Az LG mobilos üzletágának tündöklése és bukása

Április 5-én az LG hivatalosan is bejelentette, hogy felhagy a telefonok gyártásával. Áttekintjük a cég elmúlt 20 évben elért eredményeit.

Végjáték

A G5-nél az LG mellényúlt, de nagyon csúnyán. Ha pedig egy cég pont a húzómodell kapcsán hoz rossz döntéseket, az komolyan megtépázhatja a jól felépített brand renoméját, a moduláris kialakítású G5 pedig papíron ugyan jó elgondolásnak tűnt, de a gyakorlatban felesleges bonyolítássá vált, ami sok kompromisszumot (kisebb akkumulátor) is követelt, a várt siker pedig elmaradt. Ami azért ironikus, mert a G5 vezette be az ultraszéles modult a hátlapi kamerák mellé, amit azóta konkrétan minden gyártó átvett.

A G5 doboza is „moduláris”
A G5 doboza is „moduláris” [+]

Közben próbálkoztak az X-szériával, de az egy generációt is alig élt meg, úgyhogy a G6-tal már sokkal-sokkal óvatosabbak voltak. De ez sem lett nagy siker, pedig ennél a modellnél is olyat húzott az LG, ami azóta is mindenki követ: az addig szokványos, 16:9-es kijelzőről 18:9-re váltottak, de más szempontból a G6 egy meglehetősen átlagos okostelefon volt, még az akkori csúcshardvert sem kapta meg. A V-széria viszont továbbra is kiváló termékeket jelentett, de ezeket az LG kissé exkluzívnak tartotta, tehát nem minden piacra jutottak el, sokszor nem is ugyanazzal a belsővel szerelt masinák (például volt olyan év, amikor a remek DAC az európai modellekben nem volt meg), pont azt a termékét nem volt képes világszerte értékesíteni a gyártó, amelyik az elfuserált G-széria helyett megmenthette volna a cég hírnevét.

LG G5 és G6. Sokat fejlődött a kijelző/előlap arány
LG G5 és G6. Sokat fejlődött a kijelző/előlap arány [+]

A G7-nél már késő volt, hiába raktak abba is egy quad-DAC-ot meg az aktuálisan legerősebb Qualcomm chipsetet, a sorozat elvesztette a varázsát és a felhasználói érdeklődés is megcsappant, ráadásul nem váltottak OLED panelre, pedig ez a kategória már megkövetelte volna. A V40 megint csúszott (mint a V-szériás cuccok általában), a G8-ból pedig megint mindenféle régiókra mindenféle változatokat raktak össze hol ezt, hol azt kihagyva. Közben a szoftveres támogatás is egyre inkább akadozni kezdett, még lehetett abban bízni (és ez sokszor el is hangzott), hogy egy új alapokra helyezett készülékportfolió kirángatja az LG-t az ekkora már tényleg mélyülő gödörből, de a nagy nekidurálásokból csak fura kísérletek születtek, mint a csatlakoztatható másodlagos kijelző, amit több modellnél is bevetett az LG. Sokszor rátukmálva a szolgáltatói értékesítési csatornákra is kötelező kellékként.


[+]

Egyre kevesebb LG újdonságot láttunk az elmúlt 3-4 évben, a K-széria pedig egyáltalán nem tudott versenyképes lenni a kínai konkurenciával árazás kapcsán, de még 2020-ban nekidurálták magukat két újszerű mobillal. A Velvet egyáltalán nem rossz telefon, kifejezetten elegáns, de annak ellenére sem tudott átütő siker lenni, hogy ez bőven kapott marketinget is világszerte. A Wing pedig valami nagyon furcsa dolog, aminek akkor sem láttuk az értelmét, amikor bemutatták, majd akkor sem, amikor teszteltük. Van a családban egy, de azt sem sokat nyitogatja a tulajdonosa.


[+]

Gyakorlatilag az LG magát végezte ki. Az első komolyabb félrecsúszás (G5) után mintha elkezdték volna ide-oda rángatni a kormányt, a G6 unalmassága után teljesen elveszett a koherencia, hol úgy voltak vele, hogy toljuk inkább a V-szériát, hol a feleslegesnek bizonyuló másodlagos kijelzőt erőltették úgy, hogy követhetetlenné vált, hogy mikor, milyen tudással, milyen áron és melyik telefon kerül piacra, amikor pedig végre összeütöttek egy kiegyensúlyozott tudású, kecses mobilt (Velvet), akkor már szinte mindegy volt, de még megfejelték az egészet a Winggel. Az eredmények pedig nem jöttek, a történet végét pedig már ismerjük.


[+]

Az LG egykoron komoly szereplője volt a mobilos, majd az okostelefonos piacnak is. Lassan jutottak el oda, hogy már nem volt érdemes fenntartaniuk ezt az üzletágat, persze, hogy a kínai gyártók erősödése sem könnyítette meg a dolgukat, de számos stratégiai baklövést követtek el úgy, hogy közben látszott az igyekezet, de egy ilyen gyilkos piacon valóban nem lehet fennmaradni úgy, ha évenként változtatjuk az irányvonalat és tologatjuk a hangsúlyokat. Hiányozni fog az LG a mobilgyártók közül, sokszor merész, kísérletező jellegű megközelítésüknek sokféle innovációt köszönhet a komplett iparág, de pont ebbe a szerteágazó stratégiába buktak bele. Talán egyszer visszatérnek, de magának az LG-nek biztos nem fog hiányozni, hogy évi sokmilliárd dollárt égetnek el egy olyan területen, ami nem hoz profitot egyáltalán.

Bog

Azért Ken Hong hiányozni fog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Hirdetés