Fitbit Charge 4 - több a költés, mint a töltés

Ennyi pénzért a Fitbit karperecének minimum kávét is kéne főznie, de csak egy átlagos eszköz, amit bármelyik konkurens harmadáron dob össze.

Bevezető

Ha teljesen Fitbit-szűzek lennénk, akkor azt gondolnánk, hogy 50 ezer forint körüli áron adni egy aktivitásmérő karperecet csak azért lehetséges, mert ez a karperecek abszolút csúcsa, amely olyan pontossággal és olyan sok funkcióval kápráztat el, ami indokolja az árát. Vagy aranyból van, de ez első pillantásra látszik, hogy csak fantazmagória. Viszont járt már nálunk néhány Fitbit izé, ezek alapján pedig elég pontosan tudtuk, hogy mire számítsunk, illetve elég pontosan tudtuk, hogy a cégnek valamiért szokása, hogy irreálisan magas árazást használ.


[+]

De hogy maradhatnak meg akkor a piacon Amazfit, Xiaomi, Huawei és Honor termékek között? Ezek mindegyike jóval olcsóbb, ráadásul most már a négy említett cég talán összes terméke a filléres árszinten is színes kijelzőt ad, a Charge 4 pedig fekete alapon világosszürkével dolgozik, lévén más színre nem alkalmas a megjelenítő. Igazából csak azért kelendő még a Fitbit nevével fémjelzett termékcsalád, mert a cég nagyon régóta tolja ezt a dolgot és annak idején, úgy 2010 környékén az elsők között voltak a piacon ilyen cuccokkal.


[+]

Sokaknak az első aktivitáskövető kütyüje volt Fitbit, de aztán 2017-ben durván bezuhantak az eladások, ennek ellenére tavaly még mindig gazdára talált közel 16 millió Fitbit készülék, bár ez csak 6%-os piaci részesedésre volt elég. A cég részvényeinek értéke három éve folyamatosan sokkal alacsonyabb, mint korábban volt, a bevétel és a profit is csökken évről-évre, úgyhogy ezek fényében nem volt meglepő, hogy tavaly novemberben a Google 2,1 milliárd dollárért bejelentkezett az egész cégért, ez az akvizíció azonban egyelőre nem zárult le. Pedig a Google tudna mit kezdeni a branddel, egyrészt a közel 30 milliós felhasználói bázis egészségügyi adatai is értékesek, másrészt elemzők szerint a Pixel telefonok mellett a Google saját aktivitásfigyelő eszközöket is szeretne piacra dobni, ehhez pedig jó partner a FitBit, de az biztos, hogy a Speedshoptól kapott szereplő Charge 4-nek egyelőre semmi köze a Google-höz, pedig lehet, hogy jót tett volna neki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • Fitbit Versa Lite - le van maradva

  Aranyos kis kütyü, specifikációi alapján az ára sem rossz, de pontosan ugyanazoktól a hibáktól szenved, mint korábbi márkatársai.

 • Fitbit Inspire - az eszköz, ami túl keveset tudott

  Nem csoda, hogy a növekvő piac ellenére a Fitbit folyamatosan veszít a pozíciójából. Az Inspire-nek egészen egyszerűen nincs létjogosultsága. De az Inspire HR-nek se sok.

 • Fitbit Versa - kis lépés a FitBitnek

  ...jó sok a sportembernek. A problémás Ionic után a Versa egy kényelmesebb és kiforrottabb aktivitásközpontú okosóra. A jelentős áresés áldozatai viszont éppen sportoláskor okoznak csalódást.

 • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

  Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

Hirdetés