2018. június 21., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Doogee Shoot 2 - lőjetek le!

Tesztünk alanya nem a Shoot 1 frissített változata, hanem az egyik legolcsóbb, dupla hátlapi kamerarendszerrel szerelt mobil. Sajnos ez érződik rajta, számos hibája mellett azonban előnyei is vannak.

Hirdetés

Bevezető, tartozékok, külső

Előre figyelmeztetünk mindenkit, aki a Shoot 2 olcsóbbik változatával szemez: rendkívüli, áldott türelem szükséges hozzá. Régebben mindennapos volt, manapság már egyre ritkábban lehet olyan okostelefonnal találkozni, ami ténylegesen őrületbe kergeti az embert, a Doogee (ejtsd dudzsi) ezen terméke viszont nagyon kitartóan próbálkozott. Trükkös a névválasztás, hiszen nem a Shoot 1 utódjáról, hanem kisebb és még olcsóbb változatáról van szó, ami ebben a konstrukcióban akár 75 dollárért, tehát alig 20 000 forint fölött lehet Kínából megvenni, én viszont mindenkit arra biztatnék, hogy ne sajnálja azt a néhány plusz ezrest, és inkább a 2/16-ost válassza az 1/8 GB helyett. Hogy miért, arra rövidesen kitérünk.

A Shoot 1 után rövidesen megjött a Shoot 2 is. Nem jobb, más
A Shoot 1 után rövidesen megjött a Shoot 2 is. Nem jobb, más [+]

Mindenekelőtt nézzük, illetve hallgassuk meg a dobozt. A bontatlan állapotban is feltűnő zörgés a microUSB kábel és az 1 amperes, hagyományos töltőfej szabad csúszkálásából és összeütődéséből adódik: ezeknek ugyanis nincs rögzített helyük. Pozitívumnak számít ugyanakkor a tökéletesen illesztett előlapi, kijelzővédő fólia, ami nem is árt, hiszen egyéb védelemről nem számolt be a gyártó.

A doboz is árulkodik a mobil leggyengébb pontjáról
A doboz is árulkodik a mobil leggyengébb pontjáról [+]

A 142,6 x 72,6 x 9,5 milliméteres, 176 grammot nyomó – tehát kimondottan nehéz – készülékház csak első ránézésre tűnik kiemelkedően masszívnak, a levehető, keretét tekintve műanyagból készült hátlap erősebb szorításra azonnali recsegéssel/ropogással reagál, ami nem túl bizalomgerjesztő. A kijelző teljesen sík, az azt körülölelő műanyag keret azonban kelt némi 2.5D hatást, nem néz ki rosszul, és összességében az illesztésekkel sincsenek gondok, viszont érezhető, hogy nem egy drága, komoly készülékről beszélünk, de árához képest egész mutatós, csak közelebbről szemlélve vesszük észre az árcédulára utaló jellegzetességeket.

Méreteihez képest meglepően nehéz
Méreteihez képest meglepően nehéz, de érzetre nem elég masszív [+]

A spórolás a kijelzőnél szintén tetten érhető: nem a 720 x 1280 pixeles felbontással van gond, tulajdonképpen nem is magával a megjelenített képpel, hiszen ezen az árszinten el kell fogadnunk, hogy harmatos betekintési szögeket, közepes színhűséget és legfeljebb átlagosnak mondható képpontsűrűséget kapunk, sokkal inkább az érintésérzékelés kelletlensége lesz zavaró. Korábbi Doogee modellek kapcsán is előfordultak panaszok erre, itt azonban még erősebben nyilvánul meg ez a gyengeség, az egyik legidegesítőbb, hogy rendszeresen, pillanatokra "megszakad" a bevitel, így ha éppen berajzolnánk a feloldómintánkat, megszenvedünk, mire ki is tudjuk oldani azt. Ha meg annyira lassan rajzolunk, hogy biztos sikeresek legyünk, akkor csak az nem lesi le a mintánkat, aki nem akarja.

A süllyesztett csatlakozók nem könnyítik meg a dolgunkat
A süllyesztett csatlakozók nem könnyítik meg a dolgunkat [+]

Kijelző-teszt
Mérés Doogee Shoot 2 LG K4 2017 Xiaomi Redmi 4A Meizu m3s
Képátló 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk 5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 480 x 854 720 x 1280 720 x 1280
Technológia LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 392 nit 401 nit 454 nit 474 nit
Fehér fényerő (min.) 12,2 nit 5,52 nit 1,40 nit 8,50 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,26 nit 0,53 nit 0,42 nit
Kontrasztarány 956:1 1544:1 857:1 1128:1
Színhőmérséklet 7500 K + kézi 8749 K 6955 K + kézi 7972 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az előlap alá, középre került egy benyomható gomb, ami nem mellesleg egy közepesen működő ujjlenyomat-olvasót is magában rejt (ez mondjuk ebben az árszegmensben örömteli), ennél azonban nagyobb rejtély, hogy ha nem változtatható a bal és jobb szélen látható érintőgombok funkciója, akkor miért nincsenek konkrét piktogramok a háttérvilágítással sem rendelkező billentyűk mögött. Mindegy, örüljünk annak, hogy az egyébként sem keskeny kávákat nem bővíti tovább alsó sor a kijelzőn, így legalább optikailag nem tűnik vészesnek a helyzet.

Az OGS hiánya messziről is látszik
Az OGS hiánya messziről is látszik [+]

Nincs vízállóság, porállóság vagy egyéb védelem, viszont a kompromisszumok közül azért kapunk egyet: a süllyesztett kialakítású microUSB, illetve 3,5 milliméteres jack csatlakozónak köszönhetően nem minden kábellel működnek együtt ezek a portok, a gyári megoldás persze gond nélkül használható. Jobb oldalon, egymás fölött terpeszkednek a gombok, középtájt a bekapcsolásra és lezárásra szolgáló, fölötte pedig a hangerőszabályzók.

A hátlapi feliratot megmosolyoghatjuk
A hátlapi feliratot megmosolyoghatjuk [+]

Hátul dupla kamerarendszert látunk, ez kialakításából erőteljesen az iPhone 7 Plusra akar hasonlítani, de cikinek azért egyáltalán nem nevezhető, a Designed by DOOGEE in Spain feliratnak azonban mindenképp jár egy legyintős mosoly. A mobil alján van a mono hangszóró, így asztalra helyezve nem fogjuk árnyékolni azt, ezzel tehát nincs baj, ahogy amúgy a hátlappal úgy önmagával sem, mert meglepően mozgalmas, mégsem tűnik erőltetettnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.