Hirdetés

Garmin Venu 2 - ritmusérzék, stílusérték

Szemrevaló, profin követi a mozgást és mindként nemnek kínál méretváltozatot a Garmin új divatkelléke.

Külső, kezelés, csomagolás

A Garminnak akad búvárórától kezdve műholdas egységen át expedíciós kütyüig sporteszköze akár napelemmel megspékelve, a Vivomove vagy Venu család ugyanakkor a divatvonalat képviseli, és sok esetben azt a méretkategóriát, amelyik a hölgy vásárlóknak is kényelmes. Venu 2-ből éppen ezért kétféle van, és a 45,4 x 45,4 x 12,2 milliméteres, illetve 49 grammos fekete darab képviseli a teszt gerincét, amely még ilyen paraméterekkel is jóval észrevétlenebb és kényelmesebb, mint a másik karomat lehúzó Huawei Watch 3 Pro, 22 milliméteren cserélhető szilikonpánttal és stabil csattal.

A Huawei Watch 3 Pro a lényegesen légiesebb Garmin Venu 2 (45 mm) mellett
A Huawei Watch 3 Pro a lényegesen légiesebb Garmin Venu 2 (45 mm) mellett [+]

Mutatjuk mindjárt a 40,4 x 40,4 x 12,1 milliméteres Venu 2s-t is, AliceWake kommentjével: Mindig ellenérzéseim vannak a plasztik tokozással szemben, de a Garmin esetében ez csak addig tart, amíg fel nem veszem az órát. A Venu 2s rendkívül könnyű, de tényleg, néha megijedtem, hogy elhagytam, de ez a hagyományos zárszerkezettel ellátott, finoman texturált, puha és kényelmes szíjjal technikailag lehetetlen. Az viszont majdnem hihetetlen, hogy ilyen megjelenítést és funkcionalitást kihoztak 38 grammra. A méret szerintem apró termetű hölgyeknek is ideális, a dizájn letisztult és tökéletesen alkalmas irodai viselethez is, esetleg egy bőrszíjjal, de a szilikon sem annyira sportos, hogy inadekvát legyen, ugyanakkor jógacuccal is kitűnően működik. A Venu 2s tényleg rendkívül légies, prémium és szép (főleg rose gold kerettel) – AliceWake.

A Venu 2s (40 mm) AliceWake karján
A Venu 2s (40 mm) AliceWake karján [+]

A méret kétféle, az esztétika viszont egységesen megnyerő, akárcsak az 1,3” és 416 pixel átmérőjű (Venu 2), illetve az 1,1” és 360 pixel átmérőjű AMOLED panel (Venu 2s), amely tűéles és közvetlen napfényben is remekül látható. Az automatikus fényerő állítás rendben teszi a dolgát, akárcsak a jófajta érintésérzékelés a bökő is simítómozdulatokhoz. A kezeléshez továbbá két billentyű kapcsolódik be jobbra, a szálerősített polimer vázon.


[+]

A panelt Gorilla Glass 3 üveget védi, azt pedig recézett, rozsdamentes acél lünetta – csak azért kár, hogy csavargatni nem lehet a precízebb görgetésért egy Samsung órához hasonlóan. 5 ATM védelemmel a medencés és nyílvízi úszás támogatása is megvan (búvárkodni azért ne menjünk vele), a negyedik generációs optikai pulzoximéter pedig vízben is jegyzeteli a testadatokat. A Venu 2-t a hátlap felől tölthetjük a szokásos módon bepattintható csatlakozóval, azaz most sincs Qi töltés – van viszont cserébe villámgyors zene- és egyéb adatátvitel a csomagolásban mellékelt kábel másik végét számítógépre kötve, 7 GB elérhető tárhellyel.


[+]

Bluetooth füles pedig éppúgy gond nélkül csatlakozik az órához, mint mindenféle sportkiegészítő, plusz a Deezer, a Spotify és az Amazon Music szolgáltatásával offline zenehallgatás is adott. Mikrofon vagy hangszóró az órán nincs, úgyhogy hívást nem tudunk róla fogadni, vagyis csak úgy, hogy a mobilhoz csatlakoztatott fülesre irányítjuk. Máskülönben nemcsak a híváselutasítás opció: számos előre definiált és általunk bepötyögött válasz közül küldhetünk a hívófélnek. Ugyanígy SMS-ekre és chat üzenetekre is reagálhatunk szöveggel vagy tetszik jellel, ami kapásból több, mint amit a Huawei kínál, bár kevesebb, mint amit egy Apple óra, mert például a hangulatjelek és mozgó GIF-ek a Venun nem jelennek meg, és billentyűzetes vagy mikrofonos bevitel sem adott.


