Íme, a csúcsmobil az Android atyjától

Az Essential Phone PH-1 moduláris, formabontó és strapabíró, viszont az ára sem visszafogott, alaphangon közel van a 200 000 forinthoz. Némi felárért 360 fokos kamera is jár hozzá.

Hirdetés

Lassan 3 év telt el azóta, hogy Andy Rubin – akit a ma ismert Android rendszer egyik atyjaként tartunk számon – nem dolgozik a Google-nél, az viszont egyértelmű volt, hogy fogunk még róla hallani a mobilos világban. Többek között az Essential nevű startup vállalkozásban tevékenykedik, ami ma komoly mérföldkőhöz ért, hiszen bemutatkozott az első mobiljuk, ami ráadásul egy csúcsmodell. Az Essential Phone PH-1 már a formájával meglep: Mi Mix-szerű keret nélküliséget akartak elérni a lehető legkevesebb kompromisszummal, így a szelfikamerát nem csúsztatták le az előlap aljára, helyette az félkörívben kihasítja a maga részét az értesítési sávból. A hátulja is érdekes, hiszen nem csak dupla kamerarendszer, hanem moduláris csatlakozó is került felülre, ehhez pedig máris adnak egy opcionális kiegészítőt: egy 360 fokos kamerát.

Hangszóró a felső peremen, kamera az értesítési sáv közepén, kompromisszumok kizárva
Hangszóró a felső peremen, kamera az értesítési sáv közepén, kompromisszumok kizárva [+]

A kamera jelenleg 50 dolláros (körülbelül 14 000 forintos) felár ellenében vehető meg rá, és UHD (3840 x 1920 pixeles), 360 fokos képet ígér 30 fps sebességgel, illetve térhatású hangot, amit 4 beépített mikrofonnal ér el. A kamera egyébként két darab, egyenként 210 fokos látószögű, f/1,8-as apertúrájú lencsékkel és 12 megapixeles szenzorokkal működő hardvert tartalmaz, és összesen 35 grammot nyom.

360 kamerát is lehet hozzá venni
360 kamerát is lehet hozzá venni [+]

Visszatérve a telefonra, egy méretes phabletről beszélünk, 141,5 x 71,1 x 7,8 milliméteres dimenzióihoz 185 grammos tömeg tartozik, kijelzője 5,71 hüvelykes, QHD (egész pontosan 1312 x 2560 pixel) felbontású 19:10-es képarányú, 500 nites maximumra és körülbelül 1000:1-es kontrasztarányra képes, LTPS technológiájú. A strapabíróságról titán keret és kerámia hátlap, az előlapon pedig Gorilla Glass 5 üveg gondoskodik, a cég büszkén említi, hogy ahol az alumínium keret már lepattan, ott a titán még állja a sarat.

Büszkék az anyaghasználatra és a strapabíróságra
Büszkék az anyaghasználatra és a strapabíróságra

Hardveres téren Qualcomm Snapdragon 835 lapkára számíthatunk, ami jól ismert módon 10 nanométeres FinFET LPE node-on készült, nyolcmagos Kryo processzorral (4 x 2,45 GHz + 4 x 1,9 GHz), ehhez 710 MHz-s Adreno 540 grafikus egység, 4 GB RAM és 128 GB-os, de nem bővíthető UFS 2.1 tárolóegység tartozik. A Bluetooth 5.0-s, a WiFi 802.11a/b/g/n/ac és MIMO-támogatással is fel van szerelve, nem maradt ki az NFC, a GPS, a GLONASS, valamint a teljes LTE-támogatás, tehát akár B20-as sávon is élvezhetjük a mobilinternetet. 3,5 milliméteres jack csatlakozó nincs, maradnak tehát a Type C-s, jack átalakítós, illetve vezeték nélküli megoldások, a hangszóró ellenben dupla megoldás, nem csak az alul lévő multimédiás egység szól, hanem a felső peremen lévő beszédhangszóró is képes zenét vagy filmet aláfesteni.

Az előlapi kamera is képes 4K-ban videózni
Az előlapi kamera is képes 4K-ban videózni [+]

A hátlapon lévő kamera 13 megapixeles fotókat állít össze két különálló egységből, mindkettő azonos felbontású, csak az egyik RGB képet a rögzít, a másik pedig színszűrő nélküli, tehát készülhetnek a natív monokróm felvételek is. Hibrid (lézeres + fázisérzékelős) autofókuszról, f/1,85-s apertúrájú lencsékről és 4K (30 fps) videofelvételről szól a termékoldal, 720p-ben akár 120 fps-sel is felvehetünk. Az előlap tetejének közepébe ékelődő szelfikamera 8 megapixeles, 16:9-es fotókat csinál, f/2,2-es, fixfókuszos optikával.

A fekete és fehér már most lefoglalható, a többi szín még várat magára
A fekete és fehér már most lefoglalható, a többi szín még várat magára [+]

Az üzemidőről 3040 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, és nem maradt el a – valószínűleg Qualcomm Quick Charge rendszerrel működő – gyorstöltés sem. Az Essential Phone PH-1 egyelőre lefoglalható állapotban van, fekete és fehér színben, alapáron 700 dollárért, ami körülbelül 194 000 forintnak felel meg, természetesen ez már mindenféle kedvezménnyel kozmetikázott, alapvetően 900 dollár körüli ár. Jelenleg csak a 360 kamera jelenthet felárat, 50 dollárost. A későbbiekben várható szürke és kék változat is, a kezdeti akció időtartamáról azonban semmit sem árult el a cég.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés