8 Pro gyomrába
Választani kell: vagy két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD helyezhető a Honor 8 Pro gyomrába [+]

Akárcsak a Mate9, a Honor 8 Pro is 4000 mAh-s telepet kapott, a kisebb kijelző előnyeit ugyanakkor kiüti a nagyobb felbontás. Így nagyjából hasonló üzemidővel lehet számolni, azaz két nap normál használattal, avagy három visszafogottal, ami egyébként nagyon is jó. A tesztidőszakban ezt nagyjából hatórás képernyőidőkre lehetett lefordítani. Azért nagyjából, mert a kamera bőven, a 3D-s játékok QHD-n pedig még annál is jobban fogyasztottak. Ellenben a netezés és a videózás takarékos maradt (egy töltésre, 150 niten 14-14 óra jut), akárcsak a készenléti fogyasztás. Nem tudom, hogy más is így látja-e, mindenesetre, mintha Android 7.0 alatt, menet közben többet fogyasztanának a Google-szolgáltatások, mint Marshmallow-n, de a Honor 8 Pro üzemideje így is az elitbe repíti a phabletet. A töltés az 5/9V, 2 amperes adapterrel két órát vesz igénybe (a Mate9-et fürgébben eteti saját, 5 amperes szupertöltője). Az energiatakarékos mód a háttérfolyamatok és a vizuális effektek oldalán csökkenti a fogyasztást, az ultra takarékosság pedig a legtöbb okosfunkciót kilövi, bár a GPS, a WiFi, a Bluetooth és a 4G bekapcsolva maradhat, plusz a puritán kezdőoldalra bármely alkalmazás kirakható.

A Honor 8 Pro újabb ár/érték bajnok, amely pont a Huawei márkás csúcsphabletnek tehet be olcsóbb alternatívaként
A Honor 8 Pro újabb ár/érték bajnok, amely pont a Huawei márkás csúcsphabletnek tehet be olcsóbb alternatívaként [+]

Értékelés: Honor 8 Pro
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Déjà vu a teszt címe és ismerős konklúzió következik: ott a Huawei Mate 9 Full HD felbontással és 4 gigabájt RAM-mal 230 ezerért. Aztán a QHD-s, 6 GB-os P10 Plus 275 ezerért. Végül a QHD-s, 6 GB-os Porsche Design 450 ezerért. Belátható, hogy jobb vétel a QHD-s, modern EMUI-s, 6 GB-os Honor 8 Pro 550 euróért, ami mindenfajta hazai adóteherrel is meg kell álljon 190 ezer forintnál, és ezért szintén dupla kamera és 64 gigabájtos tároló jár, az infráról nem is beszélve. A Huawei márkás riválisoknak a komolyabb garancia, a generációsan előrelépett (de nem sokkal jobb) kamera, az optikai képstabilizálás és a jobb kijelző marad. A Mate 9 és a P10 Pro fényereje sokkal magasabb, a Porsche Designnak meg a lekanyarodó AMOLED panelje nyer a kontrasztok és a betekintési szögek tekintetében.

A Mate 9 egyébként előlapi képernyőarányban is előnyösebb, és akkor rá is kanyarodhatunk az LG G6-ra, vagy bármelyik Galaxy S8-ra: mindhárom lényegesen kevesebb kávát hagyott meg, és éppen ezért egy újabb generációs mobilnak tűnnek fogásra és ránézésre. Nagyjából ennyit lehet felhozni a Honor 8 Pro ellen, miközben mellette szól a sokkal alacsonyabb kezdőár, az itt-ott hiányzó infra és a nem túl komoly, de azért csak extrának számító VR-megoldás. Lehet, hogy a dizájn picit régi, tényleg furcsa a Kirin 960-as mobilok közötti benchmark-pontszám különbség és nem feltétlenül kielégítő a Huawei erre vonatkozó magyarázata. A tény viszont tény marad: itt az újabb ár/érték bajnok Honor, csak most az abszolút csúcskategóriában. A forma picit más, a plecsni és véleményünk viszont nem változott, a phablet:

Honor 8 Pro

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről és a Galaxy S8-ról lehet olvasni.

Specifikáció

Honor 8 Pro
Honor 8 Pro Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 157 x 77,5 x 6,97 milliméter
Tömeg 184 gramm
Színvariációk fekete, arany, kék
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (515 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa HiSilicon Kirin 960
Processzor típusa 4 x 2,4 GHz-es Cortex-A73 + 4 x 1,8 GHz-es Cortex-A53 + i6 koprocesszor
Processzor csíkszélessége 16 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-G71MP8
RAM mérete 6 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 64 GB (kb. 51 GB szabadon felhasználható)
Memória bővíthetősége microSD (128 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B4/B5/B7/B8/B12/B17/B20/B26/B28/B29
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42,2 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, Direct
USB Type-C (MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GPS, GLONASS, BDS)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.0 (Nougat) + EMUI 5.1
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Témák, Telefon-kezelő, Fájlkezelő, Zseblámpa, Tükör, Okos Vezérlő, Egészség, HiCare, HiGame, Hangrögzítő, Quik, VMall, Booking.com, Twitter, Opera, TripAdvisor, Instagram Facebook, Jaunt VR
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel (RGB) + 12 megapixel (monokróm), PD-autófókusz, f/2,2 rekeszérték, kéttónusú ledes villanó
Másodlagos kamera 8 megapixel
Videófelvétel 4k (30 fps), 1080p (60 és 30 fps), 720p (240 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 4000 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 milliméteres jack kimenet, giroszenzor, gyorsulásmérő, iránytű, NFC, ujjlenyomat-olvasó, infraport, közelségérzékelő, fényérzékelő, dupla kamera, VR papírszemüveg a dobozban

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

    Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

  • Porsche Design Huawei Mate 9 - a híre megelőzi

    Limitált példányszámban itthon is kapható lesz a legdrágább Huawei, amely a Kirin 960-nal szerelt Mate 9 kisebb, menőbb és exkluzívabb verziója. Irgalmatlan sokba kerül, kevesek játékszere lesz.

  • Honor 8 - tisztelet a kivitelnek

    A lehengerlően szép Honor 8 pont azt kínálja, amit a Huawei P9, csak olcsóbban, ez pedig remek hardvert, dupla hátlapi kamerát és rogyásig telepakolt szoftvert jelent.

Hirdetés