Elstartolt a Google I/O

Daydream, virtuális és kiterjesztett valóság

A Google saját virtuális valóság platformja Daydream néven fut, és saját, okostelefont befogadó szemüvege is van, ez a Daydream View. Az I/O-n kiderült: az LG következő csúcskészüléke is Daydream-kompatibilis lesz (alighanem a V30, amit eleve OLED kijelzővel tippelnek), a Galaxy S8 és S8+ pedig már a nyártól, egy frissítést követően.


[+]

Ám nem ez volt a legizgalmasabb passzoló hír, hanem az, hogy jönnek az önálló, beépített hardverrel és kijelzővel szerelt, standalone VR headsetek. Magyarán sem mobil, sem PC nem kell majd hozzá, kábelek sem lógnak ki, a kijelző és a hardver pedig jobban optimalizált lesz, hiszen eleve a szemüvegre fejlesztik mindkettőt. A referenciamodellt a Google a Qualcomm-mal alkotta meg, de a Vive-val menőző HTC is piacra dob egy önálló Daydream eszközt, akárcsak a Lenovo.


[+]

Térjünk át a kiterjesztett valóságra. Az Asus Zenfone AR már második generációs Project Tangó eszköz, és a projekthez kapcsolódó szoftverek immáron a Google Térképpel is összedolgoznak, illetve a telefon GPS és A-GPS képességeivel. Ennek hozománya a VPS, vagyis a visual positioning system. A telefonnal a kézben így nem csak mondjuk egy szupermarketbe lehet odanavigálni, a Project Tangó információival a mobil az áruházon belül is centiméteres pontossággal megmondja, mit hol keressünk.


[+]

Nyilván, ha ebben az áruház is partner. Google Expeditions + VR néven tovább fejlődött az iskoláknak szóló alternatív valóság project: a kompatibilis alkalmazással a gyerekek a telefonokon a kamera képére vetítve tekinthetnek meg vulkánokat és a földrajzóra egyéb, eltanulandó példáit. De a testrészek is megjelenhetnek 360-ban, a valósára rávetítve.


[+]

Végül ismét Sundar ragadott mikrofont, aki egyfelől a TensorFlow gépi tanuláson alapuló adat- és szolgáltatásrendszert dicsérte, melynek a segítségével számos felhasználói project indult be. Majd bejelentett egy új keresési feature-t: munkakeresésre. A LinkedInnel, a Facebookkal és sok másik szolgáltatással és felülettel összedolgozó megoldás akkor aktiválódik, ha az ember beírja, hogy itt és itt, ilyen és ilyen munkát keresne. A kereső egyéni preferencia, tudás, képesítés, tapasztalat és lokáció alapján listáz meghirdetett munkalehetőségeket, elérhetőséget, gyors navigációt. Az látszik (és Sundar nem győzte hangsúlyozni): már nem az Android vagy egy új főverzió, hanem a gigászi Google-adatbázisra, és annak gépi feldolgozására épül a keresőóriás jelen- és jövőképe. Hogy ez mit jelent majd a mobilok Android O frissítése kapcsán, még nem tudni. Egyelőre csak annyi világos, hogy a nyár végén érkezik a friss operációs rendszerváltozat.

Bone123

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés