Hirdetés

Fitbit Charge 4 - több a költés, mint a töltés

Ennyi pénzért a Fitbit karperecének minimum kávét is kéne főznie, de csak egy átlagos eszköz, amit bármelyik konkurens harmadáron dob össze.

Hirdetés

Doboz, külső

A csomagolás igyekszik méltatni az eszközt, tele van a doboz a funkciók részletes leírásával, beépített GPS, alvásmonitorozás, vízállóság, Fitbit Pay, egy hetes üzemidő és pulzusmérés mind van a Charge 4-ben, ami egyébként nem olyan rossz felhozatal, noha a Fitbit Pay felénk tök felesleges, mert nem működik. Csak hát ezeket egy Honor Band 5 nem csak tudja, de meg is haladja véroxigénszint mérésével és színes kijelzővel, féláron. A doboz tartalmazza az egyedi töltőt, aminek USB a másik vége, illetve egy extra szíjat, ami jól is fog jönni, mert ami gyárilag van rajta, az éppencsak körbeéri a csuklómat, egy nálam vaskosabb fickónak kevés lenne.


[+]

A töltőbe bele kell pattintani a karperecet, de nem fogjuk gyakran használni, mert a Charge 4 tényleg jól bírja a mindennapos kiképzést, valóban elvan egy hétig is etetés nélkül. A szíj anyagára sincs panaszom, elég széles, stabilan tart, nem bántja a bőrt, két kis pöcök lepattintása után cserélhető, de nem univerzális, a Fitbit kínál hozzá mindenéle megoldást, ha a gyári túl unalmas lenne. Összesen 30 grammot nyom a mérlegen, tehát tényleg szinte észrevétlen, alvásnál sem zavart volna, ha nem kapcsolt volna be a kijelző, amikor egyik oldalról a másikra fordultam. Ez azért igen ostoba, az sem segít, ha a “ne zavarj üzemmód” aktív, ahogyan az sem, hogy “nem kérek értesítést alvás közben” is aktív. Ha úgy gondolja, hogy nekem éjjel 3:12-kor az a vágyam, hogy megnézzem a karperecem, akkor ő készséggel felkapcsolja a kijelzőt, hát köszi.


[+]

A termék 50 méteres vízállósággal rendelkezik, tehát úszni is lehet benne. Olyannyira, hogy van is ilyen aktivitás a szoftverben, tehát ezt is tudja monitorozni. Alul találjuk a pulzusmérőt, amely folyamatosan aktív (is lehet), a karperec felén eső részét pedig egy 100 x 160 pixeles, szürkeárnyalatos OLED kijelző foglalja el, amely érintésérzékeny. Gomb konkrétan nincs a terméken, de az eszköz bal oldala nyomásérzékeny, ott kell megszorítani ahhoz, hogy bekapcsoljon a kijelző, illetve így tudunk visszafelé is haladni az amúgy nem túl összetett menüben.


[+]

Semmiféle fényérzékelő szenzor nincs, a háttérvilágítás erősségét kettő darab fokozatban tudjuk manuálisan állítani, de kültéren a combosabb mód is vérszegény, leginkább semmit nem látunk a kijelzőn, pedig futás és biciklizás közben azért nem lenne olyan rossz. Hangszóró nincs, a vibrációs jelzés viszont egész erőteljes, nem maradtam le semmi eseményről. Elvileg a magunk felé fordított csuklómozdulat feléleszti a kijelzőt, de ez sajnos nem mindig szuperál (kivéve alvás közben), kontrolleszközként egy Galaxy Watch Active 2-t használtam, ami nyilván egy drágább holmi, de ott 10-ből 9-szer bekapcsolt a kijelző, a Charge 4-nél ez az arány 10-ből 5.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

 • Fitbit Versa Lite - le van maradva

  Aranyos kis kütyü, specifikációi alapján az ára sem rossz, de pontosan ugyanazoktól a hibáktól szenved, mint korábbi márkatársai.

 • Fitbit Inspire - az eszköz, ami túl keveset tudott

  Nem csoda, hogy a növekvő piac ellenére a Fitbit folyamatosan veszít a pozíciójából. Az Inspire-nek egészen egyszerűen nincs létjogosultsága. De az Inspire HR-nek se sok.

 • Fitbit Versa - kis lépés a FitBitnek

  ...jó sok a sportembernek. A problémás Ionic után a Versa egy kényelmesebb és kiforrottabb aktivitásközpontú okosóra. A jelentős áresés áldozatai viszont éppen sportoláskor okoznak csalódást.

 • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

  Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

Hirdetés