Cubot Note 7 - nem robbant fel

25 ezer forint: nem járt nálunk ennél olcsóbb okostelefon idén, ebben a ligában viszont tényleg csak az a kérdés, hogy legalább minimálisan tud-e a használhatóság tartományában létezni.

Kamera, adatkommunikáció, összegzés

A hátlapi kameratrió már csak azért is nagyon vicces, mert a rendszerchip és a mögöttes képfeldolgozó kommunikáltan is még az egykamerás érából származik, és mindössze egy 13 megapixeles szimpla szenzort támogat. Ezt a Cubot ki is maxolta, hiszen pontosan 13 megapixeles az a hátlapi kamera, amivel kapcsolatban többet nem is árulnak el, azon kívül, hogy autofókuszos. Talán jobb is így mindenkinek. Szóval a két maradék 0,3-0,3 megapixeles kamerát gyakorlatilag el is felejthetjük. Egyébként a kameraszoftver talán a Note 7 legküzdősebb oldala, hiába van Pro mód, monokróm opció meg éjszakai beállításcsomag, alapvetően az is öröm, ha másodpercek alatt megvan egy fókuszálás-exponálás duó. Az élőkép lassú, akad, a fotók pedig biztosan bemozdulnak, ha valaki nem maximális türelemmel tartja a mozdulatlan témán a kezét.

[+]

Főkamera, 13 megapixel

A fenti, 16:9-ben 13 megapixeles tesztfotókhoz valószínűleg nem kell sokat hozzáfűzni, dokumentációs jelleggel, esetleg a mobilon hátteret lecserélni működhet, viszont gyakorlatilag semmi másra nem kell számítanunk tőle, az pedig biztos, hogy ha beltérben, embereket szeretnénk fotózni, akkor gyakorlatilag esélytelenek vagyunk. Egy témáról minden esetben inkább csináljunk több képet, ha azt akarjuk, hogy valamelyik használható is legyen belőle. Hasonlóan esetleges a 8 megapixeles szelfikészítés is, egy jobb és egy rosszabb fényviszonyok közt készült képet azért mutatunk a kevésbé szörnyűek közül.

Tesztvideókat nyilván csak a rend kedvéért rakunk ide, az egyébként 720p felbontásban maximálható rövidfilmek távol vannak a 30 fps-től is, szemmel láthatóan darabosak a felvételek, rendszeresek a fókuszhibák, érdemi képstabilizálásról pedig nyilván nem beszélhetünk.

Multimédiás oldalról a belépőkategóriában kötelező minimumot említhetjük, erélyes, de hallhatóan gyenge minőségű mono hangszóró jutott alulra, szintén alacsony nívójú 3,5 milliméteres analóg audiokimenet felülre, a képminőséget pedig nyilván helyén kell kezelnünk a nagyon szerény felbontás és a kijelző korábban már ismertetett egyéb problémái miatt.

[+]

Erősen visszafogottnak hangzik ma már a 150/50 Mbps sebességű, tehát Cat 4-es LTE, viszont az összes magyar hálózaton jelen tud lenni az eszköz, B20-szal együtt. Jó hír, hogy a két nanoSIM bővítéstől függetlenül bemegy az eszközbe, és bár a beszélgetési hangminőség legfeljebb közepes, a mi rövid tesztünk alatt stabil volt a jel. A WiFi modem 802.11b/g/n szabványú Directtel és hotspottal, illetve átlagos érzékenységgel, a Bluetooth 4.2 verziójú A2DP-vel és LE-vel, az USB pedig 2.0-s MTP-vel. A navigáláshoz a földi antennák és routerek jelei mellett a GPS műholdak vethetők be, a pozíciószerzés aránylag lassú, és autós navigálásnál is fel fognak tűnni késedelmek, ami sokszor lehet zavaró. Annyira elég a navigációs rendszer, hogy gyalogosan megnézzük, nagyjából hol vagyunk és merre kell menjünk, de a tájolást már magunknak kell megoldanunk, hiszen mágneses szenzor és iránytű nincs. Kimaradt továbbá az infra, a nyomásérzékelő és az NFC is, a gyorsulásmérőnek köszönhetően tudja a telefon betájolni, hogy éppen álló vagy fekvő nézetet adjon, ami viszont érdekes, hogy ez automatikusan ki van kapcsolva, tehát az értesítési függönyről külön kell aktiválnunk.


[+]

Cubot Note 7
Pro
Nagyon olcsó
Friss Android Go rendszer
Kontra
Lassú a rendszer, harmatgyenge a kamera
Fájdalmasan gyenge tölthetőség
Elégséges adatkommunikáció és multimédia
Alacsony minőségű kijelző
Pontozás
Kialakítás, védelem 4 pont
Kijelző 4 pont
Sebesség 3 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 3 pont
Hangminőség 5 pont
Adatkommunikáció 4 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (4G, 2/16 GB, HUF) 24 990

3100 mAh kapacitású az akkumulátor, ez egy ilyen készülék esetén nyilván többnapos üzemidőre elegendő, mi egy óra YouTube-használattal, közepes fényerővel, és szintén középre állított fülhallgatós hangerővel kevesebb mint 10%-ot merítettünk rajta, tehát jó eséllyel kijönnek 4-5-6 órás kijelzőidők a napi használat jellegétől függően, szintetikus offline teszttel akár jóval több is esélyes. Ami fájdalmas, az a töltési idő, szimpla 5W-os adapterekhez képest is nagyon lassan vette fel a töltést, nálunk a teljes töltési idő 7 óra körül volt, a mobil becslése pedig ennél még rosszabb, gyári töltőfejjel is 10 órákat prognosztizál még 30%-os állapotról is.

Nem sikerült meglepnie minket a Cubot Note 7-nek, a 25 ezer forintos ár mellé hangzó, elsőre nem is tragikus specifikáció és friss Android Go rendszer mögött egy olyan készülék rejtőzik, ami éppen csak alulról karcolgatja a használhatóság szintjét. Persze, ebben a nagyon olcsó árkategóriában tőlünk jóval keletebbre sincsenek jelentősen jobb, legfeljebb hasonló, de még olcsóbb alternatívák, itthon pedig a Cubot olyan konkurens márkákkal versenyez, mint az ILike, a Navon, vagy épp a legolcsóbb Gigaset. Ha valaki tényleg soha nem akarná megnyitni a kamerát, beéri a legalapvetőbb, telefonálási funkciókon túl azzal, hogy van benne egy rádió, és kisebb-nagyobb áldozatok árán meg lehet nyitni egy-egy böngészőoldalt, esetleg egy Messengert, annak tulajdonképpen nem használhatatlan ez az eszköz, viszont tényleg komoly áldozatokat kell hozni azért, hogy ennyire kevés pénzért legyen új okostelefonunk 2020-ban. Alapvetően továbbra is azt tudjuk mondani, hogy egy vállalható minimálprogramként a még mindig Google-csomagos Honor 8S 2020 az egyik legjobb alternatíva 35-40 ezer forintért, ennél olcsóbban tényleg nagyon rossz lesz a felhasználói élmény, és ha pár hónap múlva rájövünk, hogy ennél azért mégis több kéne, akkor arányaiban nagyon sokat bukunk rajta anyagilag. Az Android Go rendszer fejlődését egyébként mindenképp értékeljük, hiszen a négyéves belépőhardverhez képest értelmezendő használhatóság mindenképpen a leegyszerűsített szoftverkörnyezetnek köszönhető, de sajnos ez sem menti a Cubot Note 7-et, mint terméket. Szerintem érdemesebb kicsivel többet rááldozni a mobilra, esetleg keresni valami reális szolgáltatói alternatívát, ha nem akarunk egyszerre érdemi pénzt kiadni egy telefonért.

szentkuti11

A tesztkészüléket a Speedshop biztosította, köszönjük! A termékoldal ide kattintva érhető el.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • CUBOT

Azóta történt

Előzmények

 • Cubot X30 - féltucat kamerakupac

  Hat kamerával és ismerős küllemmel kíván a Cubot vásárlót fogni, ám újfent a mennyiségi elv nyer a minőség ellenében.

 • Cubot Quest Lite - könnyű terep

  Kecses, vékony strapamobilt tesztelünk, amely IP-védelmet kapott, katonai teszten viszont nem vett részt. Cserében olcsó, csak ne akarj fotózni vele!

 • Cubot R19 - merületi feszültség

  Olcsó és jó telefont láthatóan irtó nehéz összerakni, egy bizonyos árszint alatt pedig konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik. A Cubot R19 sem jó, de éppen használható kategória. Pár apróságot leszámítva.

 • Redmi Note 7 - nota bene

  Nem mintha a Redmi 7 ne lett volna elég erős ajánlat, de a Redmi Note 7 így is magasan felülmúlja. Nyilván egy kicsit többe is kerül, ami még mindig ritka kedvezőnek minősül a képességeit tekintve.

Hirdetés