[+]

Hangszóró híján ugyebár hangjelzés sincs, a Garmin viszont alapból erős rezgéssel jelez, amit le is vettem gyengébbre, de akad még erősebb, ami garantáltan felrázza az embert mély álmából. A Venu 2-t alapvetően intelligens sportórának nevezném, semmint okosnak, mert bár akad pár telepíthető app és extra, azért nem igazi WatchOS-féle, nyílt ökoszisztémáról beszélünk, kismillió önálló vagy mobillal együtt dolgozó alkalmazással. Ezúttal a Garmin-térképek is hiányoznak, ami drágább cuccok privilégiuma, így legfeljebb vaktérképes navi akad, viszont a jól működő műholdvevő nem hiányzik GPS, GPS + GLONASS és GPS + Galileo kombinációkban a felhasználó választása szerint. Szintén akad iránytű, barométer (a korlátairól később), giroszkóp, gyorsulásmérő és az automatikus fényerőállításhoz fénymérő.

Szoftver, edzések, GPS

Kompatibilis mobillal pillanatok kérdése a Garmin Connect telepítése és a Venu 2 összekapcsolása Bluetoothon – később WiFi adatokat is továbbíthatunk, hogy az óra a telótól függetlenül szinkronizáljon. Az új processzornak és grafikus gyorsítónak hála a rendszer nemcsak villámgyors, a csuklóemelésre felvillanó kijelző, a súlyzós edzés során előbukkanó gyakorlatsegéd és minden egyéb rendszerszintű animáció tökéletesen gördülékeny, a reakcióidő azonnali és csak egy-egy mozgó óralap darabosabb picit, például az aktuális holdfázist mutató.

Hirdetés

[+]

Ez azt is jelenti, hogy vannak animált óralapok a megszokott, minimalista vagy informatív kollekció mellett, és a Connect IQ áruház sportszempontból is rengeteg telepíthető extrát és hasznos kiegészítőt kínál. Ilyen értelemben a Venu 2 okosóra, és a teljes rendszer, illetve minden edzésfajta, widget vagy kapcsoló testreszabhatósága miatt is, csak nem az adatkommunikáción van a lényeg. A felső gomb röviden az edzésmenüt hívja elő olyan további lehetőségekkel, mint a helyszín mentése vagy a légzőgyakorlatok.


[+]

Hosszan nyomva a praktikus kapcsolókör ugrik fel, és innen érhető el például az itthon is működő Garmin Pay órafizetés (K&H, Revolut, Curve, Transferwise jelenleg). Kapcsolóból és gyorsfunkcióból amúgy az óralaptól balra is létrehozhatunk egy indítót. Az alsó gomb hosszan a beállításokat, a számlapválasztót és a tevékenységelőzeteseket nyitja meg. A widgetekhez függőlegesen simítva férhetünk hozzá, és a tűéles, színes képernyőn egyszerre három adatai jelennek meg.


[+]

A napi lépések, a megmászott emeletek, az intenzív percek, az elégetett kalóriák, a pulzusszám, a stressz-szint, az alvásadatok, a hidratálás, a véroxigén-telítettség vagy a testtartalék mellett megjelenhet például az időjárás, a naptár, a zenelejátszó vagy az olvasatlan értesítések száma. A widgetekre bökve aztán részletesebb lebontás, menü vagy válaszlista ugrik fel. A Venu 2 lényege persze a testmozgás, és ebben a Watch 3 Pro volt az összehasonlítási alap.


[+]

Egy erdei túra, amit a Locus Maps a Turistautak.hu adatbázisára támaszkodva 5,36 km-re mért ki, a Watch 3 Pro szerint 5,14 km-es, a Venu 2 szerint pedig 5,3 km-es volt, szóval a Garminnál az előny, és a térképen több útvonalat visszanézve sem tapasztaltam pár méternél nagyobb letérést az ösvényről, már az óra szerint. Az összes emelkedést a Locus 225 méterre, a Watch 259 méterre, a Venu 2 pedig 225 méterre lőtt be, szóval az utóbbi ismét telitalálat. Viszont, míg a pillanatnyi tengerszint feletti magasságot a valóshoz képest a Huawei óra 3-8 méteres határon belül rendre eltalálta, a Garmin 15-20 méterrel fölé számolt, lásd a Nagy-Hárs hegy 454 méteres csúcsát: Watch 462 méter, Venu 478 méter. Elképzelhető, hogy ilyenkor nem is használja a barométert az óra, és nem ezt a Garmint vetném be terepfutásra, sziklamászásra vagy magashegyi expedícióra. Utólag a Connect ugyanakkor szépen korrigál a magasságadatokon a koordináták és saját adatbázis alapján.

Pulzoximéter, extrák, üzemidő

Pulzusmérésben a Venu nagyon ott van: túrázás, futás és regenerálódás során a kézzel mért pulzusszámhoz képest legfeljebb 1-2%-os kilengést tapasztaltam, és bár a Huawei a legtöbbször nagyon hasonló értékeket mutatott, a gyors pulzusszám változást néha egy perccel később jelezte a sokkal jobb reakcióidejű Garminhoz képest. HIIT és pulzusedzésekre így inkább a Venu alkalmas, bár azért, ha a pontosság esszenciális, vagy sok a konditermes edzés, megéri egy pulzuspántba belefektetni, amivel a tesztkészülék kompatibilis. A véroxigén-telítettséget viszont a Watch 3-on következetesebb, egy-egy kivételt leszámítva 97 és 100% között mérve, megfelelve remek egészségi állapotomnak. Ezzel szemben a Garmin szinte mindig 95% alatt mért, nem egyszer 90% alá menve, ami egészségügyi problémákat kellene jelentsen.


[+]

A stressz-szint és az alváskövetés gyártótól függően változik, mindenesetre a maga rendszerében a Venu következetes, és az alváselemzés mellé megjegyzések is járnak, mondjuk a gyengébb alvásminőség okaira és a javítás lehetőségére tippeket adva. A lépésszámlálás elmegy: a Watch 3 picit több billentyűzetes munka mellett előforduló kézmozdulatot számolt, mint a konzervatívabb Venu, amely összességében megbízható és kiegyensúlyozott adatrögzítésben, és a rendkívül széleskörű Connect adatbázisba tölti fel méréseit, az exportálás lehetőségéről el nem feledkezve (amivel most a Huawei-nek szúrtam oda).


[+]

Újdonság a fitneszkor kijelzése: a VO2Max értéken túl, talán a stressz- és a pulzusadatokat beleszámolva az óra megsaccolja, mennyivel vagyunk aktuális formánkkal „fiatalabbak” vagy „idősebbek” biológiai korunknál. Pillanatnyi egészség néven pedig kétperces, nyugalmi helyzetben mért mindenféle szenzoradatból jegyez fel a rendszer fittségi értéket, amit aztán a korábbiakkal összevethetünk. Egyébként pedig mindenféle edzésterv, animált mozgássegítség, más felhasználó ellen indítható kihívás és megannyi lehetőség akad, ami a Garmin cuccokat igazán vonzóvá teszi aktív életmód mellett.

[+]

Ugyanígy meggyőző az üzemidő most is, ha nincs az Enduro döbbenetesen kitartó szintjén. A gyártó 11 napos okoshasználatot és 12 napos takarékos működést ígér a nagyobbik, illetve 10 és 11 napot a kisebbik Venu 2 esetében. A nagyobbikkal nekem inkább bő egy hét jött ki két GPS edzést közbeiktatva, ami egy Apple Watch mellett még mindig remek, a töltés pedig gyorsabb bármelyik riválisnál. Megjegyezném viszont, hogy amikor a folyamatos véroxigén-telítettséget bekapcsoltam, a Watch 3 Pro ötnapos töltésrátájára csökkent az iménti érték, és a mindig aktív kijelző vagy a GPS-es zenehallgatás tovább kurtít a dolgon.


[+]

Mégsem a Huawei óráját mondanám a 150 ezer forintért szemtelenül drága Venu 2 fő ellenfelének, mert ott a prémiumabb anyaghasználat mellé sokkal szűkösebb sportrendszer jár, egyoldalú értesítéskezeléssel. Nem is az Apple vagy a Galaxy Watch óráját, mert ott a márka telefonjaival való összhang sokkal profibb, tényleg nyílt operációs rendszerrel. A Garmin a Venu 2-vel és a férfi-női változatban kölcsönösen előnyös megjelenéssel együtt maradt sportvonalon, rengeteg aktivitáskövető szolgáltatással és kompatibilis tartozékkal, jó üzemidővel és kitűnő AMOLED panellel, valamint fürge rendszerrel és épp elég mobilos adatmegosztással. Csak most nem egy rétegtermékről van szó, hanem egy népszerű stílustársról a mindennapokhoz, amely jómagam és AliceWake tetszését is határozottan elnyerte, és az ajánlott plecsniről csak a magas indulóár miatt maradt le.

Garmin Venu 2 és Garmin Venu 2s

Bone123 feat. AliceWake

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés