ASUS Transformer Pad TF103C - mérsékelt áron gépelni

Előszó

A különféle statisztikákat nézegetve könnyen észre lehet venni, hogy egyre több ember látja számára elegendő tudásúnak az Android operációs rendszert, ami a klasszikus Windows operációs rendszerrel szerelt gépek eladásának csökkenésében, illetve a zöld robottal szerelt táblagépek eladásának növekedésében manifesztálódik. A képlet persze közel sem ennyire egyszerű, a piac változásaiban fontos szerepet játszik a sok ember számára nehezen kezelhetőnek bizonyuló Windows 8 operációs rendszer is, de ennél is komolyabb érv lehet az Android rendszerű tabletek árának folyamatos csökkenése. Az ASUS korábbi Transformed Pad szériájába tartozó gépei azonban pont nem azokat a felhasználókat célozták meg, akik számára a szóban forgó eszközök csupán egy olcsóbb alternatívát jelentenek, hiszen már a TF101-es modell is kimondottan jó hardverrel érkezett a maga korában, míg a Transformer Pad Infinity összeszerelési minőség szempontjából a mai napig is példamutató.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A széria legutóbbi modelljében szintén egy hardveres platform debütált (a Tegra 4-ről van szó a TF701T-ben), tesztünk tárgyánál pedig megint egy platformváltás történt, hiszen itt már egy Bay Trail platformos Intel Atom processzor hengerei mozognak a motorháztető alatt. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a tajvani gyártónak úgy sikerült összeraknia a gépet, hogy az amellett, hogy külsejében és belsejében is hű marad a Transformer szériához, elődeinél sokkal elérhetőbb és versenyképesebb áron kerül piacra. A táblagép és billentyűzet legózása tehát a TF103C-nek köszönhetően prémium kategóriában gondolkodó felhasználók játéka.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A csomagolás színvilága vidámabb, bár a koromfekete és ebből adódóan kissé komor kinézetű ős-dobozokhoz képest minden felüdülésnek számít. Valamelyest talán a prémium érzést is enyhült, de ez persze csak viszonyítás kérdése, az olcsóbb árkategóriájú táblagépeket rejtő kartonboxokhoz képest még ez is legalább egy BMW, még ha tartozékokból nem is rejt túl sokat, hiszen a géphez csak egy hálózati töltőfejet és egy microUSB-s adatkábelt kapunk. Ebből sokan kitalálhatták, hogy milyen csatlakozón keresztül lehet feltölteni az újdonságot, ami bizony már önmagában is egy komoly fegyvertény.

Külső

Mindenek előtt nem árt tisztázni, hogy ebből a gépből is kapható lesz dokkolóval és anélkül szerelt változat is, melyek között nagyjából 15 ezer forintos az árkülönbség; mi természetesen a klaviatúrával ellátott változatból kaptunk egy tesztpéldányt, mely kicsivel azelőtt érkezett meg, hogy egyáltalán lehetett volna írni a masináról. Ebből adódóan a kiosztás nálunk nem magyar nyelvű volt, úgyhogy ezúton kell megnyugtatnom a vásárláson gondolkodókat; fotóink ezúttal megtévesztőek lehetnek, az itthon kapható modellekről természetesen sem a hosszú í, sem a többi ékezetes karakter nem hiányzik.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A fekete és fehér színben elérhető táblagép kiterjedése 257,46 x 178,4 x 9,9 milliméter, amihez 550 grammos tömeg társul. Egy 10,1 hüvelykes kijelzővel szerelt gépnél ez kimondottan barátinak mondható, az viszont egészen érdekes, hogy a tajvaniak mennyire ki be tudták lőni a billentyűzetes dokkolót, mely kiterjedésében és méretében is pontosan ekkora. Könnyedén ki lehet tehát számolni, hogy az összecsúsztatott kombó 1,1 kilogrammot nyom és 19,8 milliméter vastag, amivel az ultrahozdorható notebookok méretversenyét nem tudná megnyerni az újdonság, de természetesen még bőven az elfogadható és használható szinten belül mozog. A ketyere előlapján egy 10,1 hüvelykes képátlójú, 1280 x 800 pixeles felbontású IPS-megjelenítő került, melynek felbontása az egy árkategóriával drágább testvérmodell létezése miatt viszonylag alacsony, más szempontból viszont nem igazán lehet belekötni, hiszen betekintési szögében, fényerejében és színeiben is kellemes, az ujjlenyomatokat pedig nem igazán gyűjti.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A megjelenítő körül viszonylag vastag káva található, melynél az ASUS nyilván tudott volna vékonyabbat csinálni, ám akkor a billentyűzetet is kisebbre kellett volna venniük, ami a gépelési élménynek nem kedvezett volna, a kompromisszum tehát bőven elfogadható; ennek a kialakításnak köszönhetően legalább meg lehet úgy fogni a gépet, hogy ne nyomjuk meg véletlenül a kijelzőt. A hátlap kimondottan minimalista, és ahogy arra számítani lehetett, az árcsökkentés hatására a gyártó egyik védjegyévé vált, gyönyörűen megmunkált fémnek is búcsút kell intenünk, de az enyhén gumírozott hatású, finom tapintású műanyag használata miatt a felhasználók többségének valószínűleg így is egy mosoly irányába fog gördülni az arca. A kamerafelbontás viszont méltatlanul alacsony, a hátlapon 2, az előlapon 0,3 megapixeles modul üldögél, holott előbbi kimondottan nagy és hangsúlyos eleme a hátlapnak. A szálcsiszolt fém az ASUS logójában köszön vissza, felhasználói szempontból ennél azonban fontosabb a mindkét oldalon megtalálható lyuktenger, melyek egy-egy hangszórót rejtenek. Egy táblagépnél így kell megoldani, hogy akárhogy is tartsuk, ne csak egy oldalról jöjjön a hang.

Kijelző-teszt
Mérés ASUS Transformer Pad TF103C Galaxy Note 10.1 2014 Huawei MP. 10 Link LG G Pad 8.3
Fehér fényerő 433 nit 356 nit 332 nit 284 nit
Fekete fényerő 0,30 nit 0,44 nit 0,32 nit 0,27 nit
Kontrasztarány 1443:1 811:1 1038:1 1053:1
Színhőmérséklet 7544 K 7379 K 7012 K 8357 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A szigetes gombokkal operáló billentűzet tetején és alján már szálcsiszolt mintázattal találkozhatunk, de sajnos csak a műanyagot munkálták meg így, prémium-életérzést tehát csak addig kapunk, amíg nézzük, nem pedig simogatjuk ezt a felületet. Utána viszont többé-kevésbé elégedettek lehetünk majd a kialakítással, a gombok ugyanis jó gépelési élményt biztosítanak, viszonylag hosszú úton mozognak és kellően nagy méretűek.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

Hasonló pozitívumokat lehet elmondani a helyszűke ellenére is kimondottan méretesre sikerült tapipadról is, de a táblagépet a dokkolóval ténylegesen összekapcsoló mechanika is jó minőségű, a gép bepattintása és kivétele is gyerekjáték. Továbbra is gondot jelent viszont, hogy a zsanér csak nagyjából 120 fokos szögben tud kinyílni, aminél azért hátrébb kellene tudnia engedni a kijelzőt, mert ha az ember az ölében tartja (vagy csak egyszerűen egy alacsony asztalnál ül), felülről fogja látni a kijelzőt ami IPS-panel ide vagy oda, elég zavaró.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A dokkolóban akkumulátor nincs, csatlakoztatáskor pedig csak egyetlen egy darab extra USB-portot kapunk, ami annak fényében teljesen érthetetlen, hogy a túloldalon is elfért volna egy. Magán a táblagépen sincs túl sok dolog, az USB-port oldalán van a masina töltésére is szolgálatos microUSB csatlakozó, a hangerőszabályzó gombpáros és a microSD bővítőhely, míg jobbra a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet, felülre pedig a bekapcsológomb került. Alul három széles vájat is található, ezekbe kapaszkodik bele a dokkoló, úgyhogy összecsatlakoztatott állapotban semmi nem látszik belőlük.

Hardver, szoftver, UI

Az Android 4.4.2 (KitKat) operációs rendszert futtató készülék szíve a WiFi-only modell esetében egy Intel Bay Trail platformra épülő Atom Z3745-ös processzor, egy 64 bites architektúrára épülő megoldás, melynek négy darab processzormagja legfeljebb 1,86 GHz-es órajelen pöröghet burst módban, míg az általános órajel 1,33 GHz. A 3G-s verzióban Intel Atom Z2560 operál, amely csak kétmagos, fixen 1,6 GHz-es órajelen működik és 32 bites architektúrára épül. Hardveresen tehát érdekes módon a WiFi-only modell a fejlettebb, hiszen ott beszélhetünk friss processzorról, a 3G-s verzióba az előző generációs került, ami például ott is meglátszik, hogy 22 helyett 32 nanométeres csíkszélességgel készült. A kétféle hardver használatának oka egyébként az, hogy a Bay Trail Atomból egyelőre még nincs modemmel szerelt változat, az ASUS tehát a 3G-s modellnél kénytelen volt az előző generációs megoldást használni.

Az új Atomban lévő Intel HD Graphics grafikus gyorsító sebessége sem hagy kívánnivalót maga után, a kicsike egyébként alapvetően 311 MHz-es órajelen működik, de igény esetén akár 778 MHz-re is fel tud pörögni. Ehhez a pároshoz az 1 GB RAM egy kicsit alulméretezettnek tűnik, a felszereltségtől függően 8 vagy 16 GB-os belső tárhely viszont a microSD bővítőhelynek köszönhetően elég; nálunk a nagyobb modell járt, melynél ténylegesen 11 GB hely volt elérhető.

Teljesítmény-teszt
Benchmark ASUS Trans. Pad TF103C ASUS Trans. Pad TF103CG Samsung Galaxy Tab 4 10.1 LTE ASUS MeMO Pad FHD 10
AnTuTu Benchmark 4.x 33587 pont 18190 pont 17426 pont ?
Geekbench 3 (single/multi) 774 / 2442 pont 447 / 979 pont 346 / 1134 pont ?
Quadrant Standard 19415 pont 8490 pont 9026 pont 5907 pont
Linpack for Android (single) 261,163 MF. / 0,32 s 114,37 MF. 86,071 MF. / 0,97 s 108,452 MF. / 0,77 s
Linpack for Android (multi) 688,435 MF. / 0,24 s 216,517 MF. 255,169 MF. / 0,66 s 220,191 MF. / 0,77 s
Smartbench 2012 Prod. 9538 pont 3742 pont 4786 pont 2740 pont
Smartbench 2012 Games 3787 pont 3932 pont 2972 pont 2680 pont

Mint az a fenti táblázatból és a lenti videóból is látszik, hogy sebességbeli problémákkal nem kell megküzdeni az ASUS újdonságának használata során, legalábbis a kizárólag WiFi-t használó TF103C esetében; a másik modellt kipróbálni nem tudtuk, csak mérési eredményeket kaptunk a gyártótól, amik alapján egyértelműen látszik, hogy a gyengébb hardver lassabb gépet is jelent. A TF103C-n mindenesetre az animációk akadásmentesek és aprólékosak, a kiadott parancsokra késlekedés nélkül reagál a készülék, melyen egyébként az Asus ZenUI névre hallgató kezelőfelülete fut. A letisztult és átlátható felhasználói felületen túl ez más okos megoldásokat is tartogat, melyek közül talán a képernyőzár felületén megjelenő intelligens eseményfolyam az egyik legérdekesebb; már a készülék feloldásakor láthatjuk az elkövetkezendő eseményeket, beleértve azokat is, amelyeket töröltek vagy lemondtak. Kimondottan jó a rendszer felhős kezelőrendszere is, melyet a gyártó open cloud névre keresztelt el, ami nagyjából le is fedi a valóságot. Az új Transformer Pad gyári fájlkezelő szoftverében az összes általunk használt felhőalapú tárhelyet elérhetjük, a Drive, a Dropbox és a OneDrive is játszik, amelyek mellett használhatjuk az ASUS WebStorage-et is; itt 5 GB tárhelyet kapunk életünk végéig, de az első évben +11 GB-ot is elérhetünk.

Nagyon hasznos integrált szolgáltatás a Do It Later, mely nem egy egyszerű feladatlista, hiszen teljesen be van épülve a rendszerbe. Akár dokumentumok szerkesztésekor vagy emailek írásakor is megnyomhatjuk a később szeretném kezdetű mondatot, aminek következtében az aktuális (és félbemaradt) feladat bekerül a teendők listájába, ahol a nem fogadott hívások visszahívására utasító jelzéseket is elhelyezhetünk.


[+]

A beállítások között csak viszonylag kevés ASUS-extrát találunk, de ilyen a személyre szabható tálca (ha két kézzel húzzuk le, itt ugye ikonok jelennek meg), a saját képernyőrögzítési mód (ami a bekapcsoló + hangerő le helyett a nemrég használt alkalmazásokat felhozó virtuális gombra teszi a rögzítési funkciót, teljesen értelmetlen módon). Bár a tesztkészüléken annak nem végleges mivoltából még nem volt tökéletes, ígéretesnek tűnik az energiatakarékossági alkalmazás is, ahol a különféle feladatokhoz kapcsolódó internethasználatot korlátozhatjuk, illetve bizonyos funkciókhoz (email olvasás, videónézés) előre meghatározott háttérvilágítási erősséget állíthatunk be.


