Hirdetés

Honor 8 Pro - déjà vu

A sokadik Kirin 960-as phabletet teszteljük, ám mind közül a legolcsóbbat. A 6/64 GB-os RAM/tárhely kombináció önmagában előnyös, a QHD kijelző és a mellékelt VR-megoldás pedig kellemes extra.

Külső és kijelző

A Honor 8 Pro roppant mutatós, a masszív fémház hibátlan összeszerelést eredményez, az anyaghasználat pedig prémium kategóriás. 200 ezer forintot alulról súrolva viszont felrójuk hibának az IP-védelem (azaz a por- és vízállóság) hiányát és a rendkívül csúszós kivitelt. Az előbbire rá, az utóbbiról lassan le kéne szokni. A fogás azért rendben van, bár mint minden monstrum, ezt a 157 x 77,5 x 7 milliméteres és 184 grammos phabletet is inkább két kézzel érdemes kezelni, semmint eggyel, bár a megfelelő szoftvermóddal az utóbbi mutatvány is megoldható.

A Honor 8 Pro méretben és kijelzőben is nagyobb valamivel, mint egy másik ár/érték bajnok, a OnePlus 3T
A Honor 8 Pro méretben és kijelzőben is nagyobb valamivel, mint egy másik ár/érték bajnok, a OnePlus 3T [+]

A Galaxy S8 tesztelése után azonban nehéz megállni a vastag kávák felemlegetését. Mivel fizikai gombok nincsenek és a virtuálisak az 5,7 hüvelykes QHD panelből csennek maguknak helyet, jóval méretesebbnek érezni ezt a mobilt a kézben, mint az 5,8"-es Samsungot. De a Honor 8 Pro még a 6,2”-es S8+-nál is szélesebb, így még ha vékonyabb és alacsonyabb is, túlnövekedett érezni a képátlóhoz képest. Nyilván hozzá kell tenni: a 16:9-es IPS-LCD panel még mindig nagyobb felületű, mint az S8 megnyúlt, 5,8”-ese, de tény, hogy a méretesebb új Galaxy és a Huawei Mate 9 is előnyösebb képernyőaránnyal rendelkezik.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Honor 8 Pro Samsung G. S8+ LG G6 prototípus Google Pixel XL Huawei P10 Plus
Képátló 5,7 hüvelyk 6,2 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2560 1440 x 2960 1440 x 2880 1440 x 2560 1440 x 2560
Technológia IPS-LCD Super AMOLED IPS-LCD AMOLED IPS-NEO
Fehér fényerő 477 nit 402 / 555 / 921 nit 456 / 560 nit 410 / 531 nit 539 nit
Fehér fényerő (min.) 3,6 nit 1,6 nit 4,2 nit 1,9 nit 2,9 nit
Fekete fényerő 0,34 nit 0 nit 0,23 nit 0 nit 0,35 nit
Kontrasztarány 1403:1 végtelen 1983:1 végtelen 1539:1
Színhőmérséklet 7741 + kézi 7751 / 6719 K + kézi 8043 K 7426 / 6710 K 8148 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A QHD-s megjelenítő tűéles, bár a fényerő és a kalibráció nem hozza az elit szintjét
A QHD-s megjelenítő tűéles, bár a fényerő és a kalibráció nem hozza az elit szintjét [+]

Meg úgy egyébként jobb kijelzővel: bár az 1440 x 2560 pixeles panel tűéles és a színek is eléggé élénkek, a kékes kalibráción túl a kontrasztok is meg lettek tolva, amin a szoftveres korrigálással csak részben lehet pontosítani. A maximális fénysűrűség is elmarad a csúcskategóriában megszokottaktól, ami számszerileg talán kevésbé fenyegető (477 nit), a napfény alatt viszont már hagy kívánnivalót maga után. Ennek részben a magasabb fényvisszaverődés és az oldalra fordítva gyorsan csökkenő fényerő is az oka, így jobb az 5,7 hüvelykes kijelzőt árnyékba húzódva bámulni, ami persze fényképezéskor nem mindig opció. Az érintési érzékenységbe nem lehet belekötni, a rezgőmotor viszont lehetne határozottabb. Felülre fénymérő, közelségérzékelő, a beszélgetési hangszóróba épített értesítési LED és 8 megapixeles szelfikamera került. Alul annyiból nem kihasználatlan a káva, hogy egy márkalogót a Gorilla Glass 3 védőüveg alá nyomtattak, ám úgy en bloc lemondtunk volna alul-felül, fél-fél centiméterről.

A kényelmesnél magasabbra került a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, csak fogásváltással érhető el
A kényelmesnél magasabbra került a hátlapi ujjlenyomat-olvasó, csak fogásváltással érhető el [+]

Átröppenve a hátoldalra, ismét felül pihen a dupla kamerarendszer a 12 + 12 megapixeles, RGB + monokróm fajtából, dupla ledes villanóval, lézeres segéd nélkül. Ez az oldal is szemrevaló, szerintem a két műanyag antennakilépő csík sem zavaró. A tervezőcsapat azonban beleszaladt egy samsungos hibába: szinte elérhetetlen magasságba csúszott az ujjlenyomat-olvasó. Mivel íriszalapú azonosítás itt nincsen, semmilyen védelmet nem tudunk az illetékes tervezőmérnök munkája mellett felhozni: a hőn szeretett, gesztusvezérléssel megtámogatott szenzor egyszerűen rossz helyen van, fogást kell váltani a kitapintásához.


[+]

A jobb oldalra került hangerőszabályzó úgyszintén messze került az ujjaktól, és az sem gyógyír, hogy legalább a bekapcsolót kényelmes elérni és működtetni. Az átellenes oldalon lehet a SIM-tálcát kipiszkálni, amire vagy két nanoSIM-et, vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát tudunk pakolni. Az USB-C port, a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, a monó hangszóró és egy mikrofon alulra került. Felül újabb mikrofonfurat és a nap felé fordítva az infraport fekete pöttye pillantható meg. Tényleg csak elismeréssel lehet a feketében impozáns Honor 8 Pro külsejéről nyilatkozni, ám óhatatlanul is öregecskének érezni a komolyabb kávás dizájnt. Az viszont elvitathatatlan, hogy a masszív fémház a legférfiasabb kézszorításra sem nyekken meg, ezen a vonalon tehát a Huawei minőség Huawei logó nélkül is megvan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

    Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

  • Porsche Design Huawei Mate 9 - a híre megelőzi

    Limitált példányszámban itthon is kapható lesz a legdrágább Huawei, amely a Kirin 960-nal szerelt Mate 9 kisebb, menőbb és exkluzívabb verziója. Irgalmatlan sokba kerül, kevesek játékszere lesz.

  • Honor 8 - tisztelet a kivitelnek

    A lehengerlően szép Honor 8 pont azt kínálja, amit a Huawei P9, csak olcsóbban, ez pedig remek hardvert, dupla hátlapi kamerát és rogyásig telepakolt szoftvert jelent.

Hirdetés