Ford Mustang Mach-E menetpróba

Egy minden szempontból nagyon amerikai villanyautót volt szerencsénk letesztelni: karakterességével és sportosságával emlékeztet a régire, de sokkal hangsúlyosabban egy modern, széleskörűen használható kocsi, brutálisan nagy akksival.

Hirdetés

Bevezető, külső

Ez egy nagyon fontos modell a Ford számára, tökéletesen látszik ez már a nevéből is. A hatvanas évek óta épített Mustang-nimbuszt, melyet kultuszfilmek tucatjai tettek univerzálissá és ismertté, minden további nélkül felhasználták ahhoz, hogy első, igazán komolyan vehető villanyautójukra (mert az elektromosított Focus már évekkel ezelőtt sem volt túl versenyképes a kategóriájában) rásüssék, mindezt úgy, hogy nem egy sportos építésű autóról, hanem egy crossoverről, köznapi nevén SUV-ról beszélünk. Hovatovább a Mustang kategórián belül is a legacélosabb Mach-1 típusra utalva nevezték el Mach-E-nek ezt a kocsit, ami szintén tökéletesen megmutatja, hogy ebbe most mindent beleadtak, és ők is látják, milyen extrém paradigmaváltás előtt áll a globális autóipar.


[+]

Persze, ha valaki meg meri említeni, hogy neki ez az autó tetszik, azonnal lesz legalább két-három ember, akinek az egyetlen ellenérve az, hogy ez nem egy lapos, V8-as sportautó, innentől fogva érdemtelenül kapta meg a Mustang nevet, aztán persze hamar kiderül, hogy autóvásárlásnál ezeknek az embereknek is inkább az a szempont, hogy ne alacsonyra kelljen beülni, mert az kényelmetlen, legyen benne elég hely a családnak, meg persze ne is fogyasszon sokat, mert egyre drágább az üzemanyag. Egy autógyártó nem a legendáiból és néhány tucat rajongóból, hanem a tömeges eladásaiból fog megélni, a villanyautós piacra pedig erős hatással kell belépniük a régivágású gyártóknak is, a Ford pedig ezt nagyon ügyesen megtette: megosztó, de nagyon jó ötlet volt bedobni a Mustang brandet, legalábbis az én véleményem szerint. Egyébként pedig V8-as kupé vagy kabrió Mustang is egész biztosan lesz addig, amíg az emissziós normál és egyéb törvények el nem lehetetlenítik, legalábbis a Fordnak egyelőre nincsenek egyéb tervei.


[+]

Koncentráljunk a Mach-E-re: egy 4,71 méter hosszú, 1,88 méter széles, 1,62 méter magas és 2,98 méteres tengelytávval rendelkező autóról beszélünk, tehát valamelyest nagyobb, mint egy Volkswagen ID.4, körülbelül a Tesla Model Y méretezését kell elképzelnünk hozzá. Az értő szemek már ezekből a számokból is azonnal kiolvashatják, hogy az alapoktól kezdve villanyautónak épült a Mach-E, sarkokba tolt kerekekkel és nem kirívó magassággal. Érdekességképpen elmondható, hogy a kocsi 145 milliméteres hasmagassággal bír, ami korántsem a terepjárók sajátja, ez alapján akár egy sima Golf 8-ról, sőt, akár egy sima Mustangról is beszélhetnénk, a különbség annyi, hogy mivel itt egy elképesztően nagy akkumulátorhegy tetején ülünk, ezért tényleg magasan kell helyet foglalnunk, és egy emelt szemszögből nézhetjük a forgalmat.


[+]

A Mustang Mach-E kupésan lekerekedő tetővonala a hátsó ülésen ülők komfortját aligha érinti, viszont a csomagtérbe rendesen beleharap: 402 literes a hátsó tárolóhely, aminél még az egy kategóriával kisebb kocsik komoly hányada, például a Kia e-Niro is nagyobbat nyújt. Cserébe viszont itt előre is jutott egy 82 literes tárolóhely, ahova a töltőkábeleken kívül az utazáshoz kötelező tartozékoknak, ritkábban használt kiegészítőknek is fix, szigetelt helyet juttathatunk úgy, hogy a hátsó, duplafenekű csomagtér még üres. A hátsó ülések ledöntésével egyébként 1420 literre bővíthetünk.


[+]

Megosztó a forma: az első maszk és a lámpák kialakítása, illetve a hátsó sárvédők domborítása egyaránt magán hordozza a Mustang-jegyeket, a méretes első féknyergek a piros színükkel határozottan sugallják, hogy komoly technika lapul a lemezek alatt, a kupésított forma pedig szintén valamelyest sportossá teszi, de alapvetően azért ez egy méretes SUV, alapadottságait nem tudja letagadni. A zárt orr kissé furcsán hat a légbeömlőkkel teli Mustangokhoz képest, ahogy a bal elöl látható, méretes töltőnyílás sem túl megszokott, mindazonáltal nagyon felismerhető formája van, és nem csak a megannyi sajtófotón látható vörös és sárga színekben, de a tesztautóként érkezett gyöngyházas fehér külső fényezéssel is kellően jellegzetes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Ford

Azóta történt

Előzmények

 • Nem készül több Chevy Bolt idén

  A Chevrolet a problémás Bolt és az Opel Ampera-e akkucseréjére fókuszál.

 • 2024-ben érkezik a Xiaomi villanyautója

  Abban az évben indulhat a tömeggyártás, ígéri Lei Jun, ám nincs garancia a sikerre.

 • Volkswagen ID.4 menetpróba

  Nem ez lesz az év legemlékezetesebb villanyautója, legnagyobb erényei a belső méreteiből erednek, viszont mindent tud, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet, és bőséges a hatótávja is.

 • Mercedes EQA menetpróba

  24 milliós árcímkéjét ismerve nyilvánvaló lehet, hogy a csillagos márka is egy nagyon kellemes villanyautót ad, de ezúttal korántsem arról van szó, hogy nagyítóval kéne keresni a kisebb-nagyobb hibákat.

Hirdetés