Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

Külső, megjelenítő és gombok

Ahogy múlnak az évek, egyre többen rukkolnak elő okosórával, és most kifejezetten azokra a saját operációs rendszert futtató kütyükre gondolunk, amelyek alkalmazástára bővíthető, funkciólistájuk szerteágazó, a telefonnal remekül összedolgoznak és attól függetlenül, önállóan sem jönnek zavarba. A nagy elektronikai eszközgyártók persze amolyan tapogatózásképpen vetik bele magukat a műfajba, míg a klasszikus óragyártók egyszerre kíváncsiságból és kényszerből, hátha ez a karra erősíthető időmérők jövője. Az amerikai Fitbit ezzel szemben eleve az aktivitáskövetésre helyezte a hangsúlyt és szerteágazó kütyüparkja szép eredményeket ért el a piacon. Nem utolsósorban azért, mert erre a termékcsoportra koncentrálva meglehetősen széleskörű, számos platformon elérhető adatbázisrendszert tett a különféle eszközökről érkező adatrengeteg mögé, márpedig a megfelelő szoftverkörnyezet teszi az efféle izéket igazán hasznos csuklótárssá.


[+]

Szigorúan véve okosórája a Fitbitnek eddig nem volt, bár olvasóink az Ionicra ránézve mindjárt felismerhetik az aktivitáskövetésre, értesítéskezelésre és zeneszám váltásra alkalmatos Blaze-t, aminél az Ionic lényegesen többet tud. Közös a ránézésre baltával kialakított, szögletes és határozott élekkel rendelkező, nyolcszögletű forma, mintha egy letűnt kor vagy régi sci-fi retro-futurisztikus eszköze lenne, és épp ez emeli ki a lekerekedett konkurencia elegáns egykedvűségéből. Az Ionic nano-molding technológiával készült, edzett alumíniumváza vagányul töri meg a fényt 29 grammos órarészével, amihez a szíj további 17-et tesz hozzá – nem is olyan vészes. A szerényebb karperecek mellett érezni csak, hogy a 46,5 x 36 x 11,5 milliméteres órarész egy keskeny fitneszpántnál lényegesebb terebélyesebb, de talán a női érdeklődőknek sem túl nagy.


[+]

Az Ionicot ugyanis a szögletessége ellenére sem kényelmetlen viselni, a hátlap alja ugyanis némileg meg lett emelve, így a mágneses töltőport és a pulzusmérőt is magába foglaló szenzorok szekciója kis felületen érintkezik a csuklóval, amelyen könnyen siklik végig. Akár éppenséggel a medencében, hiszen az 50 M minősítésű Fitbit óra úszáshoz is alkalmatos, csak búvárkodni ne menjen vele az ember. A bal oldali bekapcsoló és visszalépő gomb, illetve a jobb felső napi aktivitás és az alsó edzés billentyűk lenyomása kényelmes, helyettük inkább az elég széles profilú, 24 milliméteres szíjak érződnek kissé túlméretezettnek.


[+]

A dobozban egyébként 170-206 milliméteres és 140-170 milliméteres darab is van mindenféle csuklóhoz vagy bokához igazodva (igen, van, aki ott viseli), a rozsdamentes acélcsat és a szíj végén fittyegő, benyomható izé stabil hordozást biztosít. A szürke csomagolás a kis- és nagyméretű szíj mellett mindössze a normál USB portba dugható, mágneses végű töltőt rejti (ez túl könnyen lepattan a hátlapról), valamint a leírást, no és persze a 6000-es sorozatú alumíniumból faragott okosórát. Mi a Speedshoptól kaptuk kölcsön a pakkot tesztre.


[+]

Ahogy a küllem paramétereit, a Fitbit úgy a telepméretet sem részletezi, a töltő mindenesetre két óra alatt csurig rakja energiával, és ötnapos aktív használatot, illetve tízórás folyamatos GPS működést ígér. A hátlapon zölden villódzó fény árulja el az optikai pulzusmérő létét. Adott továbbá a GPS Glonasszel, a magasságmérő, a gyorsulásmérő, az iránytű, elöl pedig a fénymérő az automatikus állításhoz, amit kézzel három fokozatban lehet állandósítani. Adott még az NFC a Fitbit Pay mobilfizetéshez, a nem túl friss, 4.0-s Bluetooth LE-vel, valamint a WiFi 802.11b/g/n a rajta keresztül történő adatcseréhez. A megjelenítőről a Fitbit csak annyit közöl, hogy akár 1000 nites fénysűrűségre is képes, és hiszünk neki, mert minden helyzetben, napfény alatt is remekül látható. A Smartwatch Specifications szerint egy 1,42”-es, 348 x 250 pixeles színes panelről van szó, ami értesítés és aktivitáskijelzéshez eléggé éles, egyébként meg érintéssel és négyirányú simítással is kezelhető.


[+]

A megjelenítőt Gorilla Glass 3 üveglap takarja, bár fölé nem magasodik védőperem az ütések kivédésére. Az Ionic mindenesetre -20 és +45 Celsius-fok között bátran bevethető, akár a tengerszint felett, 9144 méter magasan, magyarán ki lehet pipálni vele a kis kék bolygó nyolcezreseit, ha a hőmérsékletek kedveznek. Az mondjuk érdekes, hogy bár a termékoldal az 50 M / 5 ATM minősítést ugyan jelzi, és úszáskövetés is van, melléírja, hogy az Ionic izzadtság, eső és fröccsenő víz ellen védett, és ha neves lesz, érdemes megtörölgetni. Azért nem gondoljuk, hogy partra vetett halként kellene vele úszni, medencében mindenesetre a mellékelt műanyag szíjjal érdemes mozogni, semmint a külön megvásárolható bőrrel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • IFA 2017: Kezünkön a Fitbit új okosórája

  Az Ionic a gyártó válasza a valódi okosórákra, funkcionalitása nem áll meg a fitnesznél, vezeték nélküli fizetésre is képes.

 • Fitbit Blaze - mozgás a négyzeten

  Az amerikai vállalat legújabb viselhető eszköze okosóraként nem feltétlenül állja meg a helyét, a sportban viszont nagyon hasznos társ, az üzemideje pedig egészen elképesztő.

 • Apple Blog: FitBit Aria okosmérleg teszt

  Ezt is megértük: most már a házi mérleg is megokosodott, és az Aria WiFi-s kapcsolaton keresztül remekül összedolgozik a FitBit szolgáltatásaival.

 • Apple Blog: FitBit Charge HR teszt

  A FitBit Charge után annak pulzusszám mérővel felvértezett változatát is kipróbáltuk. Vajon az apró extra megéri a pár ezer forintos felárat?

Hirdetés