Hirdetés

Doogee Mix - kutyából nem lesz szalonna

Hiába a keretmentes kijelző vagy a duplakamera, a Mi Mix életérzése helyett annyi problémát sikerült elhozni a középkategóriába, amennyitől Cesar Millan is falnak rohanna.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Ha 2016 slágere a dupla hátlapi kamera volt, akkor 2017 kétségtelenül az eltűnő képernyőkávák éveként vonul be az annalesekbe. A Xiaomi Mi Mix és a Sharp trendindító megoldásai persze korábbiak, de azért csak a Galaxy S8 és az LG G6 hozta el a minimalizált kávákat a tömegeknek, és a sort a pletykák szerint az Apple, a Sony és a Google folytathatja. Nyilván a Sharp és a Xiaomi boszorkánykonyháján is készül valami, és jól elkülönülni látszik a kávamentesítés aszerint, hogy szimmetrikusan (alul felül ugyanannyit meghagyva) vagy aszimmetrikusan (három oldalt vágva) soványít egy gyártó.

A Doogee rajzstúdiójában ennyire kevés kávája van a Mixnek
A Doogee rajzstúdiójában ennyire kevés kávája van a Mixnek [+]

A Doogee az utóbbi trendet követi, és még csak a látszatát sem próbálja elkerülni, honnan merítette az inspirációt: az 5,5 hüvelykes panellel szerelt masina meglehetősen hasonlít a Mi Mixre, az elnevezése pedig egyenesen átveszi példaképe titulusát. Időzzünk el ugyanakkor azon a kérdéskörön, hogy miért is csökkenti a piac az említett kávákat, amikor egy Huawei Mate 9 a régebbi dizájnelvek alapján is képernyő domináns. A válasz nyilván az, hogy ugyanakkora méreten, ám nagyobb képernyőaránnyal még több tartalom elfér az előlapon. Avagy megfordítva: egy méretes phablet képátlóját megtartva és a kávákból vágva, mindjárt kevésbé húzza le a telefon a zsebet.

A valóságban jóval vastagabb a képernyőkeret
A valóságban jóval vastagabb a képernyőkeret [+]

Nos, a Doogee Mix remek példája annak, hogy a fenti logika mennyire felborulhat, ez a cucc ugyanis féltégla érzetét kelti a kézben és a zsebben. Bár nem nyúlt nagyra (144 mm), szögletes, meglehetősen széles (76,2 mm), a hátlap nem vékonyodik el (7,95 mm) és az egész izé baromi nehéz (193 gramm). Ez utóbbit ráadásul a 3380 mAh-s telep és a két Gorilla Glass 5 üveglappal összefogott, rozsdamentes acél váz sem indokolja – akinek csak a kezébe adtam a Mixet, az egy táblagéphez hasonlította. Magyarán pont nem előnyösek a méretei, a Galaxy S8 sokkal keskenyebb és íveltebb, mégis nagyobb a képátlója, és mivel a Doogee Mix alsó sávja tekintélyes maradt, nem egyszerűbb elérni a képernyő tetejét – főleg, mivel az élektől megszabadított, de nem ívelt sarkak kényelmetlenné teszik az egykezes használatot. Sok hűhó semmiért?

Csalóka a méretelőny: a Doogee Mix szélesebb, szögletesebb és nehezebb kezelni, mint a Zenfone Zoom S-t
Csalóka a méretelőny: a Doogee Mix szélesebb, szögletesebb és nehezebb kezelni, mint a Zenfone Zoom S-t [+]

De miért pont mix? – szólhatna a kérdés a Xiaomi és a Doogee telefonja esetében is. Pontosan mit mixelnek? Jó tulajdonságokat néhány rosszal? Három vékony kávát egy vastaggal? Bernáthegyit palotapincsivel? A feladványt a Doogee igyekszik feloldani saját szlogenjével: „hold mini, see max”, azaz „fogásra kicsi, ránézésre nagy”. Még egyszerűbben: Mini + max = Mix, olvasható le a dobozról, és így már minden világos.

Persze ne írjuk le ezt a dizájnelvet, csak hát karcsúbban is meg lehetett volna oldani, arról nem beszélve, hogy a Doogee kikozmetikázta a termékképeken a panel fekete belső keretét. A Mix sötétkékben mindenesetre tök jól néz ki, és meglehetősen futurisztikus mobil érzetét adja. Aki pedig attól tartana, hogy a problémás csontelvezetéses vagy piezoelektromos hangszóró itt is csökkenti a beszélgetési minőségélményt, annak jó hír: a gyártó ügyesen megoldotta, hogy legfelülre odaférjen egy hagyományos hangszóró – sőt: a fénymérő és a közelségérzékelő is ott figyel. Az Essential PH1-hez szemben ráadásul ezek nem rabolnak maguknak a képernyőtől helyet, bár mondjuk az androidos kezelőgombok alul igen.


Hiába a vékony felső káva, a hagyományos beszélgetési hangszóró, a fénymérő és a közelségérzékelő azért odafért [+]

Kijelző-teszt
Doogee Mix Xiaomi Redmi Note 4 Honor 6X Moto Z Play
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 pixel 1080 x 1920 pixel 1080 x 1920 pixel 1080 x 1920 pixel
Technológia AMOLED IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 351 / 476 nit 508 nit 556 nit 402 / 596 nit
Fehér fényerő (min.) 13,2 nit 1,6 nit 5,4 nit 6,5 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,3 nit 0,29 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen 1693:1 1952:1 végtelen
Színhőmérséklet 7723 K + kézi 7543 / 6810 K 8166 / 6590 K 7739 / 7136 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A 720 x 1280 pixeles AMOLED panel alatt ugyanis a DTouch ujjlenyomat-olvasó magányosan árválkodik, és bár a vissza funkció hozzárendelhető rövid lenyomásra (a főképernyőre hosszúval lehet jutni), és még a navigációs sáv is elrejthető, áldozatául esik a dolognak az alkalmazásváltó. Furcsa, miért nem fért oda egy-egy érintőgomb, az 5 megapixeles kamera a jobb alsó sarokban nem vétózta volna meg a dolgot. Akárhogy is: a Doogee ügyesen kikerülte a beszélgetési hangszóró csapdáját, bár a felső-középkategóriás árazáshoz és az egyébként decens hardverhez mérten meglepő, hogy csak HD a felbontás. Ez a pentile panel miatt szőrös, puha karakterrajzolatot jelent, ugyanakkor kitűnőek a kontrasztok, kellően (és nem túlzóan) élénkek a színek, a hűvös kalibráláson pedig a beállítások között lehet némileg finomítani.


Nem a képernyő zöldül, hanem a ráragasztott, igénytelen fólia töri így a fényt [+]

Bár nincs napfény alatti extra fényerő, azért a nagy sárga égitest alatt is látszik a tartalmakból valami. Az érintési érzékenység viszont lehetne jobb: határozottan meg kell érinteni a panelt a bevitelhez, az ujjlenyomat-olvasót pedig érdemes teli ujjbeggyel, középen böködni. A bekapcsoló jobbra pont hüvelykujjra esik, a hangerőszabályzóért viszont nyújtózkodni kell. Átellenes oldalról varázsolható elő a két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM és egy microSD-t befogadó tálca, melynek a fedele némileg lötyögős. Alulra megy a microUSB kábel (szívesebben láttunk volna Type-C kiosztást). A két rács közül a jobb oldali adja ki a hangot, a bal oldali pedig szívja befele: mikrofon van mögötte. A 3,5 milliméteres füles felül csatlakoztatható.


Hátul is fólia fedi az üveglapot, nélküle kétségtelenül előnyösebb lenne a sötétkék Doogee Mix [+]

A hátoldal lapos, csillogó üveg minimalizmusát csak a némileg kiemelkedő kamerarendszer töri meg. 8 mm-en ezt mondjuk síkba hozhatták volna a Gorilla Glass 5 lappal, ehelyett némi kitüremkedéssel jelzi, hogy egy 16 + 8 megapixeles dupla megoldásról van szó, PD-autofókusszal és ledes villanóval. Egy-egy csúfságot és zöldes fénytörést kölcsönző, a szélekig el sem érő fólia már eleve rajta volt a remekül egyberakott Mixen, míg a fekete csomagolás egy átlátszó védőtokot, egy műanyag fogantyús SIM-tűt, egy microUSB kábelt, egy 5V / 2A-s töltőt és némi leírást rejtett. Nem kérdés, hogy a Doogee a Mixszel a dizájnra ment rá, és a sok kerekded rivális után felüdülés egy ilyen phabletet használni, csak egyáltalán nem praktikus, legalábbis ilyen paraméterekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés