Hirdetés

Cubot R19 - merületi feszültség

Olcsó és jó telefont láthatóan irtó nehéz összerakni, egy bizonyos árszint alatt pedig konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik. A Cubot R19 sem jó, de éppen használható kategória. Pár apróságot leszámítva.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

A 30 ezer forintos árkategória az iparág Mordorja, ahol olyan szörnyszülöttek támadnak lesből jól csengő márkanév mögül, mint a Nokia 1 Android Go vagy teljesen tudhatatlan, jellemzően kínai B-brand képződményekkel próbálkozhatunk, ha van hozzá idegzetünk. Vannak eszközök, amelyek idővel becsúsznak ebbe a no go zónába, mondjuk a Nokia 2.2, ami ennyi pénzért már egészen vállalható vagy a nagyon durván felülárazott, nyögvenyelős, de végeredményben használható Lenovo A6 Note, a szintén túlárazva bemutatott, de amúgy nem rossz Honor 8S, meg a megdöbbentően jól optimalizált, de hivatalosan nem kapható Redmi Go huszonötezer pénzért.


[+]

A Cubot R19 őszintén szólva nem hangzik rosszul. Van ujjlenyomat-olvasó, működik is rendesen, 3 GB rendszermemória, valódi dual SIM plusz dedikált microSD slot, RGB értesítő LED, az előlaphoz képest viszonylag nagy és szép HD+ kijelző, gyári Android 9, gesztusvezérlés, jack csatlakozó és két kamera, amelyikből az egyik még úgy, ahogy használható is, a másik meg elvileg (és egyébként gyakorlatilag is) mélységadatokat szolgáltat, de a portré módtól ez még messze van. Az összkép a gyakorlatban sem tragikus, de érdemes szem előtt tartani, hogy ebben az árkategóriában nincsenek csodák.


[+]

A csepp alakú szenzorsziget és a 19:9 képarányú kijelző ellenére a készülék elég old school benyomást kelt a fényes fekete műanyag hátlappal, a szintén fényes, sötétszürke műanyag kerettel és az ezüst szegélyekkel a hátlapi ujjlenyomat-olvasó és a kamerapanel körül. Az meg már egyenesen retró, hogy a hátlapot le is lehet venni. Mindazonáltal a két nanoSIM és a microSD kártya behelyezéséhez nem kell kivenni az akkumulátort, az első bekapcsolás előtt viszont muszáj lesz leszedni az érintkezést gátló fóliát, mert a 2800 mAh-s telep a készülékben érkezik, jelen esetben a Speedshoptól, csak szigetelve van.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Cubot R19 Samsung Galaxy A10 Alcatel 3 (2019) Honor 8s Nokia 2.2 Lenovo A6 Note
Képátló 5,71 hüvelyk 6,20 hüvelyk 5,90 hüvelyk 5,71 hüvelyk 5,71 hüvelyk 6,09 hüvelyk
Felbontás 720 x 1520 720 x 1520 720 x 1560 720 x 1520 720 x 1520 720 x 1560
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 456 nit 462 nit 591 nit 612 nit 417 nit 480 nit
Fehér fényerő (min.) 16,5 nit 4,7 nit 4,0 nit 2,5 nit 3,0 nit 4,4 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0,36 nit 0,46 nit 0,41 nit 0,28 nit 0,86 nit
Kontrasztarány 1383:1 1283:1 1263:1 1529:1 1488:1 559:1
Színhőmérséklet 6855 K 8417 K 8861 K 10791 K + kézi 8348 K + kézi 7773 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A megjelenítés minősége abszolút nem rossz, a színhőmérséklet roppant kellemes, ami azért is különösen szerencsés, mert a kalibrációval egyébként nem tudunk mit kezdeni. A 720 x 1520 pixel felbontás ekkora méretben korrekt, a maximum fehér fénysűrűség kielégítő, a panel pedig összességében jó minőségű, csak a minimum fénysűrűség vetekszik egy vallatólámpa képességeivel. Cserébe viszonylag sötét környezetben is működik a 2D arcazonosítás. A biometrikus azonosító módszerek teljesen korrektül és tempósan teszik a dolgukat, mindkettő elérhető és még jól is működnek, ami elég ritka ötvenezer forinton inenn.


[+]

A microUSB port viszont már nem annyira kuriózum, de legalább van felül jack csatlakozó. Az anyagminőség alapvetően jó, a megfelelő minőségű plasztikból készült készülékek könnyebbek és valamivel talán strapabíróbbak, mint az üveg burkolatúak, ezzel nincs is gond, magától nem nyekereg az eszköz, a jobb oldalon lévő hangerőszabályzók és a bekapcsoló gomb jó nyomáspontú, megfelelő helyen van és stabil, de ahogy pattintottam vissza a hátlapot, értelemszerűen kicsit jobban megnyomkorásztam. Hangsúlyozottan kicsit. Nem úgy, ahogy Zack szokta.


[+]

Ez egyrészt azt eredményezi, hogy a hátlap alul egy adott helyen kipattan a helyéről, no prob, visszapattintjuk, de a kijelző és az azt körülvevő műanyag szép csendben elválik a kerettől, ami iszonyú ijesztően néz ki. Körömmel körbe lehet menni a keret és az előlap között, a fizikai gomboknál pedig szemmel látható rés marad. Szerintem egy bankkártyával pillanatok alatt szét lehetne szedni az egész holmit. Mármint teljesen szakszerűtlenül és valószínűleg instant tönkre téve a megjelenítőt. És akkor eddig tartott, hogy papíron tök jó konstrukció. Pedig nem erőltettem nagyon, egyrészt nem vagyok egy kimondott Hulk, másrészt éppen csak annyit szerettem volna megtudni, hogy recseg-e a hátlap. Egyébként recsegni pont nem recseg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

Előzmények

 • Lenovo A6 Note - nem az igazi

  Abban az árkategóriában, ahol a Lenovo indul, nagyon nehéz a kompromisszumok optimális szintjét belőni. Nem is sikerül mindenkinek.

 • Nokia 2.2 - időutazás

  Modern AI-funkciókkal hirdetik, teljesen friss Android rendszer fut rajta, összességében mégis múltidéző az összkép.

 • Honor 8S - egy csepp nem zavar vizet

  Szerény felhozatallal, ám kritikus hiba nélkül hozza le a Honor az olcsó, kameracseppes mobil témakörét. Pár hiányosság 40 ezerért is fájó.

 • Alcatel 3 (2019) - meccs a harmadik helyért

  Az Alcatel 3 nagyon olcsó, viszonylag kis méretű, de modern megjelenésű és funkcionalitású készülék. Ha minden terv szerint alakul, ez egy igen jó ajánlat lehet.

Hirdetés