Hirdetés

EarFun Air Pro - valamit valamiért

A gyártótól származó eddigi legdrágább fülhallgató sem túl megfizethetetlen, és aktív zajszűréssel is bővült a funkciólista, cserébe a vezeték nélküli töltésről le kell mondanunk.

Hirdetés

A fülhallgatós iparágban villámgyorsan tudnak felbukkanni vagy épp eltűnni az új márkák, végtelen mennyiségben gyártják ezeket a kütyüket Kínában, és bár a feltörekvők között a legtöbb cég termékei minimum felejthetőek, az EarFun eddig sikeresen bizonyította, hogy kevés pénzért is tud minőséget adni. Elsőként a Free járt nálunk, ami belépőszinten, komoly kompromisszumok nélkül használható kütyü, középszerű hangminőségét és kissé bumfordi kialakítását könnyen elfogadjuk, ha a 40 eurós árcímkét odaképzeljük mellé. Az Air már egy kecsesebb, kényelmesebb, zeneileg is abszolút elfogadható termék volt, miközben az árazás sem szállt el, most pedig még egy szinttel feljebb léptünk, és belépett a képbe az aktív zajszűrés is.


[+]

Mielőtt elkezdjük elemezgetni, hogy mivel is állunk szemben, beszéljünk a kütyü áráról. 80 dolláros alapára ingyenes postázás mellett, a fizetendő vámkezeléssel és áfával nagyjából az itthon is elérhető aktív zajszűrős TWS fülhallgatók szintjére emeli a kütyüt, viszont a gyártó hivatalos oldalán működő EAIRPRO1 kuponkód 25% kedvezményt ad, ami rögtön a 18 ezer forintos kategóriába sorolja a kütyüt. Nagyon erős árazás, mondhatnánk, ám úgy látszik, ezt a termékkategóriát minden erejével le akarja uralni a Honor, hiszen az ár/érték arányban etalonként számon tartott Magic Earbuds tesztünk írásának pillanatában a 30 ezres kategóriából a 20 ezresre ereszkedett le, ami döbbenetesen nagy áresésnek számít még akkor is, ha sok helyen Black Friday akcióként hivatkoznak rá.


[+]

Az EarFun doboza meglepő dolgokat nem fog tartalmazni, megkapjuk a füleseket a töltőtokkal, továbbá háromféle méretű gumiharangot, illetve egy kábelt a töltéshez. Szokásos módon Type-C-s a kavicsformájú, minden irányból lekerekített töltőtok, ami nem mellesleg vékonyabb is lett az előzőeknél, így oldalzsebben is nagyon jól hordható, ami mindenképpen előnyös egy efféle terméknél. A kényelem teljes mértékben adott, a használhatóságról pedig a tokon külső-belső töltöttségjelző led, 10 perces gyorstöltési lehetőség (amivel 2 óra zenehallgatást nyerünk) és IPX5-ös védelem egyaránt gondoskodik.


[+]

Nincs AptX vagy egyéb, az átlagos Bluetooth-hangminőségen túlmutató kodek, viszont az SBC vagy AAC szabványon keresztül is kellemesen szólal meg a kompozitból készült, 10 milliméteres átmérővel rendelkező dinamikus meghajtó. Gyakran felmerül kérdésként, hogy vajon érdemes-e bármilyen következtetést levonni a meghajtók méretéből, biztosan jobb hangot kapunk-e, ha nem 7-8, hanem nagyobb a membrán, de egyértelmű és megcáfolhatatlan összefüggést sajnos sehogy sem fogunk tudni találni a termékoldalakat nézegetve: a hangoláson, az erősítésen sokkal több múlik, nem beszélve a szubjektív faktorról, a kedvelt zenei stílusunkról, és arról, hogy mit keresünk a zenében, amikor hallgatjuk.


[+]

Közvetlen, élénk, vibráló hangzásvilágot tapasztaltunk az Earfun Air Próval kapcsolatban, ha megtaláljuk a fülünkhöz legjobban passzoló illesztéket, akkor döbbenetes mennyiségű basszust kapunk, ez a kütyü tényleg le akar nyűgözni a mélyekkel, ami mennyiségi alapon sikerülhet is neki. Részletesség terén az én véleményem szerint jóval többet ad a Honor Magic Earbuds, viszont ami a térérzetet illeti, az Air Pro színpadképe jóval szélesebb és élvezhetőbb. A termékkategória, a méret és az ár nagyjából egyébként behatárolja a lehetőségeket, a nettó különbség a hangminőségükben viszonylag marginális, viszont a Honor jobban alkalmazkodik a régebbi keverésekhez, a valódi dinamikához és az akusztikus műfajokhoz, miközben az EarFun tényleg akkor zenéli le a tetőt a házról, amikor a mai legharsányabb zenékkel találkozik.

Nem jobb, nem rosszabb, inkább más élmény a két termékkel zenét hallgatni, viszont a zajszűrési kört egyértelműen az EarFun viszi. Nem csak a kommunikált 38dB-es maximum az, ami a Honor 32 dB-jéhez képest jelentős előnyt jelent, hanem a többmikrofonos érzékelés is sokkal jobban megy az Air Pro esetén, tényleg jelentősen többféle zajt, jelentősen intenzívebben szűr, legyen szó közlekedési vagy épp mechanikai zajokról, cserébe a jól ismert, a technológiából eredő fehérzaj is feltűnőbb, mint a Honor esetén. Ebben a kütyüben is van transzparens mód, amivel nem kizárhatjuk, hanem beengedhetjük a környezetünk zajait, ha valaki sétához vagy egyéni sporthoz használná a kütyüt, ez egyébként nagyon természetesen működik, nem az az agresszíven felerősített, zavaró megoldás, ami oly sok gyártó hasonló funkcióját teszi kellemetlenné.

Az eredeti EarFun Air töltőtokja akár a mobilunk hátlapjáról, vezeték nélkül is tölthető volt, ez most sajnos nem opció, helyette sima vezetékes töltést kapunk, amivel 2 óra alatt tölthetjük fel az 500 mAh-s tokot, illetve az oldalanként 60 mAh kapacitású fülespárt. 1,5 óra egyébként kell a füleseknek is, ha a tokról töltjük, ez nem kevés, de villámmegoldásként ott a lehetőség a gyors töltésre, 10 perc alatt tényleg bő másfél óra további tartalomfogyasztást tesz lehetővé, ha nem használjuk a zajszűrést. Ha használjuk, akkor inkább egy óráról beszélhetünk. A tok egyébként elvileg háromszor, gyakorlatilag inkább kétszer tudja teljesen feltölteni a füleseket, a hivatalos üzemidő 7-9 óra önálló lejátszást mond, tokkal együtt 25-32 órát, persze szuperideális körülmények között, de ha ebből levonunk akár 20-30%-ot, akkor is bőven elég mozgásteret ad a használathoz.

Egy ideje egyre több gyártónál lett hangsúlyos, hogy szimpla Bluetooth-fülesként, jellemzően hívásokhoz is használhatjuk a terméket, ez az Air Pro esetén is adott, bár szerintem túl sok jelentősége semmilyen szempontból sincs. A beszélgetési hangminőség egyébként legfeljebb közepes, összesen 6 mikrofon szűri a zajt, de ez annyira jól sikerül neki, hogy a végére a mi beszédhangunkból sem marad sok, persze nem használhatatlan a kütyü, de az biztos, hogy nagyon kihangosítós élmény lesz a másik oldalon a beszélgetés, ezt már a TWS-kialakítás ilyen téren kissé szerencsétlen mikrofonelhelyezése mellett is csomó gyártó megoldotta jobban. Az érintős vezérlés rendben működik, hangasszisztenst hívhatunk elő, megállíthatjuk vagy leállíthatjuk a médiatartalmat, léptethetünk számot és válthatunk hangmódot, variálni, testre szabni viszont nem lehet, fix a kiosztás.


[+]

Jó tapasztalatink voltak az EarFun harmadik versenyzőjével is, kényelmes a kialakítás, mindig gyors a csatlakozás, rendben van a kényelem, és bizonyos zenei stílusokhoz nagyon kedvelhető a hangzásvilág, viszont a zajszűrési képességeket masszívan az árkategórián belül kell értelmezni, kimaradt a vezeték nélküli töltés, a beszélgetési hangminőség pedig kifejezetten gyenge. Nagyon jó extra a gyorstöltés és tényleg nagyon kellemes az üzemidő, viszont ha a termék teljes árát nézem, és rászámolom azokat az extra költségeket, amiket minden valószínűség szerint meg kell fizetni a csomag átvétele előtt, akkor már nem annyira erős versenyző, hogy érdemes legyen rá várni és bevállalni a körülményes garanciáztatást egy itthon is elérhető konkurenshez képest. Mindazonáltal az EarFun Air Pro egyáltalán nem okozott csalódást, így minden további nélkül megérdemel egy plecsnit.

EarFun Air Pro

szentkuti11

Azóta történt

  • EarFun UBOOM és Free Pro - apróságok

    Fülhallgatós vonalon döbbenetesen nagyot fejlődött a cég, és alapvetően a hangszóró is jól vizsgázott, ez utóbbit azonban mégsem merjük ajánlani.

  • EarFun Air Pro 2 - kategóriabajnok

    A kiváló ár-érték aranyú termékeiről ismert gyártó legkomolyabb modellje az elődjénél jobb zajszűrést és hosszabb üzemidőt kínál, miközben olcsóbb is lett.

Előzmények

Hirdetés