Cubot Note 7 - nem robbant fel

25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

Bevezető, külső, kijelző

Számunkra kiábrándulás volt idén a Redmi 9AT, ami a bevált márkanév ellenére tudott fájni a döcögős rendszerével és a gyenge multimédiás eszköztárával, azt viszont már a felhasználónak kell eldöntenie, hogy mindezt mennyire hajlandó elnézni, ha súlyozza a tényeket a manapság már belépőszintűnek nevezhető, 40 ezer forintos árcímkével. A vonatkozó cikk végén mi meg is említettük azt az összeget, ami szerintünk reális vagy emészthető lenne azért a termékért, de persze a 25 ezer forintos ár csak afféle szép álom lehet, a valóság az, hogy a Redmi 9AT-nál is bőven van lejjebb, ha valaki kíváncsi, ténylegesen mit kap ennyi pénzért, most megtudja: íme, a Cubot Note 7!


[+]

Igen, a Redmi után a Cubot telefonokat gyártó Shenzhen Huafurui Technology vállalat is úgy gondolta, hogy érdemes felemlegetni 2017 legkomolyabb mobilipari fiaskóját, ráadásul nekik még olyan mentségük sincs, hogy pont így jött ki a széria, hiszen sem Cubot Note 6, sem pedig Cubot Note 5 nem létezett soha, de végülis mindegy: a Cubot Note 7 rövid tesztünk alatt szerencsére nem robbant fel, ráadásul ma már ritkaságszámba menő módon cserélhető is az akkumulátor benne. Ám a múltidézés még csak most fog igazán elkezdődni!


[+]

Elsőként nézzük át a dobozt: az egyszerű kartondoboz nagyjából a legolcsóbb kínai termékekre jellemző, megszokott darab, fekete-arany feliratos, alján részletes specifikációlistával, tulajdonképpen nem is néz ki rosszul. Ahogy kicsomagoljuk, gyorsan rájövünk, hogy ez a termék tényleg csak nevében Note: saját méréseink alapján 138 x 65,4 x 11 milliméteres dimenziókról beszélhetünk, tehát egy már-már kompakt termék, aminek a mindössze 144 grammos tömege sem fogja lehúzni a zsebünket vagy a táskánkat. A mobil gyárilag egy szilikon tokban érkezik, ez igencsak szimpatikus a ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel árkategóriában, ezen kívül sima 5W-os töltőadaptert és microUSB-s kábelt rejt a csomagolás, ami egyébként a Speedshop jóvoltából jutott el hozzánk. Az előlapon előre felhelyezett fólia segít megóvni az üveget a kisebb sérülésektől.


[+]

A levehető hátlap egy darab plasztikként öleli körbe a teljes mobilt, így relatív egyszerű lehet legyártani a színváltozatokat, ennek megfelelően zöld, fekete, piros és kék árnyalatban is elérhető a termék. Rögtön az első meglepetés, hogy tesztkészülékünk merevnek és feszesnek érződik, nincs semmi recsegés vagy ropogás, ahogy megfogjuk vagy finoman próbáljuk gyötörni: helyén kezelve ez mindenképpen előrelépés ahhoz képest, amit pár éve egy bármilyen Gigabyte GSMart mobil nyújtott. Tulajdonképen rendben van az ergonómia is, persze érdekes módon a Cubotnak matt plasztikból is sikerült olyannal borítani a hátlapot, ami mágnesként vonzza az ujjlenyomatokat, de ennyi baj legyen.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés Cubot Note 7 Nokia 2.4 Alcatel 3L Samsung Galaxy A20e Redmi 9AT Realme C3
Képátló 5,5 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,2 hüvelyk 5,8 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,5 hüvelyk
Felbontás 442 x 960 720 x 1600 720 x 1520 720 x 1560 720 x 1600 720 x 1600
Technológia LCD IPS LCD IPS LCD PLS TFT IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 416 nit 300 nit 362 nit 521 nit 458 nit 459 nit
Fehér fényerő (min.) 16,7 nit 2,4 nit 2,1 nit 2,4 nit 3,9 nit 1,2 nit
Fekete fényerő 0,33 nit 0,22 nit 0,25 nit 0,43 nit 0,15 nit 0,37 nit
Kontrasztarány 1261:1 1364:1 1451:1 1213:1 3053:1 1242:1
Színhőmérséklet 7424 K 7704 K 7178 K + kézi 9450 K + kézi 7805 K + kézi 7620 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

5,5 hüvelykes megjelenítővel nem is rossz a mobil kijelző/előlap aránya, nem nagyok az oldalsó kávák és alul-felül is elviselhető az üresen hagyott tér, de persze a csepp alakú notch így is nagyon furcsán áll neki. Felbontással biztosan nem fog büszkélkedni a kütyü, 442 x 960 pixeles LCD panelt látunk magunk előtt, szemből egész vállalható színekkel és kontraszttal, oldalról nézve viszont erős fényerővesztéssel és némi színtorzulással. A maximális fényerő és a kontraszt nem vészes, viszont a minimális fényerő sajnos magas, így vaksötétben lehet, hogy valakinek zavaró lesz, hogy nem tudja a legalacsonyabbnál is lejjebb venni a szintet.


[+]

Mára már teljesen elszoktunk attól, hogy kijelző és előlapi üveg között szemmel látható rés legyen, ez a Cubot Note 7-nél viszont még abszolút így van, de mondjuk egy ilyen színvonalú megjelenítő esetén nem ez lesz, ami bárkit zavar majd. 19,5:9-es képarány mellett, 195 ppi-vel nyilván nem ez a mobilos filmnézők álma, ebből a perspektívából nézve nyilván más dimenzió, amikor nagyfelbontású streamekről, HDR10-támogatásról vagy épp 60 Hz feletti képfrissítésről beszélünk, mindazonáltal a napi, normál feladatokra abszolút használható ez a panel, egyáltalán nem fájó ránézni.


[+]

Felülre kerültek a csatlakozók, egész pontosan a microUSB és a 3,5 milliméteres jack, jobb oldalt pedig a hangerőszabályzó-páros és a bekapcsológomb látható. Alul multimédiás hangszóró meg beszédmikrofon, bal oldalt semmi. Nincs olyan kamerapúp, ami befolyásolná a mobil hátlapra fektetett használhatóságát, de minimális billegés így is tapasztalható az egyébként ergonomikus, lekerekített kialakítás miatt. Bal felül van színes értesítési led is. A hátlap lepattintgatása után férünk hozzá a két darab nanoSIM-foglalathoz, és még külön microSD-hely is kényelmesen elfért odabenn.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

Előzmények

 • Cubot X30 - féltucat kamerakupac

  Hat kamerával és ismerős küllemmel kíván a Cubot vásárlót fogni, ám újfent a mennyiségi elv nyer a minőség ellenében.

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Cubot R19 - merületi feszültség

  Olcsó és jó telefont láthatóan irtó nehéz összerakni, egy bizonyos árszint alatt pedig konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik. A Cubot R19 sem jó, de éppen használható kategória. Pár apróságot leszámítva.

 • Redmi Note 7 - nota bene

  Nem mintha a Redmi 7 ne lett volna elég erős ajánlat, de a Redmi Note 7 így is magasan felülmúlja. Nyilván egy kicsit többe is kerül, ami még mindig ritka kedvezőnek minősül a képességeit tekintve.

Hirdetés