[+]

A gyáriakon túl extra szoftverek is vannak, melyek legtöbbjének funkcionalitása egyértelmű. Ilyen az Amazon Kindle, a Flipboard, a hangrögzítő, az időjárás előrejelző, az Omlet Chat, de vannak olyanok is, amelyek némi magyarázatra szorulnak. Az Audiovarázsló segítségével különféle hangeffektusokat állíthatunk be a felhasználási területünknek megfelelően, így más-más hanghatást érhetünk el mondjuk játék vagy épp filmnézés közben. A Splendid segítségével a kijelző színhőmérsékletét, színezetét és telítettségét piszkálhatjuk, ez más készülékeken a beállítások között szokott lenni, de funkcionalitását tekintve így is jó. A tükör csak annyit csinál, hogy kirakja az előlapi kamera képét a kijelzőre.


[+]

Említésre méltó még a Zinio névre hallgató újságárus, jöhet tehát a találós kérdés: milyen típusú szoftver nincs az ASUS TF103C-n? A helyes válaszadók megkapják a pirospontot: irodai szoftvercsomagot nem találunk a készüléken, pedig a billentyűzet és a touchpad ordít egy ilyenért. A Play Áruházból nyilván könnyedén és akár ingyenesen is letölthetünk egy efféle megoldást, de egy billentyűzetes táblagépnél erre már a tervezéskor is lehetett volna gondolni, egyszerűen elegánsabb lenne, ha kapnánk egy tényleg jól használható alkalmazást is.

Adatkommunikáció, multimédia, üzemidő

Adatkommunikációs szempontból meg kell különböztetni a SIM-kártyával dolgozó és az anélküli (WiFi-only) modellt. Utóbbinál az internet böngészésekor a 802.11a/b/g/n-es WiFi-re kell hagyatkoznunk, amely mellett 4.0-s Bluetooth, Miracast támogatás, GPS és GLONASS-vevő is elérhető. A SIM-kártyás modell (melynek kódneve TF103CG) legfeljebb 42 Mbps-os HSPA adatátvitelre képes, de a 4G-t nem támogatja.


[+]

A kamerát kezelő szoftver a mindössze 2 megapixeles felbontású hátlapi kamera által nyújtott képminőséghez képest elég sokat tud, nyilván teljesen feleslegesen. Piszkálhatjuk a fehéregyensúlyt, az érzékenységet, van lehetőségünk expozíció-korrekcióra, van szoftveres képstabilizáció is, és ez még nem minden, de nem fejezem be a felsorolást, ebből majd azok a ZenUI-t használó készülékek fognak profitálni, amikbe normális kamerát rak az ASUS, de a TF103C sajnos nem ezek közé tartozik. Fotókat 1600 x 1200 vagy 1280 x 720 pixeles felbontásban rögzíthetünk igen kicsi látószöggel. Papíron csak az menti meg az eszközt, hogy a mozgóképeknél elérhető a HD-felbontás.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A képminőség megfelelő fényviszonyok között a roppant alacsony felbontás ellenére is elfogadható, de nagy csodára azért ilyenkor sem szabad számítani. Gyenge fényviszonyok között azonban használhatatlan a kamera, továbbá jó minőségű makró felvételekről is csak álmodoznia szabad a tulajdonosoknak. A mozgóképek elég gyengék, a látószög kicsi, stabilizáció nincs, elmosott textúrák annál inkább.


[+]

A zenelejátszó szoftver kezelőfelülete jól igazodik a táblagép nagyméretű kijelzőjéhez, ráadásul funkcionalitása is rendben van. Elérhetünk egy nagyon jól személyre szabható, sávos hangszínszabályzót, van mélyhangkiemelés, zenéinket pedig a felhős tárhelyeinkből is streamelhetjük. Zenéinket albumok, előadók, dalok, műfajok, zeneszerzők és mappák szerint listázhatjuk, az albumborítók természetesen megjelennek. A sztereó hangszórók kapcsán már a készülék külseje kapcsán is örömködtem, de ez nem jelent makulátlan használhatóságot, a maximális hangerő ugyanis valamennyivel alacsonyabb az ideálisnál, cserébe komoly torzítást nem produkálnak az egyébként lágy tónusú hangsugárzók. FM-rádió sajnos nem került a készülékbe.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

Értékelés: ASUS Transformer Pad TF103C
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás -
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A készülékben 19 Wh-s lítium-polimer akkumulátor található, mely a gyártó szerint 9,5 órás folyamatos használatot tesz lehetővé. A nálunk járt modell energiahasználat során határozottan nem volt még végleges, ezért sajnos ezt nem tudom teljes bizonyossággal megerősíteni, de egy munkanapot már a mi modellünk is kibírt. Ebben az árkategóriában ez a teljesítmény kifejezetten jó, ráadásul a billentyűzetből hiányzó telep azt is jelenti, hogy a gép ezt magában bírja, nem kell emiatt csatlakoztatni a klaviatúrát.

Kezdem az árakkal: a WiFi-only táblagépért önmagában 88 ezer forintot kell fizetni, billentyűzettel együtt 104 ezret kérnek érte, a 3G-s modell esetében 105 és 120 ezer forint ez a két ár. Ha megnézzük a 10 hüvelykes kategóriában versenyző, A kategóriájú gyártók által készített megoldásokat, gyakorlatilag csak drágábbakat találunk, billentyűzet pedig nincs hozzájuk. Kijelzőfelbontásban sokkal jobb, ráadásul a tollnak és a Samsung kínálatának köszönhetően egyébként is okosabb a Galaxy Note 10.1 2014 Edition, de másfélszer annyiba kerül, mint az ASUS újdonsága. Hasonló áron nyomul viszont a Samsung Galaxy Tab 4 10.1, mely ugyanilyen felbontású kijelzővel, de gyengébb hardverrel operál és ugyebár billentyűzet sincs hozzá. A Sony Xperia Z2 Tablet árban egészen más szint, pedig hardvere csak a RAM méretében jobb, ráadásul üzemidőben is gyengébb. Ilyen áron tehát alapvetően csak kisebb méretű vagy kevésbé ismert gyártók megoldásait lehet találni, kizárólag billentyűzet nélkül. Az ASUS tehát jól nyúlt hozzá a Transformer Pad szériához, és a jelek szerint ügyesen alkalmazta az új Atom processzort is, melyet valószínűleg ezekben a percekben is optimalizálnak, úgyhogy idővel a Transformer Pad TF103C-ből egy még jobb gép lesz. Pedig részünkről már így is ajánlott. A 3G-s verziónál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, a hardver ott nem csúcskategóriás, úgyhogy ha azt teszteltük volna, valószínűleg csak egy tetszett plecsnivel jutalmaznánk, de mivel a kezünkben nem volt, egyelőre még nem osztogatunk ilyesmit.

ASUS Transformer Pad TF103C

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

ASUS Transformer Pad TF103C
ASUS Transformer Pad TF103C Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret tablet: 257,4 x 178,4 x 9,9 milliméter
dokkoló: 256,4 x 178,4 x 9,9 milliméter
együtt: 257,4 x 178,4 x 19,8 milliméter
Tömeg tablet: 550 gramm
dokkoló: 550 gramm
együtt: 1100 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat nincs
Kijelző
Kijelző átlója 10,1 hüvelyk
Kijelző felbontása 1280 x 800 pixel (149 ppi)
Kijelző típusa kapacitív IPS-érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 milliós
Hardver
SoC típusa Intel Atom Z3745 (TF103C)
Intel Atom Z2560 (TF103CG)
Processzor típusa négymagos, 1,33 - 1,86 GHz-es (TF103C)
kétmagos, 1,6 GHz-es (TF103CG)
Processzor csíkszélessége 22 nm (TF103C)
32 nm (TF103CG)
Processzor utasításkészlete x64 (TF103C)
x86 (TF103CG)
Grafikus chip Intel HD Graphics (TF103C)
integrált (TF103CG)
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 8 / 16 GB
Memória bővíthetősége microSDXC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, hotspot, WiFi Direct
USB microUSB 2.0 (OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.2
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Amazon Kindle, Audiovarázsló, Do It Later, Energiatakarékos, Fájlkezelő, Flipboard, Időjárás, Omlet Chat, Splendid, Story, SuperNote WebStorage, What's Next, Zinio
Multimédia
Fő kamera 2 megapixeles, fixfókuszos
Másodlagos kamera 0,3 megapixeles
Videófelvétel van
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 19 Wh-s lítium-polimer
Internetezési idő 9,5 óra
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, sztereó hangszórók, ASUS ZenUI
  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés