EarFun UBOOM és Free Pro - apróságok

Fülhallgatós vonalon döbbenetesen nagyot fejlődött a cég, és alapvetően a hangszóró is jól vizsgázott, ez utóbbit azonban mégsem merjük ajánlani.

Bevezető, UBOOM

Ez már nem az első, de jó eséllyel nem is az utolsó teszt, amit EarFun termékekkel kapcsolatban lehet olvasni nálunk. Bő egy éve, alapvetően olvasói oldalról, jó visszajelzések alapján találtunk rá a gyártóra, és bár tény, hogy az első termékeik is korrektek voltak, szemmel látható és füllel hallható módon nagyot fejlődtek azóta, a fülhallgatós feladathoz abszolút felnőttek, és a hangszórós eresztésük is csak egy apró baki miatt nem ajánlható őszintén. A UBOOM névre hallgató Bluetooth-hangszórójukat és a Free Pro nevű, legújabb fülhallgatójukat próbáltuk ki.


[+]

Kezdjük a hangszóróval, egész pontosan a hangszórókkal, hiszen kettőt is kaptunk tesztre. A szűkülő henger alakú hangszóró közepes méretű: 16,5 x 8,5 centis méreteivel és 585 grammos tömegével biztosan nem vágjuk zsebre, vagy épp akasztjuk az övpántunkra a sárga masnijánál fogva, de táskára már gond nélkül felcsattinthatjuk, vagy akár egy kisebb hátizsákba is könnyedén bedobhatjuk akár mindkettőt. Stabilan megáll a lábán, csatlakozói (Type-C és AUX) por- és vízvédett helyen vannak, egyébként pedig IPX7-es vízállóságot kínál, tehát elvileg a medence körül is bátran használhatjuk, de többek közt a hidegre való tekintettel mi ezt a próbát ezúttal mellőztük.


[+]

A kezelése nagyon egyszerű, fent a gumírozott felületbe építve találunk minden nyomógombot, amik határozott kattanással teszik egyértelművé, hogy értik a szándékunkat. A kikapcsolást, a bekapcsolást és a párosítási mód aktiválását diszkrét hangeffekt jelzi, szerencsére nem kell az erősen kínai akcentusú, közepes angolságú kísérőszöveget hallgatnunk, ami már önmagában is rengeteg plusz pontot jelent a végső értékelésnél. A lejátszást/megállítást, a hangerő vezérlését és a kültéri mód ki- és bekapcsolását nem kísérik hangeffektek, de mivel hatásuk egyértelműen érezhető, így erre igazán nincs is szükség. Megoldották a számléptetést is, a play gomb dupla vagy tripla megnyomásával lehet vissza vagy előre ugrani a lejátszási listában.


[+]

Mint a legtöbb henger alakú, álló BT-hangszóró, ez a termék is 360 fokos hangzást ígér, de itt ez nagyjából tényleg teljesül is. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha egy csendes szobában, vakon leülünk elé, és valaki megállítja, majd fordít rajta valamennyit, akkor nem lehet közepes biztossággal megmondani, hogy nagyjából melyik irányba lehet forgatva, viszont nincs komoly eltérés a hangzásban, hangerőben pedig kvázi egyáltalán. Két darab 45 milliméteres hangkeltő, 2 x 12W-os teljesítménnyel dolgozik egyébként egy darab hangszóróban, egy ilyen kütyü önmagában elég arra, hogy egy néhány fős összejövetelhez háttérzenét szolgáltasson, de bőven kellemes lehet egy filmnézéshez is.


[+]

Az igazi élmény persze akkor jön el, ha kettőt összekapcsolunk. A kapcsolódás nem bonyolult, először az első hangszórót csatlakoztatjuk a forráshoz, az lesz az elsődleges, és egyébként a bal csatornát játszó oldal, majd hozzá a másikat (a Bluetooth-gomb hosszú nyomásával mindkét eszközön), és már mehet is a lejátszás. A 360 fokos élmény a csatornák felcserélődése miatt így már kevésbé lesz releváns, de lássuk be, ha többen körbeülünk egy asztalt, legritkább esetben van szó arról, hogy vajon mindenki jól hallja-e a szeteró bal és jobb oldalt, már csak azért sem, mert fizikailag elég nehezen lenne megvalósítható, a 4 x 12 W viszont már tényleg bőven elég mindenre, akár társaságban is.

Van bőven részlet, dinamika, erő (nyilván az ár- és termékkategóriához képest), élénk, kellemes módon szólalnak meg kedvenc zenéink, és a színpadképet is nagyon jól be lehet lőni, ha ideálisra tudjuk állítani a két hangszóró és a fejünk által alkotott virtuális háromszöget. A kültéri mód leginkább a basszusokon tompít, hogy ha már a mélyeket akkor úgysem tudja olyan ütősre adni, legalább adjon helyet a többi tartománynak. Személyes tapasztalatom alapján ezt beltérben is érdemes lehet használni, ha az asztal/polc/szekrény képes kellemetlenül rezonálni. Mindazonáltal, az általános hangminősége tényleg kiemelkedő, főleg ha az ár/érték arányt nézzük: egységnyi pénzből biztos inkább két UBOOM által adott szetereó élményt választanék, mint kicsit nagyobb teljesítményű mono cuccot.


[+]

A kihangosítás minősége közepes, minimális visszahangra fognak panaszkodni a másik oldalon, ha magasabb hangerőt választunk, de a mikrofon egyébként korrekt minőségű, arra nem volt panasz, hogy esetleg ne értették volna, amit mondok. Az elméleti 16 órás üzemidő is abszolút reálisnak tűnik, ami szintén nagyon jó hír, de persze ez a teszt sem érhetne véget úgy, hogy minden tökéletes: a UBOOM remekül vizsgázott ugyan, de két hangszórós sztereó módban volt egy elképesztően idegesítő tulajdonsága, mégpedig az, hogy nagyjából tízpercenként előfordult vele egy-egy kommunikációs hiba. Aki Bluetooth-fülhallgatót használ, az biztosan tapasztalja, hogy óránként-kétóránként előfordul egy-egy félmásodpercnyi kihagyás, megszakadás, de itt ez jelentősen sűrűbben jelentkezik, és egy idő után tényleg zavaróvá válik, és sajnos nem tudjuk, mivel lehet összefüggésben, mert néha meg - akár elektronikusan sokkal telítettebb térben - órákat megy mindenféle ilyen gond nélkül. Reméljük, hogy ez csak egyedi vagy később javításra kerülő hiba, mert egyébként külsőre-belsőre tökéletesen elégedettek voltunk a termékkel, és enélkül a hiba nélkül minden további nélkül ajánlottat is mernénk neki adni. Ára egyébként hivatalos forrásból 60 dollár, azaz 18 ezer forint alatt van, de így még a külföldi rendelésre rakódó áfa megfizetése utàn is olcsóbban jövünk ki, mintha hazai félhivatalos helyről szerezzük be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • EarFun Free 2 teszt

  Megérkezett az AptX és az IPX7-es védelem kettőse az EarFun legújabb fülesébe, ráadásul viszonylag visszafogott lett a hivatalos árazás is.

 • EarFun Free Pro 2 - megnyerő

  A fülben egy apró kis semmiségnek érződik, mégis korrekt üzemidővel, kellemes hangzással és megbízható működéssel kecsegtet. Persze zajszűrésben nincs ott, mint a műfaj legnagyobbjai.

 • EarFun Air Pro 2 - kategóriabajnok

  A kiváló ár-érték aranyú termékeiről ismert gyártó legkomolyabb modellje az elődjénél jobb zajszűrést és hosszabb üzemidőt kínál, miközben olcsóbb is lett.

 • EarFun Free Pro 3 - a hármas lazán megvan

  Specifikációkat nézve remek ajánlatnak tűnik az EarFun új apró méretű fülhallgatója, de használat során azért feltűnnek a kedvező ár miatti hiányosságok.

Előzmények

Hirdetés