EarFun Free - az elvárható szint

Ha olcsó, kevésbé ismert kínai termékről van szó, sokan hajlamosak végletesen gondolkodni: az egyik csoport túlzóan magasztal, a másik minden effélét szemétre való, legyártást sem érdemlő terméket lát bennük. Az igazság? Valahol a kettő közt lesz!

Hirdetés

Az elmúlt néhány évben nagyjából harminc, a mai alanyunkéhoz hasonló kialakítású, tehát töltőtokos, vezeték nélküli fülhallgató járt nálam, de a mai napig el tudok csodálkozni a mögöttes technikán. Leginkább nyilván azon, hogy a kényelem és a hordhatóság miatt szükségszerűen alig néhány grammos, mindössze négyzetmilliméterekben kifejezhető helyre hogyan fér be a fülesekbe egy normális hangteret és érdemi basszust nyújtani tudó dinamikus meghajtó a maga hangterével, és mindezek mellé hogy préselhető be a mikrofon, a kommunikációs egység antennával, meg persze egy akkumulátor, amiből legalább 2 órás, egyhuzamban lenyomott üzemidőt illendő kihozni. A technika iránt kevésbé fogékony felhasználók ugyanolyan fülhallgatót látnak bele kicsit nagyobb méretben és egy-két fájó kompromisszummal, ám a zsúfolt háttér tényleg megdöbbentő, amivel ha az ember tisztában van, valószínűleg könnyebben megérti azt, hogy miért esik be egy-egy kommunikációs baki szinte mindegyik efféle eszközbe.

Mostanában rengeteg TWS-t tudtunk összehallgatni: zenei minőségben nem vall kudarcot az EarFun!
Mostanában rengeteg TWS-t tudtunk összehallgatni: zenei minőségben nem vall kudarcot az EarFun! [+]

A felütés persze nem véletlen: a teszt megírása előtt gyorsan ránéztem, hogy az egyébként többezer amazonos értékelésből 4,4/5 pontos végeredmény alapján mik voltak azok a negatívumok, amik jellemzően letaszítják a tökéletes értékelésről a terméket, és ha az egyik oldal teljes halálát (ami jó eséllyel garanciális ügy lesz, és valószínűleg ezen típushiba kijavításáról szól az idei, 2020 Upgraded változat) nem számítjuk, akkor a második legtöbben másodperctöredéknyi kommunikációs hibákról, akadásokról írnak a termék kapcsán. Ezzel a jelenséggel egyébként én is találkoztam, de ahogy azt már korábban több tesztben is leírtam, egyáltalán nem itt először. Akár meg is fordíthatnánk a kérdést, sokkal rövidebb lenne az a lista, ami a két óráig tényleg végig, és folyamatosan, egyetlen jelhiba nélkül szóló töltőkapszulás fülhallgatókat tartalmazza: leginkább az iPhone és az AirPods kombinációját éltem meg nagyon megbízhatónak, illetve a Sony WF-1000 XM3 volt még, ami nagyon ügyes volt ilyen téren, ott viszont igencsak felülről súrolta a diszkomfort határait a méret, nem is beszélve a masszív árazásról.

Összességében tehát egy-egy másodpercnyi jobb-bal megszakadástól, ebben az árkategóriában nem kell megijedni, és emiatt egyáltalán nem tanácsolnék el senkit ettől a fülestől, főleg úgy, hogy 40 dolláros árával tényleg az olcsóbbak közt versenyez, és ehhez képest sok olyan tulajdonsága van, amivel a drágábbak sem feltétlenül rendelkeznek. Egyrészt kellemes méretű, nagyon jól passzol a fülbe, kényelmes és stabil. Belső kialakítása nagyon ergonomikus, a háromféle méretű szilikon illesztéke pedig tényleg nagy tartományt fed le.


[+]

Ha valaki csak az egyik oldalát szeretné használni - például edzéshez vagy telefonáláshoz -, az természetesen megteheti, bár a beszélgetési hangminőség szokásosan nem túl erős, ami nem is meglepő, hiszen messze van a szájtól a mikrofon. Ami jó hír, hogy a gyengeségeket ezzel a két tétellel nagyjából le is zárhatjuk, ezeken túl pedig csomó jó dologról beszélhetünk. Egyrészt, ott van az akksi-kérdés, ami minden szempontból remek: 3-4 óráig a valóságban is könnyedén elmuzsikál a kütyü, a közepes méretű töltődoboz pedig négyszer biztos teljesen feltölti az eszközt (2 x 50 mAh a két oldal, és 500 mAh a tok), és nem csak 5W-os teljesítményű, kábeles Type-C, hanem vezeték nélküli Qi opció is van, ami elég sok mobilról közvetlen töltési lehetőséget biztosít.


