Az LG mobilos üzletágának tündöklése és bukása

Április 5-én az LG hivatalosan is bejelentette, hogy felhagy a telefonok gyártásával. Áttekintjük a cég elmúlt 20 évben elért eredményeit.

Virágkor

2010-ben lépett be az LG az okostelefonok világába (ha a KS20-at nem számítjuk ide), még az első androidos holmi bemutatása előtt újracsomagolták a csokit (BL20 és BL40), aztán megérkezett a GW620. A Galaxy Spica után ez volt a második, magyar nyelven is kommunikálni képes androidos telefon nálunk, de ebben kicsúsztatható QWERTY gombsor is helyet kapott. Jó árfekvésű, korrekt tudású telefon volt, de a nagy dobás az első Optimus, a GT540 volt.

LG Optimus GT540
[+]

Az Optimus készülékcsalád első tagja Qualcomm MSM7227-es chispettel, 256 MB RAM-mal (és ugyanekkora belső tárhellyel), 1.6-os Androiddal, 320x480 pixeles kijelzővel jelent meg, tudásához képest kedvező áron, tehát hamar népszerű lett itthon is. Tesztünk több mint 10 éve született, de a kapcsolódó fórumban 40 ezernél is több a hozzászólás. A GT540 megalapozta az LG sikereit az androidos telefonok között úgy, hogy közben még nyomták az olcsóbb, zárt rendszerű, érintős telefonokat is (Cookie), plusz nem hagyták ki a lehetőséget, hogy az újult erővel támadó Windows Phone rendszerhez is igazítsanak eszközt (Optimus 7).

LG Optimus 3D Max
[+]

2011-ben aztán megjött az Optimus 2X, ami a világ első, kétmagos processzorral (Nvidia Tegra 250) szerelt okostelefonja volt. Ez óriási dolognak számított, mi még olvasói sörözést is rendeztünk, hogy néhány felhasználónk testközelből megismerhesse a terméket. Holtvágány volt ugyan, de az LG-nek arra is volt energiája, hogy Optimus 3D néven kihozzon egy autosztereoszkopikus kijelzővel szerelt vadhajtást, ami technológiai szempontból mindenképp érdekes volt, de hamar kiderült, hogy a népnek nincs nagy szüksége arra, hogy egy telefonon 3D-s képeket nézegessen.

LG Optimus G
[+]

Az Optimus család aztán megélt számtalan változatot és mutációt, többek között a 4X HD-t, amely Tegra 3 chipsetet és nevéből fakadóan HD kijelzőt kapott Android 4.0.3-as rendszer mellett, innen pedig csak egy ugrás volt az a megtiszteltetés, hogy az LG gyártotta a Nexus 4-et (ezt további Google referenciamodellek követték a Nexus 5 és az 5X képében). Az Optimus széria nagyjából az Optimus G-nél ért véget, ami viszont méltóképpen ünnepelte ezt az akkori korszak egyik legjobban sikerült mobiljával. Még volt pár középkategóriás Optimus, de a következő csúcsmodell már a G2 volt.

LG G2
[+]

Talán ekkor volt a csúcson az LG, a G2 minden idők egyik legjobb androidos telefonja volt, a hátlapra tett gombok zseniális ötletnek bizonyultak, az LG pedig mindent belerakott ebbe a modellbe, amire képes volt nem csak hardveresen, hanem szoftveresen is. Az Optimus vonalra már csak középkategóriás modellek jutottak (mint amilyen az F6), de a G3 érkezése előtt még meg tudták lepni a népet az egészen extravagáns G Flex piacra dobásával, amelynek rugalmas, íves kijelzője akkoriban abszolút újszerűnek számított. Sok rajongót szerzett az LG ezzel a modellel is, de innentől kezdve már azért nem volt egységesen csodás minden a gyártó háza táján, bár időről-időre meg tudták lepni a közvéleményt egy-egy jobban sikerült modellel.


[+]

A G2 után nagyot akartak ugrani, de a G3-ban debütált QHD kijelző egyszerűen túl sok volt a hardvernek, noha az általános akadásoktól eltekintve azért a G3 sem volt rossz gép. Jómagam is majdnem egy évig használtam elsődleges telefonként, de üzemidőben, melegedés és gördülékenység kapcsán azért voltak gyengeségei, a kistestvérként kiadott G3 mini pedig egyáltalán nem volt olyan jó, mint amilyennek lennie kellett volna. De a G4-re megint összeszedték magukat, sőt, a G Flex 2 is remekül sikerült, itt még simán lehetett abban bízni, hogy kis megingás után az LG tovább menetel, a bőr hátlapos, enyhén ívelt G4 papíron remek eszköz volt, de voltak minőségi gondok szoftveresen és a hátlap kopása kapcsán is, ami nem tett jót a termék megítélésének.


[+]

És talán az LG legjobb korszakának utolsó modellje volt a V10, amivel egy új szériát indítottak el a multimédia zászlaja alatt frenetikus hangrendszerrel, korrekt kamerával, dupla kijelzővel, MIL-STD 810G szabványú strapabírósággal, ujjlenyomat-olvasóval, szóval egy igazi ínyencség volt ez a készülék is... és ezzel jutottunk el 2015-ig, ahonnét az LG mobilos üzletága elkezdett veszteségessé válni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Hirdetés