Ismertették, mi okozta a Galaxy Note7 vesztét

A Samsung ismertette tüzetes belső vizsgálatának az eredményeit, illetve új, nyolclépcsős biztonsági megoldását, hogy a jövőben az akkumulátorhibák ne fordulhassak elő.

A Note7 akkumulátorhibáiról

A Note7 telepe is a lítiumion-akkumulátorokban pozitív elektródként gyakran használt lítium-kobalt-oxid rétegből, negatív grafitrétegből és az ezeket elválasztó, ezzel együtt az ionáramlást lehetővé tevő polimerekből mint ionvezetőből áll. Ha az ellentétes töltésű elektródok érintkeznek, az energia közvetlenül az elektrolitokban folyik, ami nagyban megnöveli a hőmérsékletet, ami még több energiát jelent, következésképpen még több hővel, és értelemszerűen előbb-utóbb robban, de legalábbis éghető anyag jelenléte mellett lángra kap. A telepre nehezedő nyomás, vagy akár sima hőtágulás miatt az anód és a katód szigeteléséért felelős, a kialakítás miatt eleve minimális polimerréteg összenyomódhat olyan formában, hogy a két elektród érintkezzen. Itt kezdőnek a gondok, az meg csak tetézi, hogy eleve nagyon kis tér állt rendelkezésre a készülékházban a telep számára. - AliceWake

A mai napon, Szöulban, az ígéreteknek megfelelően a Samsung ismertette a Galaxy Note7 végleges visszahívásához vezető okokat, amelyre az után került sor, hogy több modell, többféle akkumulátort használva lángra kapott. A belső vizsgálatokat szakértői egyeztetések kísérték, és a hétfői sajtótájékoztatón, a Samsung mobilrészlegének vezére, DJ Koh mellett három külső szakember, (Sajeev Jesudas, az UL fogyasztói üzletágának elnöke, Kevin White, az Exponent vezető kutatója és Holger Kunz, a TUV Rheinland AG ügyvezető alelnöke) is felszólalt a témában.

„Az elmúlt néhány hónapban, független iparági szakértőkkel szorosan együttműködve minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattunk, hogy megtaláljuk a Galaxy Note7 esetek okát – nyilatkozta Koh. – Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy egy sor innováció révén egyrészt újra értelmezzük a biztonság fogalmát, másrészt, hogy új kaput nyissunk a végtelen lehetőségek és új élmények felé.” A vizsgálatok eredményeit a következő videó és infógrafika szemlélteti, amit képaláírásokban fordítunk magyarra. A jövőbeni biztonsági megoldásokról a második oldalon lehet olvasni.

Galaxy Note7: amit találtunk

Az akkumulátorban rövidzárlat keletkezhet, ha sérült a negatív és pozitív elektródot elválasztó elem a telep egészét jelentő „piskótatekercsen” (jelly roll) belül. Az első visszahívást és az első típusú telepet, illetve a második visszahívást és a második típusú telepet tüzetesen megvizsgálva egymástól eltérő eredményekre jutottunk a probléma forrását vizsgálva.

Az A-típusú telepben, a hibás darabok esetében a negatív elektródokat jelentő, valószínűleg grafit rétegek elhajoltak az akkumulátor jobb felső sarkánál, normál esetben, jobb oldalon ezek egyenesek maradtak.

Hozzájárult a problémához, hogy a negatív elektródok hegye egyes esetekben túllógott az sík területen a telep ívelt részébe. Jobbra a megfelelő elektródavégződések láthatók. Az A telepek problémáját lényegében a negatív elektród helytelen pozicionálása okozta.

A B-típusú akkumulátor esetében forrasztási egyenetlenségek keletkeztek a pozitív oldalon, amely áthatolt a szigetelő szalagon, így közvetlen érintkezés jött létre a negatív elektródával, ami zárlatot okoz. Jobb oldalon a helyes illesztés látható.

Hozzájárult a problémához, hogy számos esetben úgy, ahogy van, hiányzott a pozitív és a negatív rész közül a szigetelő réteg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés