Hirdetés

Honor 8S - egy csepp nem zavar vizet

Szerény felhozatallal, ám kritikus hiba nélkül hozza le a Honor az olcsó, kameracseppes mobil témakörét. Pár hiányosság 40 ezerért is fájó.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Aki kicsit is követte az amerikai-kínai gazdasági csatározás különböző állomásait, azt leginkább az foglalkoztatja mobil témakörben, hogy mi lesz jövőbeli a Huawei és Honor telefonok sorsa, milyen komponensek lesznek bennük és melyik operációs rendszert futtatják, ha nem az Androidot. Az amerikai kereskedelmi feketelistázás persze a helyi partnereket éppúgy kellemetlenül érintette, mint a sencseni vállalatot, amelyik egyre biztosabb abban, hogy a borítékolható 2019-es visszaesés és a rövidtávú buktatók után ismét felveszi a piaci elsőségért folytatott fonalat. A cél, hogy idővel olyan arányban hagyatkozzon saját komponenseire és szoftvermegoldásaira, hogy külső szankciók kevésbé tudjanak előretörésének gátat vetni.


[+]

A bizonytalan nyári hónapokban is bemutatkozott egyébként számos Huawei és Honor termék, van új Kirin lapkakészlet és folyik a Mate 20 Pro Android Q tesztje, jelen pillanatban tehát úgy tűnik, a lendület a politikai csatározások mellett is megmaradt. Nemcsak a csúcskategóriában estek be olyan ajánlatok, mint mondjuk a Honor 20, itt van például a Honor 8S a középkategória alján, szolgáltatói kedvezményekkel és egész előnyös képernyőaránnyal, amelybe apró, 5 megapixeles kameracsepp lóg csak bele. Maradt persze a műanyag házon káva, az alsó például elég széles, hogy a márkafelirat odaférjen. A 147,13 x 70,78 x 8,45 milliméteres paraméterekkel az egykezes használat mégis többé-kevésbé belefér, a 146 grammos tömeg pedig kifejezetten légiessé teszi a sok zseblehúzó tepsi mellett.


[+]

5,71”-en az LCD kijelző kellően méretes, ha 720 x 1520 pixelen nem is tűéles, személy szerint a 294 ppi-s képsűrűséget a legtöbb esetben kielégítőnek találtam. Inkább az oldalról nézve gyorsan csökkenő kontrasztok, a rendkívül kékes és nem korrigálható kalibráció, valamint a fakó színek jelzik a költségsapkát. Egész jól látható viszont a kijelző napfény alatt, kellően elsötétül éjszaka olvasómóddal megspékelve, megfelelő az érintési érzékenység, a virtuális gombok gesztusos leváltásával pedig hatalmas felület jut a kissé lomha tartalomfogyasztásra.


[+]

Kijelző-teszt
Honor 8S Xiaomi Mi 8 Lite Meizu X8 Huawei Y7 (2019)
Képátló 5,71 hüvelyk 5,99 hüvelyk 6,15 hüvelyk 6,26 hüvelyk
Felbontás 720 x 1520 1080 x 2160 1080 x 2280 720 x 1520
Technológia LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 612 nit 459 nit 358 / 472 nit 384 nit
Fehér fényerő (min.) 2,5 nit 2,0 nit 2,2 nit 8,2 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,29 nit 0,23 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 1529:1 1532:1 2052:1 1747:1
Színhőmérséklet 10719 K + kézi 7759 K 7960 K + kézi 7087 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Mindez egyelőre kipipálja az árkategória alapelvárásait, és sajnos még nem tartunk ott, hogy 40 ezer forint környékén Type-C típusú legyen az USB port. De legalább megmaradt a 3,5 milliméteres kimenet: ez felül, a microUSB port alul kapott helyet. A plasztik konstrukció masszív, szorongatásra se nyekken meg a ház, a kéttextúrájú hátlap a fektetett feliratokkal pedig korrektül néz ki, bár ha már a 13 megapixeles kamera és a LED villanó melletti rész érdes megmunkálást kapott, a ház tapadhatna lényegesen jobban.


[+]

Nincs zavaró él vagy bármilyen kényelmetlen telepelem, a 3020 mAh-s akkumulátort viszont elzárták előlünk – cserébe a balról előhúzható tálcára a két nanoSIM mellé egy microSD kártya is külön felkerülhet. A 8S hangerőszabályzója és bekapcsolója jobbra pont hüvelykujjra esik, működtetésük kényelmes. Az előlapra odafért az értesítő LED, a fénymérő, a közelségérzékelő és a hagyományos beszédhangszóró. Sajnos lemaradt az ujjlenyomat-olvasó, ami ennyiért alapelvárás lenne. Hiába opció ugyanis a 2D-s arcazonosítás, sokszor bebizonyosodott piac szerte, hogy lényegesen kevésbé biztonságos. A csomagolás a telefonon felül csak a SIM tűt, az adaptert, a microUSB kábelt és némi leírást rejt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Honor

Azóta történt

 • Cubot R19 - merületi feszültség

  Olcsó és jó telefont láthatóan irtó nehéz összerakni, egy bizonyos árszint alatt pedig konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik. A Cubot R19 sem jó, de éppen használható kategória. Pár apróságot leszámítva.

Előzmények

 • Honor 20 - jobb későn, mint soha!

  Különösen igaz ez a Honor 20-ra, ami remek felszereltséggel és kiemelkedő ár/érték aránnyal mutatkozott be, de már a piacra kerülése is bizonytalan volt.

 • Honor blog: Belépő szintre érkezik a 8S

  Nagyon olcsón válik elérhetővé a cég újdonsága, a friss Android, a korrektnek ígérkező üzemidő és a kompromisszummentes dual SIM teheti csábítóvá a kedvező ár mellett.

 • Honor 8A - tartja a sávot

  A belépő középszintű modell alapvetően jól teljesít, de vannak erősebb vagy érdekesebb ajánlatok a kategóriában. A Honor 8A egyébként jó, csak nem kifejezetten izgalmas. Kivéve a hátlapot, mert az nagyon csinos.

Hirdetés