ASUS Transformer Pad TF103C - mérsékelt áron gépelni

Hardver, szoftver, UI

Az Android 4.4.2 (KitKat) operációs rendszert futtató készülék szíve a WiFi-only modell esetében egy Intel Bay Trail platformra épülő Atom Z3745-ös processzor, egy 64 bites architektúrára épülő megoldás, melynek négy darab processzormagja legfeljebb 1,86 GHz-es órajelen pöröghet burst módban, míg az általános órajel 1,33 GHz. A 3G-s verzióban Intel Atom Z2560 operál, amely csak kétmagos, fixen 1,6 GHz-es órajelen működik és 32 bites architektúrára épül. Hardveresen tehát érdekes módon a WiFi-only modell a fejlettebb, hiszen ott beszélhetünk friss processzorról, a 3G-s verzióba az előző generációs került, ami például ott is meglátszik, hogy 22 helyett 32 nanométeres csíkszélességgel készült. A kétféle hardver használatának oka egyébként az, hogy a Bay Trail Atomból egyelőre még nincs modemmel szerelt változat, az ASUS tehát a 3G-s modellnél kénytelen volt az előző generációs megoldást használni.

Az új Atomban lévő Intel HD Graphics grafikus gyorsító sebessége sem hagy kívánnivalót maga után, a kicsike egyébként alapvetően 311 MHz-es órajelen működik, de igény esetén akár 778 MHz-re is fel tud pörögni. Ehhez a pároshoz az 1 GB RAM egy kicsit alulméretezettnek tűnik, a felszereltségtől függően 8 vagy 16 GB-os belső tárhely viszont a microSD bővítőhelynek köszönhetően elég; nálunk a nagyobb modell járt, melynél ténylegesen 11 GB hely volt elérhető.

Teljesítmény-teszt
Benchmark ASUS Trans. Pad TF103C ASUS Trans. Pad TF103CG Samsung Galaxy Tab 4 10.1 LTE ASUS MeMO Pad FHD 10
AnTuTu Benchmark 4.x 33587 pont 18190 pont 17426 pont ?
Geekbench 3 (single/multi) 774 / 2442 pont 447 / 979 pont 346 / 1134 pont ?
Quadrant Standard 19415 pont 8490 pont 9026 pont 5907 pont
Linpack for Android (single) 261,163 MF. / 0,32 s 114,37 MF. 86,071 MF. / 0,97 s 108,452 MF. / 0,77 s
Linpack for Android (multi) 688,435 MF. / 0,24 s 216,517 MF. 255,169 MF. / 0,66 s 220,191 MF. / 0,77 s
Smartbench 2012 Prod. 9538 pont 3742 pont 4786 pont 2740 pont
Smartbench 2012 Games 3787 pont 3932 pont 2972 pont 2680 pont

Mint az a fenti táblázatból és a lenti videóból is látszik, hogy sebességbeli problémákkal nem kell megküzdeni az ASUS újdonságának használata során, legalábbis a kizárólag WiFi-t használó TF103C esetében; a másik modellt kipróbálni nem tudtuk, csak mérési eredményeket kaptunk a gyártótól, amik alapján egyértelműen látszik, hogy a gyengébb hardver lassabb gépet is jelent. A TF103C-n mindenesetre az animációk akadásmentesek és aprólékosak, a kiadott parancsokra késlekedés nélkül reagál a készülék, melyen egyébként az Asus ZenUI névre hallgató kezelőfelülete fut. A letisztult és átlátható felhasználói felületen túl ez más okos megoldásokat is tartogat, melyek közül talán a képernyőzár felületén megjelenő intelligens eseményfolyam az egyik legérdekesebb; már a készülék feloldásakor láthatjuk az elkövetkezendő eseményeket, beleértve azokat is, amelyeket töröltek vagy lemondtak. Kimondottan jó a rendszer felhős kezelőrendszere is, melyet a gyártó open cloud névre keresztelt el, ami nagyjából le is fedi a valóságot. Az új Transformer Pad gyári fájlkezelő szoftverében az összes általunk használt felhőalapú tárhelyet elérhetjük, a Drive, a Dropbox és a OneDrive is játszik, amelyek mellett használhatjuk az ASUS WebStorage-et is; itt 5 GB tárhelyet kapunk életünk végéig, de az első évben +11 GB-ot is elérhetünk.

Nagyon hasznos integrált szolgáltatás a Do It Later, mely nem egy egyszerű feladatlista, hiszen teljesen be van épülve a rendszerbe. Akár dokumentumok szerkesztésekor vagy emailek írásakor is megnyomhatjuk a később szeretném kezdetű mondatot, aminek következtében az aktuális (és félbemaradt) feladat bekerül a teendők listájába, ahol a nem fogadott hívások visszahívására utasító jelzéseket is elhelyezhetünk.


[+]

A beállítások között csak viszonylag kevés ASUS-extrát találunk, de ilyen a személyre szabható tálca (ha két kézzel húzzuk le, itt ugye ikonok jelennek meg), a saját képernyőrögzítési mód (ami a bekapcsoló + hangerő le helyett a nemrég használt alkalmazásokat felhozó virtuális gombra teszi a rögzítési funkciót, teljesen értelmetlen módon). Bár a tesztkészüléken annak nem végleges mivoltából még nem volt tökéletes, ígéretesnek tűnik az energiatakarékossági alkalmazás is, ahol a különféle feladatokhoz kapcsolódó internethasználatot korlátozhatjuk, illetve bizonyos funkciókhoz (email olvasás, videónézés) előre meghatározott háttérvilágítási erősséget állíthatunk be.


[+]

A gyáriakon túl extra szoftverek is vannak, melyek legtöbbjének funkcionalitása egyértelmű. Ilyen az Amazon Kindle, a Flipboard, a hangrögzítő, az időjárás előrejelző, az Omlet Chat, de vannak olyanok is, amelyek némi magyarázatra szorulnak. Az Audiovarázsló segítségével különféle hangeffektusokat állíthatunk be a felhasználási területünknek megfelelően, így más-más hanghatást érhetünk el mondjuk játék vagy épp filmnézés közben. A Splendid segítségével a kijelző színhőmérsékletét, színezetét és telítettségét piszkálhatjuk, ez más készülékeken a beállítások között szokott lenni, de funkcionalitását tekintve így is jó. A tükör csak annyit csinál, hogy kirakja az előlapi kamera képét a kijelzőre.


[+]

Említésre méltó még a Zinio névre hallgató újságárus, jöhet tehát a találós kérdés: milyen típusú szoftver nincs az ASUS TF103C-n? A helyes válaszadók megkapják a pirospontot: irodai szoftvercsomagot nem találunk a készüléken, pedig a billentyűzet és a touchpad ordít egy ilyenért. A Play Áruházból nyilván könnyedén és akár ingyenesen is letölthetünk egy efféle megoldást, de egy billentyűzetes táblagépnél erre már a tervezéskor is lehetett volna gondolni, egyszerűen elegánsabb lenne, ha kapnánk egy tényleg jól használható alkalmazást is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés