ASUS Transformer Pad TF103C - mérsékelt áron gépelni

Adatkommunikáció, multimédia, üzemidő

Adatkommunikációs szempontból meg kell különböztetni a SIM-kártyával dolgozó és az anélküli (WiFi-only) modellt. Utóbbinál az internet böngészésekor a 802.11a/b/g/n-es WiFi-re kell hagyatkoznunk, amely mellett 4.0-s Bluetooth, Miracast támogatás, GPS és GLONASS-vevő is elérhető. A SIM-kártyás modell (melynek kódneve TF103CG) legfeljebb 42 Mbps-os HSPA adatátvitelre képes, de a 4G-t nem támogatja.


[+]

A kamerát kezelő szoftver a mindössze 2 megapixeles felbontású hátlapi kamera által nyújtott képminőséghez képest elég sokat tud, nyilván teljesen feleslegesen. Piszkálhatjuk a fehéregyensúlyt, az érzékenységet, van lehetőségünk expozíció-korrekcióra, van szoftveres képstabilizáció is, és ez még nem minden, de nem fejezem be a felsorolást, ebből majd azok a ZenUI-t használó készülékek fognak profitálni, amikbe normális kamerát rak az ASUS, de a TF103C sajnos nem ezek közé tartozik. Fotókat 1600 x 1200 vagy 1280 x 720 pixeles felbontásban rögzíthetünk igen kicsi látószöggel. Papíron csak az menti meg az eszközt, hogy a mozgóképeknél elérhető a HD-felbontás.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

A képminőség megfelelő fényviszonyok között a roppant alacsony felbontás ellenére is elfogadható, de nagy csodára azért ilyenkor sem szabad számítani. Gyenge fényviszonyok között azonban használhatatlan a kamera, továbbá jó minőségű makró felvételekről is csak álmodoznia szabad a tulajdonosoknak. A mozgóképek elég gyengék, a látószög kicsi, stabilizáció nincs, elmosott textúrák annál inkább.


[+]

A zenelejátszó szoftver kezelőfelülete jól igazodik a táblagép nagyméretű kijelzőjéhez, ráadásul funkcionalitása is rendben van. Elérhetünk egy nagyon jól személyre szabható, sávos hangszínszabályzót, van mélyhangkiemelés, zenéinket pedig a felhős tárhelyeinkből is streamelhetjük. Zenéinket albumok, előadók, dalok, műfajok, zeneszerzők és mappák szerint listázhatjuk, az albumborítók természetesen megjelennek. A sztereó hangszórók kapcsán már a készülék külseje kapcsán is örömködtem, de ez nem jelent makulátlan használhatóságot, a maximális hangerő ugyanis valamennyivel alacsonyabb az ideálisnál, cserébe komoly torzítást nem produkálnak az egyébként lágy tónusú hangsugárzók. FM-rádió sajnos nem került a készülékbe.

ASUS Transformer Pad TF103C
[+]

Értékelés: ASUS Transformer Pad TF103C
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás -
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 3 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

A készülékben 19 Wh-s lítium-polimer akkumulátor található, mely a gyártó szerint 9,5 órás folyamatos használatot tesz lehetővé. A nálunk járt modell energiahasználat során határozottan nem volt még végleges, ezért sajnos ezt nem tudom teljes bizonyossággal megerősíteni, de egy munkanapot már a mi modellünk is kibírt. Ebben az árkategóriában ez a teljesítmény kifejezetten jó, ráadásul a billentyűzetből hiányzó telep azt is jelenti, hogy a gép ezt magában bírja, nem kell emiatt csatlakoztatni a klaviatúrát.

Kezdem az árakkal: a WiFi-only táblagépért önmagában 88 ezer forintot kell fizetni, billentyűzettel együtt 104 ezret kérnek érte, a 3G-s modell esetében 105 és 120 ezer forint ez a két ár. Ha megnézzük a 10 hüvelykes kategóriában versenyző, A kategóriájú gyártók által készített megoldásokat, gyakorlatilag csak drágábbakat találunk, billentyűzet pedig nincs hozzájuk. Kijelzőfelbontásban sokkal jobb, ráadásul a tollnak és a Samsung kínálatának köszönhetően egyébként is okosabb a Galaxy Note 10.1 2014 Edition, de másfélszer annyiba kerül, mint az ASUS újdonsága. Hasonló áron nyomul viszont a Samsung Galaxy Tab 4 10.1, mely ugyanilyen felbontású kijelzővel, de gyengébb hardverrel operál és ugyebár billentyűzet sincs hozzá. A Sony Xperia Z2 Tablet árban egészen más szint, pedig hardvere csak a RAM méretében jobb, ráadásul üzemidőben is gyengébb. Ilyen áron tehát alapvetően csak kisebb méretű vagy kevésbé ismert gyártók megoldásait lehet találni, kizárólag billentyűzet nélkül. Az ASUS tehát jól nyúlt hozzá a Transformer Pad szériához, és a jelek szerint ügyesen alkalmazta az új Atom processzort is, melyet valószínűleg ezekben a percekben is optimalizálnak, úgyhogy idővel a Transformer Pad TF103C-ből egy még jobb gép lesz. Pedig részünkről már így is ajánlott. A 3G-s verziónál már nem ennyire egyértelmű a helyzet, a hardver ott nem csúcskategóriás, úgyhogy ha azt teszteltük volna, valószínűleg csak egy tetszett plecsnivel jutalmaznánk, de mivel a kezünkben nem volt, egyelőre még nem osztogatunk ilyesmit.

ASUS Transformer Pad TF103C

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés