EarFun Free 2 teszt

Megérkezett az AptX és az IPX7-es védelem kettőse az EarFun legújabb fülesébe, ráadásul viszonylag visszafogott lett a hivatalos árazás is.

Hirdetés

Nem ez az első, és vélhetően nem is az utolsó EarFun fülhallgató, ami tesztasztalunkra került: érezhető, hogy egy viszonylag friss, de fejlődőképes márkáról van szó, akik mindenféle funkciós pakkokat a megfelelő árral társítva, igen nagy lendülettel árasztják el a piacot számos TWS-fülhallgatóval. Mai tesztünk alanya nem egy drága eszköz, hiszen bár itthon több helyen 25 ezer forintért árulják, hivatalos oldalán, egy FREEOFF3 kuponkóddal mindössze 37,49 dollárért beszerezhető, ami körülbelül 11 500 forintnak felel meg.


[+]

Szokásos dobozzal és felszereltséggel találkozunk: a sárga-fehér kartonpakkban háromféle méretű szilikon illeszték, a Type-C-s rövidke kábel, meg persze maga a töltőtok és a két füles leledzik. Magas, de vékony, viszonylag jól zsebre vágható tokról beszélünk, ami Type-C-n keresztül, de vezeték nélkül is tölthető, így viszonylag rugalmas használhatóságot biztosít. Nem lötyög-lifeg a fedele, jó kialakítású a zsanér, a rajta lévő led pedig egyértelműen jelzi, hogy áll a töltöttségünk az elméleti, akár 30 órás hallgatást lehetővé tevő 100%-hoz képest. Végtelenül egyszerű a párosítás is, ha kinyitjuk a fedlapot, azonnal elkezdi keresni az ismert eszközöket, ha nem talál ilyet, párosító módba lép, ehhez semmilyen gombot nem kell megnyomnunk, és fülünkbe sem kell helyeznünk a Free 2-t. Egyébként van hátul gomb, amivel párosítási módba kényszeríthetjük az eszközt, de nálunk nem volt rá szükség.


[+]

Ami nagyon jó, hogy a fülesek viszonylag kicsik, kialakításuk ergonomikus fülkagyló-oldalon, és jó puhák a szilikon harangok is, így akár hosszú órákon át hallgathatjuk a kütyüt mindenféle probléma nélkül, és nálam kiesni sem akart a fülből egyáltalán. Büszkén emlegetik a Qualcomm QCC3040 néven fémjelzett SoC-t, ami ebbe az EarFunba is került: AptX képességgel, cVc 8.0 technológiával és akár 60 ms sebességű válaszidővel a Free 2 tényleg kiemelkedően jól felszerelt füles a kategóriájában, és van egy érezhető lépéselőnye ilyen téren, viszont cserébe az aktív zajszűrésről le kell mondanunk, ami kicsit szomorú, annak ismeretében, hogy ezen a szinten már azért fel-felbukkan ez a technológia a kínaiaknál.


[+]

Rövid a vetőcső, így viszonylag kevéssé nyúlik be a hallójáratba a fülhallgató, megfelelő illeszték mellett ennek semmilyen hátrányát nem fogjuk tapasztalni, a stabilitásával kapcsolatban sem éreztünk hibát. Hangminőség terén az AptX-képességek nem hoznak kiemelkedő fejlődést, 384 kbps maximális bitrátával dolgozik az EarFun, a meghajtója pedig egy 6 milliméter átmérőjű, kompozit anyagból készült dinamikus darab. A nagyon mély, szub-basszus tartományban éreztünk hallható torzítást, ami kicsit agyonütné az élményt, ezen hangszínszabályzással korrigálva lehet segíteni, ezzel elérve egy korrekt közepes hangminőséget, viszonylag tompa magasakkal, nem túlzottan erős részletességgel és dinamikával, de széles térérzettel.


[+]

Eggyel jobb benyomásaink voltak a beszélgetési minőség és a videónézés kapcsán, előbbivel azért, mert a mikrofonok viszonylag érzékenyek, és bár nem kiemelkedő minőségben, kissé dobozhangon, de érthető hangot továbbítanak a másik oldal felé, utóbbival pedig azért, mert a késedelem tényleg elhanyagolható videós tartalmak szempontjából, egyedül játéknál lehet azt mondani, hogy kicsit kevés, ott maradunk továbbra is a vezetékes megoldásnál, ha zavaró a késés a TWS-eknél, de ez nem csak a Free 2 vonatkozásában igaz. Szintetikusan mérve az akár 7 + 23 órás üzemidőhöz nagyon visszafogott használatra van szükség, nálunk közepes hangerőn, zenelejátszás és telefonálás váltott használatával 5 óra jött ki egy töltéssel, ezt néggyel felszorozva (háromszor teljesen újra tudja tölteni a füleseket a tok) körülbelül 20 órás teljes üzemidő jön ki, ami egyébként még mindig nem rossz. Pöpecül működött az érintésérzékelős vezérlés is, hangerőt, számléptetést és hangasszisztensbe lépést is előhozhatunk vele.

Az EarFun Free 2 egy kifejezetten jó ár/érték arányú TWS fülhallgató, ha a kuponkóddal kedvezményes árát nézzük a gyártói webshopon keresztül, és nem számoljuk az extra költségeket, ám ha azt vesszük, hogy a teljes bekerülési ára 20 ezer forint fölött lesz, itthon pedig 25 ezer forintért árulják a forgalmazók, akkor egyértelmű, hogy még mindig a Honor Choice a belépő szintű TWS-ek királya, 10 ezer forintért alig rosszabb hangminőséggel, nagyon hasonló kialakítással és üzemidővel. Az EarFun ezen az árszinten a 60 milliszekundumos késedelmet tudja felmutatni legfőbb előnyeként, és akinek ez a fő szempontja a vásárlásnál, annak határozottan ajánlható: mindazonáltal el tudtunk volna neki képzelni még kellemesebb árszintet a kevésbé ismert, friss márkanév miatt.

szentkuti11

Azóta történt

 • EarFun Free Pro 2 - megnyerő

  A fülben egy apró kis semmiségnek érződik, mégis korrekt üzemidővel, kellemes hangzással és megbízható működéssel kecsegtet. Persze zajszűrésben nincs ott, mint a műfaj legnagyobbjai.

 • EarFun Air Pro 2 - kategóriabajnok

  A kiváló ár-érték aranyú termékeiről ismert gyártó legkomolyabb modellje az elődjénél jobb zajszűrést és hosszabb üzemidőt kínál, miközben olcsóbb is lett.

 • EarFun Air Pro SV - öszvér

  Minden sikerszéria félbeszakad egyszer, az EarFun legújabb fülhallgatója pedig nem teljesít annyival jobban elődjénél, hogy indokolt legyen a felár.

 • EarFun UBOOM L - hangszóLó

  Sok-sok fülhallgató után érkezett egy viszonylag olcsó Bluetooth hangszóró is szerkesztőségünkbe az EarFuntól.

Előzmények

 • EarFun UBOOM és Free Pro - apróságok

  Fülhallgatós vonalon döbbenetesen nagyot fejlődött a cég, és alapvetően a hangszóró is jól vizsgázott, ez utóbbit azonban mégsem merjük ajánlani.

 • EarFun Air teszt

  Az Indiegogón indult, lelkes kínai márka második fülhallgatója jelentősen jobban sikerült az előzőnél, érdemes felfigyelni rá.

 • EarFun Free - az elvárható szint

  Ha olcsó, kevésbé ismert kínai termékről van szó, sokan hajlamosak végletesen gondolkodni: az egyik csoport túlzóan magasztal, a másik minden effélét szemétre való, legyártást sem érdemlő terméket lát bennük. Az igazság? Valahol a kettő közt lesz!

Hirdetés