Hirdetés

EarFun Air teszt

Az Indiegogón indult, lelkes kínai márka második fülhallgatója jelentősen jobban sikerült az előzőnél, érdemes felfigyelni rá.

Bevezető, előzmények, doboz

Nagyon sokan vannak, akik szkeptikusan állnak a friss, feltörekvő kínai márkákhoz, és ez sajnos egyáltalán nem alaptalan. Örülnénk, ha azt mondhatnánk, hogy mostanra eljutott odáig a gyártástechnológia és a minimális minőségi szint, hogy kis túlzással szinte bármire rá lehet bökni a fülhallgatók közül, de a múltkori Tronsmart minket is visszarántott a valóságba: sokszor még a bizonyított márkák is nagyon csúnya kapufákat lőnek, és ez a színvonalbeli eltérés sokszor egyáltalán nem következik sem az árazásból, pláne nem az állandóan hangzatos ígéretekből.

A nemrég indult EarFun sem indult teljesen tiszta lappal: 2019-ben negyedmillió dollárt kalapoztak össze az Indiegogón az első termékre, ami a Free lett, és bár alapvetően rendben voltak a kész termékek, sokan találkoztak féloldalas, rosszul működő példányokkal az első sorozatból, így muszáj volt megszületnie a 2020 Upgraded változatnak, amit manapság árulnak, és mi is tudtuk egy Tetszett plecsnivel jutalmazni az ár/minőség arányát.


[+]

A Free bemutatása után a gyártó mutatott be hangszórókat is, a 2020-as CES-en azonban igazi újdonságként ismét egy töltőkapszulás, vezeték nélküli (TWS) fülhallgatót mutattak be, ami az Air lett. Jóval hamarabbra vártuk a tesztpéldányt, de jött a vírus, a gyártás kezdete kissé eltolódott, most viszont végre itt van, és mi is megtapasztaltuk, mennyivel jár több azért a párezer forintnyi különbségért, ami a Free és az Air között van.


[+]

Ami az egyszerű csomagolás kibontása után azonnal feltűnik, hogy az Air egy jóval szofisztikáltabb, kellemesebb külsőt kapott, könnyebben a zsebbe csusszanó töltőtokkal, erős belső mágnesekkel, profibb ergonómiával. Persze az alapvető design sokkal inkább hasonlít az Apple AirPods által elindított vonalra, de ezt szerintem illik elnézni: egyszerűen a golfütős fülhallgatóforma és a lapos kavics-szerű töltőtok tűnik univerzálisan praktikusnak és kényelmesnek, sejthetően a fülesek többsége ilyesmi lesz a következő pár évben. Kicsit még ez az Air is vaskosabb a teljesen ideálisnál, ha zsebben hordásról esik szó, de cserébe négyszer teljesen feltölti az akár 7 órás üzemidőt ígérő füleseket, szóval ezt megpróbálhatjuk neki elnézni.


[+]

Nem fogunk semmi különlegeset találni a dobozban, az in-ear kialakítás miatt kapunk háromféle méretű szilikon illesztéket, jár még továbbá egy rövidke Type-C kábel a tok töltéséhez, és ezzel a felsorolás végére is értünk. A kapszula általános minőségérzete nem rossz, matt plasztikja nem gyűjti vészesen az ujjlenyomatokat, persze a fedlap zsanérja kicsit lögyög, és némi zörgése is van, de tizenezres árszinten inkább ennek az ellenkezője lenne igazán meglepő. A külsején egy színes led árulkodik a töltöttségről, belül sajnos ez elmaradt, viszont a fülesek kéken felvillannak, ha készen állnak, vagy pirosan világítanak, ha épp le vannak merülve. A csatlakoztatás egyszerű, ha nincs ismert forrás, amihez automatikusan kapcsolódik, akkor szabad a vásár, kereshetünk rá a mobillal/tablettel/laptoppal, és pár másodperc múlva már hallgathatjuk is a tartalmainkat.

Hirdetés

Hangminőség, vezérlés, üzemidő, összegzés

Hallgathatjuk, méghozzá elég korrekt minőségben. Nyilván térben, energiában mindig helyén kell kezelni egy apró fülhallgatópárt, részletességben szűk keresztmetszetként ott van a Bluetooth-átvitel és az SBC vagy AAC kodek, de az EarFun Air meg tudott lepni. Egyrészt, van egy nagyon kellemes fizikai izoláció, a hangkép pedig telt, kerek mélyekkel, harsány, élénk magasakkal. Fülhallgatósan sötét a hangkép, tehát a középtartományra rámászik az alsó szekció, a középvonal pedig mélyek nélkül sem túl részletező, ez értelemszerű negatívum, de az árszinthez képest abszolút korrekt a produkció, én a rengeteget hallgatott Magic Earbuds-zal közvetlen A-B tesztben sem mernék egyértelmű hangminőség-győztest hirdetni, ami az árakat ismerve szerintem nagy dolog. Tud valamit ez az ismeretlen kompozit dinamikus meghajtó.


[+]

Aktív zajszűrés sajnos csak a telefonhívásoknál van, oldalanként két mikrofonnal végzi ezt el a kütyü, de csak a szokásosakat tudjuk mondani: ha nincs teljes csend, tökéletes akusztikai körülményekkel, akkor sajnos nagyon lehet érezni a másik oldalon, ha valaki efféle fülessel beszél, egyszerűen távoli, nyomott, néha nehezen érthető a végeredmény. Mi persze remekül halljuk a másikat szinte bármilyen helyzetben. A kütyü egyébként IPX7 védettségű, és úgynevezett SweatShield technológiával pergeti le az izzadtságot és az esőcseppeket a készülékházáról. Legalábbis ez az állítás, mi ezt nem teszteltük alaposabban.

Sajnos az érintésvezérlés nem sikerült még tökéletesen, az egyérintéses hangerőállítás, a duplakoppos leállítás/indítás elég hektikus volt, hangerőhöz jellemzően mindig egyszerűbb volt a telefonért nyúlni, a szüneteltetés pedig automatikus, ha mindkét fülest kivesszük a fülünkből. Ha visszatesszük, elvileg automatikus a lejátszás, de ez sem működött mindig, összefüggést semmilyen módon nem találtam, hogy mikor folytatja és mikor nem, időarányosságról biztosan nem beszélhetünk esetünkben.

A fülesekbe épített 55 mAh kapacitású akkumulátor elég nagynak számít, de a 7 órás elméleti üzemidő így is elég optimista, nálunk 2/3 hangerő mellett 4,5 óra jött ki megszakítás nélküli zenelejátszással úgy, hogy az asztalon, egymástól 30 centire volt a forrás és a fülespár: kevésbé pozitív esetben, ha nagyon kapaszkodnia kell a jelért, ez lehet rosszabb is, de alacsonyabb hangerő mellett akár több is kihozható belőle: mindenesetre ezek olyan időtartamok, ami után in-ear esetén mindenképp kell egy félórás szünet a fülnek. A toknak egyébként ennél több kell a fülesek feltöltéséhez, 1,5 órányi időre van szükség, 500 mAh-nyi kapacitásból pedig legjobb esetben is 4 extra alkalom jut a komplett, teljes töltés után. A töltőtokot vezetékesen 2 óra alatt lehet feltölteni, de vezeték nélküli opció is van, úgy már 4 órára lesz szükség.


[+]

60 dollárért, azaz bőven 20 ezer forint alatt az EarFun Air egy tökéletes ár/érték arányú szint, gyakorlatilag a TWS-kategóriájának legolcsóbb, komoly kompromisszumokat nem kívánó belépője. Ha a 30 ezer forintos Honor Magic Earbuds jelenti ugyanezt a hangminőséget, plusz jobb kiépítés és aktív zajszűrés, akkor azt mondhatni, hogy az EarFun tökéletesen árazott. Sajnos az itthon felbukkanó, 30 ezres ár már nem tünteti fel ennyire jó színben az Airt, annyiért valójában léteznek jobb alternatívák a piacon. Mindenestre a hangminősége, a vezeték nélküli tölthetősége, az üzemideje és a mindezekhez tartozó külföldi ára alapján megérdemel egy plecsnit, a negatívumok listájára az anyaghasználatot és a gesztusvezérlés hektikusságát lehet írni.

EarFun Air

szentkuti11

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

Hirdetés