Elstartolt a Google I/O

Hirdetés

Android O, Android Go

Szép lassan átterelődött a téma az Androidra. Az Android Wear most már 2.0-nál jár, és tucatnyi klasszikus óragyártó is a Google partnere. Az Android Auto 300 járműmodellel kompatibilis, 100 kábelszolgáltató partnere az Android TV-nek, még mindig bővül a Chromebookok piaca, és ugye kétmilliárd havi aktív felhasználója van a mobilos operációs rendszernek. Persze sokan az Android O friss információra kíváncsiak, és erről is esett szó. Fluid élmények vezényszó alatt olyan multitasking megoldásokra kell gondolni, mint a kép-a-képben, széles körben kiterjesztve az itt-ott már elérhető, kis képernyős futtatást egy másik alkalmazás fölött. Például a videochat kis ablakban tovább folyhat, miközben a felhasználó a naptárban vagy a galériában matat, és persze egy sor multimédiás app is elfuthat picike méretben (a böngészőnek kevésbé lenne értelme).


[+]

Notification Dots, azaz értesítési pöttyök néven az ikonok szélein megjelennek apró pacák, ha az adott appra noti futott be. Most már nem kell lehúzni az értesítési függönyt, elég az indítóra hosszan rányomni, és fölötte megjelenik az értesítés, amire helyben reagálni is lehet, vagy törölni. Autofill, avagy automatikus űrlapkitöltés néven a Google adatbázisából pillanatok alatt be lehet jelentkezni a különféle fiókokba, ha az adott app a passzoló API-t beépíti. Ez új telefonba való beköltözéskor lehet például hasznos: a Google felismeri, hogy mely rubrikába mely adatot kívánjuk beírni, és megteszi helyettünk (a Chrome nyilván eddig is tudott automatikusan kitölteni, ez viszont most kiterjedhet rendszerszintre).


[+]

Ügyes megoldás az is, hogy gépeléskor vagy egy szöveget olvasva, egy adott szót vagy számot kijelölve a rendszer felismeri, a szöveg mit rejthet, és a másolás, beillesztés, stb. funkcióikonok mellett a legrelevánsabb alkalmazás indítója is felugrik. Például a telefonhívásé, az üzenetküldésé vagy az azonnali navigációé, egy étterem címét kijelölve. Vitals néven az Android fejlesztésének esszenciáit foglalta össze a Google. Ennek fontos része a biztonság: naponta 50 milliárd alkalmazást ellenőriz a Play Áruház a felhasználói készülékeken a kártevők ellen, ennek a neve immáron Google Play Protect, persze a dolog nem új.


[+]

A Google kiemelte: az Android Nougat óta kétszer gyorsabb lett a bootidő és az alkalmazásbetöltés, de teljesítmény és így üzemidő fronton is van tér a javításra, és az Android O erre is bevet optimalizálási megoldásokat. Ezt mondjuk egyáltalán nem részletezték a keynote-on. Többre nem is nagyon futotta az Android O-ról, de azért az emojik, a beállítások és az értesítések szintjén is ígértek változásokat, plusz mától a www.android.com/beta cím alatt elérhetők a legfrissebb, publikus, fejlesztői rendszerek. És ha már fejlesztők: immáron a Kotlin is támogatott programozói nyelv lett, az az Android runtime-mal teljes kompatibilitással.


[+]

Még mindig komoly szenvedés gyenge hardveren Androidot futtatni, éppen ezért befutott az Android Go, a zöld robotos OS amolyan lite változata. Az Android ezen konfigurációja egyszerűbb operációs rendszert és Google alkalmazásokat jelent, de még a Play Áruház is szimplább. A Google ígérete szerint az Android Go az 512 megabájt RAM-os eszközökön is gördülékeny lesz, az Android O-tól egyébként 1 GB RAM mellett és alatt ez a konfiguráció kerül majd alapból a telefonokra. Sőt: a későbbiekben az Android Go veheti át az egész platform szerepét, bár ez még odébb lehet. Az adattakarékosság is fontos, és ma már a Chrome automatikusan megtakarít a felhasználóinak napi 750 terabájt adatot. A tömörítés és takarékoskodás alapból az Android Go része lesz.


[+]

Érkezik a YouTube Go is, amivel például egyszerű, állóképes betekintést lehet szerezni a videókba, plusz WiFi-n azokat menteni, majd út közben, a mobilnet használata nélkül visszanézni. A Google tovább küzd a nyelvi akadályok leküzdéséért: a Gboardnak van egy fordító opciója, és egyfelől amit egy nyelven begépelünk, azt képes a szoftver már beírás közben egy másikon megjeleníteni, plusz adott szöveget is azonnal lefordít ismeretlen nyelvről a mienkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés