Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés

Hardver, sebesség, Touch ID

Az Apple nem szokott túl sok konkrétumot elárulni az iPhone-okba kerülő hardver részleteiről, a felhasználó elégedjen meg annyival, hogy az iPhone 6-nál (akár) kétszer gyorsabb processzort és (akár) háromszor gyorsabb grafikai egységet kap. Az Apple A10 Fusion SoC titkai azonban nagyjából már felderítésre kerültek: négymagos processzorról beszélünk, amiben két nagyobb és két kisebb teljesítményű mag dolgozik, nem az ARM-féle big.LITTLE technológiáról beszélünk, de alapvetően nagyon hasonló a konstrukció, bár a két klaszterből egyszerre csak az egyik aktív, azaz egy időben csak két processzormag dolgozik, maximum 2,34 GHz-s órajelen. Az ARM konstrukciójához képest különbségnek tekinthető, hogy a tömbök közti váltáshoz az Apple hardveres vezérlőt épített be, így hatékonyabbá tette a rendszert, többek közt ezért tapasztalhattunk remek készenléti fogyasztást, miközben a rendszer sebességébe egy pillanat erejéig nem lehetett belekötni: minden villámgyorsan történik, akadozásokkal nem találkozunk, és az iOS továbbra is nagyon stabilnak tűnik, program váratlan bezárásával vagy lefagyással sem kellett szembesülnünk.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 7 Apple iPhone 6s Apple iPhone 6 Apple iPad Air 2
AnTuTu 6 178954 pont 129800 pont n/a n/a
Geekbench 4 (single) 3488 pont 2385 pont 1455 pont n/a
Geekbench 4 (multi) 5585 pont 4005 pont 2510 pont n/a
GFXBench Manhattan onscreen 58,6 fps 55,3 fps 29,8 fps 24,4 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 63,2 fps 40,0 fps 17,8 fps 29,3 fps
GFXBench T-Rex onscreen 58,4 fps 59,0 fps 51,0 fps 50,4 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 124,7 fps 80,3 fps 42,7 fps 60,4 fps

Az IGP-ről sem kaptunk túl sok információt, de az biztos, hogy a Series7XT Plus sorozatba tartozó hatmagos PowerVR került kiválasztásra, ami remek teljesítményt nyújt, így még a 2 gigabájt RAM mellett is a bencmarkok egyik királya lett az új iPhone, és végre megszűnt a 16 gigabájtos belső tárolóval szerelt modell is. A 32 gigabájtos alapváltozat az átlagfelhasználók számára manapság elegendő, komolyabb igénybevétel mellett azonban érdemes lehet megfontolni a nagyobb változatokat: árban komoly különbséget takar a három változat, viszont a 128 és a 256 gigabájt jóval több teret enged tárolásra. Melegedésről aligha számolhatunk be, és a több helyen felbukkant hissgate-et, vagyis a telefonból érkező, valószínűleg interferenciára visszavezethető, zavaró cicergést sem tapasztaltuk a tesztkészülékünkön.

Külön kell hozzáadni az ujjbegy közepét és a széleit, a hatékonyságra nem lehet panasz. Külön kell hozzáadni az ujjbegy közepét és a széleit, a hatékonyságra nem lehet panasz.
Külön kell hozzáadni az ujjbegy közepét és a széleit, a hatékonyságra nem lehet panasz. [+]

A Touch ID nem lett érezhetően gyorsabb, feloldás sebessége szempontjából láttunk már sebesebb megoldásokat, de itt sem fogunk panaszkodni: rányomunk a főgombra, felvillan a zárképernyő, majd érkezik is a kezdőoldalunk 10-ből 9,5 alkalommal, a megbízhatóság ugyanis érezhetően fejlődött, még enyhén nedves ujjbeggyel sem okozott neki gondot a felismerés. A mobil iOS 10.0-val hagyta el a gyártósort, ám az első bekapcsolás után felkínálta magát a 10.0.1-es, hibajavító jellegű frissítés, és már a 10.1 publikus bétája is elérhető, tehát nemsokára az is végleges formában kerülhet a mobilra. Részletes bemutatónk az iOS 10-ről itt olvasható, ezúttal csak alapjaiban nézzük át a felületet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

  Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

 • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

  A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

 • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

  Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés