Hirdetés

Az LG mobilos üzletágának tündöklése és bukása

Április 5-én az LG hivatalosan is bejelentette, hogy felhagy a telefonok gyártásával. Áttekintjük a cég elmúlt 20 évben elért eredményeit.

Hirdetés

Miért lett vége?

Az LG mobil üzletágának történetét a végéről érdemes kezdeni. 2021. április 5-én jelentették be hivatalosan, hogy az igazgatótanács döntésének értelmében az LG a jövőben nem gyárt sem okos, sem nyomógombos telefont, a jelenlegi modelleket még kifuttatják, de kiszállnak a mobil üzletágból. Ezt a lehetőséget már hónapokkal ezelőtt megszellőztette a sajtó, de akkor az LG kategorikusan cáfolta az értesülést, mi külön beszéltünk az LG kommunikációs igazgatójával is, aki akkor még azt mondta, hogy az LG sosem fogja feladni a telefongyártást. Természetesen a mostani bejelentés miatt újra megkerestük Ken Hongot és rögzítettünk is egy interjút:

Ahogyan az a videóban is elhangzik, a döntésben a legnagyobb szerepe annak volt, hogy elkezdtek jönni az első negyedéves eredmények és a mobil üzletág mélyen a várakozások alatt teljesített úgy, hogy közben szinte minden egyéb területen az LG rekordbevételt könyvelhetett el. Tehát még a koronavírusra sem lehetett fogni a dolgot, mert ha ennek értékesítést csökkentő hatása lett volna, akkor az a háztartási elektronikai, tévés, notebookos piacon is megjelent volna, de ezeken a területeken az LG igen jól szerepelt, az évi 5 milliárd dollárból működő mobilos üzletég viszont már hatodik éve veszteséges.

Az LG standja a legutóbbi MWC-n
Az LG standja a legutóbbi MWC-n [+]

Persze lehet keresni az okokat az elhibázott termékstratégiában, a félrecsúszott marketingben, az elmért árazási modellben, vagy a valóban nagyon erőssé vált kínai konkurenciában, de ez igazából annyiban felesleges, hogy bár a mostani CEO azt ígérte, hogy 2021-ben átfordítja a telefonos divízió eredményeit nyereségesre, az első negyedéves adatok alapján erre nem sok esély kínálkozik úgy, hogy a cég két húzómodellje is már végig piacon volt (Velvet és Wing). A mobilgyártás befejezése tehát egy pusztán üzleti döntés, amit annak érdekében hozott meg az LG, hogy még jobban tudjanak erősíteni azokon a területeken, ahol egyébként is minden esélyük megvan arra, hogy vezető szerepet töltsenek be.

Az LG G6 bemutatója
Az LG G6 bemutatója [+]

Az LG továbbra is ad a meglévő telefonjaihoz terméktámogatást és szervizt. Sőt, az idei évben még minden bizonnyal lesznek LG okostelefonok a boltok polcain, amíg a készlet tart, valószínűleg egyik-másik modell komoly kedvezménnyel lesz majd elérhető. A szoftverfrissítések viszont már nem biztos, hogy flottul érkeznek, főleg a széttagolt európai piacon várható, hogy az LG mobilok már nem kapják meg a friss Androidot. És ezzel az is eldőlt, hogy a CES alkalmával koncepcióként bemutatott, széthúzható kijelzős LG telefonból éppúgy nem lesz semmi, mint a V-széria következő modelljéből, pedig ha itthon nem is, de például az amerikai piacon meglehetősen széles rajongótábora van a márkának, ám a jelek szerint ez kevés ahhoz, hogy nyereségesek legyenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Hirdetés