Cubot Note 7 - nem robbant fel

25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

MediaTek MT6737, szoftveres környezet

A MediaTek MT6737 egy egészen friss, belépőszintű rendszerchip... volt, 2016-ban, amikor olyan emlékezetes termékeket teszteltünk, mint például a Doogee X5 Max Pro. A benchmark-számok már ekkor is csak a belépő árkategóriában elfogadható szintre voltak jók, de a mai mérési sztenderdek szerinti szoftverek egészen vicces számokat eredményeznek, én még nem is láttam korábban Geekbench alatt kétszámjegyű végeredményt, az írási/olvasási sebességek pedig értelemszerűen jelzik, milyen gyors előkép-betöltésre számíthatunk például a galériába. A négy darab, 1,3 GHz-es maximális órajelű Cortex-A53 maghoz is régi emlékeket kell felidéznünk, akárcsak a Mali-T720 grafikus gyorsítóhoz vagy épp a 28 nanométeres gyártástechnológiához. Én tényleg már csak attól féltem, hogy az 1 GB RAM-ot is visszakapjuk a teszt idejére, de szerencsére ez nem történt meg, 2 GB RAM-ot és 16 GB-ot (nettó 11) belső tárolót kapott az eszköz, ez utóbbi bővíthető is microSD-vel.

[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Cubot Note 7 Nokia 2.4 Alcatel 3L Samsung Galaxy S20e Redmi 9AT Realme C3
Rendszerchip MediaTek MT6737 MediaTek Helio P22 MediaTek Helio P22 Samsung Exynos 7884 MediaTek Helio G25 MediaTek Helio G70
Geekbench 5 76 / 290 pont 464 / 1358 pont n/a n/a 134 / 459 pont 346 / 924 pont
GFXBench Car Chase onscreen nem támogatott 5,3 fps 5,6 fps n/a 5,2 fps 15 fps
GFXBench Car Chase offscreen nem támogatott 3,0 fps 6,5 fps n/a 3,1 fps 8,2 fps
GFXBench Man. onscreen 9,4 fps 19 fps 20 fps 20 fps 18 fps 37 fps
GFXBench Man. offscreen 2,3 fps 11 fps 11 fps 10 fps 11 fps n/a
AndroBench Sequential Read 146,13 MB/s 237,29 MB/s 283,42 MB/s 299,97 MB/s 262,43 MB/s 294,70 MB/s
AndroBench Sequential Write 32,37 MB/s 125,41 MB/s 237,42 MB/s 105,42 MB/s 49,38 MB/s 121,78 MB/s
AndroBench Random Read 19,19 MB/s 46,38 MB/s 21,82 MB/s 76,77 MB/s 48,84 MB/s 49,34 MB/s
AndroBench Random Write 8,11 MB/s 22,73 MB/s 16,41 MB/s 11,98 MB/s 30,83 MB/s 67,34 MB/s

A beköltözési időszak alatt - amikor sok háttérfolyamat fut, minden frissül és/vagy szinkronizál - tényleg az illusztrálja leginkább a rendszersebességet, hogy megérintettem a Cuboton egy beviteli mezőt, eszembe jutott, hogy mérni kéne, mennyi idő alatt jön fel a billentyűzet: komótosan felmarkoltam az asztalról a saját mobilomat, feloldottam, megkerestem az órát, átléptem a stopper-oldalra, és pont mire elindítottam volna, már meg is jelent a Note 7 kijelzőjén a jól ismert Gboard. Eleinte tényleg minden nagyon lassú volt, borzasztóan akadt minden animáció és görgetés, aztán ahogy szépen összeállt minden, úgy lett egészen vállalható a rendszersebesség. Nyilván kell hozzá türelem, a kisebb akadozások pedig konstans feature-ként lesznek jelen az életünkben, de az alapvető szoftvereket használva megszűntek azok a több másodperces várakozások, amik az első néhány órában voltak jelen.