[+]

A kellemes megjelenésű dobozban egyébként van Type-C kábel is, de ezeken kívül csak a szokásos dolgokat, dokumentációt meg a gumiharangokat találjuk meg hozzá. A műanyag ház jelentős része polikarbonát, a fizikai nyomógombokat pedig gumiszerű, vékony TPU takarja, a gyártó által SweatShield néven hívott bevonat pedig IPX7-es nedvességtűrést vetít elő. Nem csak a kialakítás sikerült jól, a tömeg is kellemes mértékű maradt, a fülesek 5,5 grammot nyomnak, töltőstül pedig 60 grammot nyom a pakk.


[+]

Önmagában az 5.0-s Bluetooth-verzió és az A2DP, AVRCP, HFP és HSP profilozottság nem mond túl sokat, eggyel érdekesebb kérdés a kodekeké, ami viszont csak az SBC-re és az AAC-re korlátozódik. Nincsenek különféle vezérlő alkalmazások hozzá, viszont a párosítás azért is egyszerű, mert a Bluetooth-partnereket nem ismerő (vagy pár másodperc után egyiket sem észlelő) füles azonnal keresőmódba áll, nem kell mindenféle gombkombinációval operálni. Kivesszük tehát a töltőből a füleseket, BT-n rákeresünk, kapcsolódunk és használjuk. Sirit vagy Google Asszisztenst a jobb oldali gomb hosszú megnyomásával hívhatunk elő, egyébként meg a szokásos, hívásfelvétel, lerakás, megállítás, ugrás funkciók vannak a másik oldalon. Hangerőt dupla kattintással állíthatunk, jobb oldalon emelünk, bal oldalon csökkentünk a szinten. A gombok működése jóval megbízhatóbb az érintős megoldásoknál, de a kelleténél kicsit talán erősebben kell nyomni a saját hallójáratunk felé, kicsit finomabb működésű gombok elfértek volna.


[+]

Hangminőség terén nem volt okunk panaszra, a 6 milliméteres dinamikus meghajtó ugyan nem kiemelkedően nagy méretű, és a grafén bevonat sem megdöbbentő extra manapság, viszont az átlagos specifikáció mögött tényleg élénk basszusok jutnak kellő mennyiségű részlettel és széles hangspektrummal. A tér több okból is kicsit nyomottnak érződik, és persze a középtartomány finom részletei a V-karakter magas- és mélykiemelése miatt háttérbe tudnak húzódni - főleg az újabb keverésű anyagoknál -, de ezt jó ideje megszoktuk az in-ear kialakítású füleseknél, a megszólaló hangok viszont pontosak, nem kenődnek. Hallgatói oldalon nincs aktív zajszűrés, viszont a passzív izoláció a megfelelően kiválasztott gumiharanggal nagyon jól működik.

Előnyökből és hátrányokból jól összeállított kompromisszumra van szükség, ha valaki olcsón szeretne töltőkapszulás, vezeték nélküli fülhallgatót venni. Az EarFun az első széria alkalmanként meghibásodó bal vagy jobb felével nem jó értelemben hívta fel magára a figyelmet tavaly, viszont az idei verziót mi elég alapos tesztnek vetettük alá, mielőtt cikket írtunk belőle, és jó benyomásaink voltak. Ezen a szinten a Qi-töltés üdvözlendő, a zenei minőség korrekt, viszont aki sok telefonbeszélgetésre használná, az lehet, hogy továbbra is maradjon a kábellel összekötött vagy nyakpántos füleseknél, ahol jóval közelebb áll a mikrofon a szánkhoz. A gombok minősége lehetne jobb, sok fizikai gombnyomkodás után megfájdulhat a fülünk, én inkább a kapcsolódó mobilon váltottam zenét és hangerőt. Mindazonáltal 40 euróért ez a csomag nagyon kedvező. Ha nem lenne benne a korábbi típushibák árnyéka, vagy lenne egyszerű, hazai garanciális simán adnánk rá az ajánlottat, így viszont egy nagyon erős Tetszett plecsnivel engedjük el.

EarFun Free

szentkuti11

Azóta történt

 • Moshi Mythro C teszt

  Androidos mobilokhoz készült fülhallgatójával a stabilitást és az egyszerűséget tűzte zászlajára a kínai gyártó, a kábeles technológiának pedig kétségtelenül megvannak az előnyei.

 • EarFun Air teszt

  Az Indiegogón indult, lelkes kínai márka második fülhallgatója jelentősen jobban sikerült az előzőnél, érdemes felfigyelni rá.

 • EarFun Air Pro - valamit valamiért

  A gyártótól származó eddigi legdrágább fülhallgató sem túl megfizethetetlen, és aktív zajszűréssel is bővült a funkciólista, cserébe a vezeték nélküli töltésről le kell mondanunk.

 • EarFun UBOOM és Free Pro - apróságok

  Fülhallgatós vonalon döbbenetesen nagyot fejlődött a cég, és alapvetően a hangszóró is jól vizsgázott, ez utóbbit azonban mégsem merjük ajánlani.

Előzmények

Hirdetés