[+]

A rendszer alapját az Android 10 (Go Edition) adja, ez a keresőóriás legpuritánabb, leggyengébb készülékekre optimalizált megoldása. A korábbi Android Go verziókhoz képest a 10-es - még tovább egyszerűsítve a kódot - elvileg a korábbinál gyorsabbá tette az alkalmazáskezelést, illetve Adiantum néven új, fejlettebb tárhelytitkosítást használ az előzőeknél. Bekerült a Go rendszerbe is a Google Lens, és a galériaként működő Gallery Go is egészen modern lett a korábbiakhoz képest, kapott például AI funkciót a nagyoktól, ami lehetővé teszi az ismerősök arca szerinti rendezést.

[+]

Biometrikus azonosítóból az arcfelismerés jut, ami rettenetes, gépi fordítós magyarsággal elmondja, hogy tökéletes fényviszonyok között tud csak jól működni, és korántsem lehetetlen átverni, de ez a 2D-s rendszerű, gyengébb szelfikamerás mobilok körében nem is meglepő, az már sokkal inkább, hogy milyen szintre emeli a lassúság fogalmát. Ezt a lehetőséget tényleg csak a legtürelmesebbeknek ajánlom, még a Note 7 jellemző beviteli késedelmével együtt is mindig hamarabb tudtam bepötyögni egy négyjegyű PIN-kódot, minthogy az arcomat felismerve oldjon a rendszer, ráadásul a hatékonyságát az is remekül fémjelzi, hogy egy pozícióban, bármiféle fejmozgatás nélkül rögzíti az arcunkat. Egyébként, ha az ember kivárja, akkor nagyjából tényleg mindig felold, de ez jelen esetben sovány vigasz.

[+]

Ennél egyszerűbb Android kezelőfelületet egyébként tényleg aligha lehet elképzelni, nincs külön keresőoldal, csak a fenti keresősáv, hangfelismerés és Google Lens társaságában, alatta pedig óra, parancsikonok, balra-jobbra lapozható kezdőoldalak. Alulról felfelé csúsztatással kapunk teljes alkalmazáslistát, ami gyárilag elég visszafogott, de azért Chrome, Drive, Duo, Fájlékezelő, FM-rádió, Galéria, Gmail, Diktafon, Üzenetkezelő, Naptár, Óra, Play Áruház, Segéd, Filmek és TV van, sőt, még YouTube és YT Music is, szóval a legszükségesebb dolgok adottak. Ami számomra továbbra is furcsa, hogy a Play Áruház még mindig nem kapott egyszerűsített alkalmazásokra optimalizált felületet, így a kezdőoldalon továbbra is 1,9 GB-os Call of Duty, és egyéb, a mobil tartományaitól dimenziókra lévő szoftverek ajánlkoznak nekünk, amikkel nyilván próbálkozni sem érdemes. Persze ha az ember, tudja mit kell keresni, akkor sok alkalmazáshoz megvannak a Lite verziók, a Facebook és a Messenger Lite például tényleg korlátozott funkcionalitással, de legalább használhatóan működik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

Előzmények

 • Cubot X30 - féltucat kamerakupac

  Hat kamerával és ismerős küllemmel kíván a Cubot vásárlót fogni, ám újfent a mennyiségi elv nyer a minőség ellenében.

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Cubot R19 - merületi feszültség

  Olcsó és jó telefont láthatóan irtó nehéz összerakni, egy bizonyos árszint alatt pedig konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik. A Cubot R19 sem jó, de éppen használható kategória. Pár apróságot leszámítva.

 • Redmi Note 7 - nota bene

  Nem mintha a Redmi 7 ne lett volna elég erős ajánlat, de a Redmi Note 7 így is magasan felülmúlja. Nyilván egy kicsit többe is kerül, ami még mindig ritka kedvezőnek minősül a képességeit tekintve.

Hirdetés