Hirdetés

Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Bevezető, tartozékok

Egyre több helyen lehet arról olvasni, hogy az Apple már nem diktálja, hanem követi a divatot az iPhone-nal, és amilyen innovációkat vettek elő vagy újítottak fel az elmúlt években, annyira loholnak manapság a többiek után. Ez nem tűnik teljesen alaptalannak, de maximum féligazságnak tekinthető, bár az idei széria nem hozott túl nagy váltást a design terén, odabent azért sok minden változott, és azt is borítékolhatjuk, hogy aki megveszi az idei iPhone-t, az ezúttal is egy vérbeli csúcsmodellt kap, ami a konkurensekhez képest egyedi tud lenni. A mobil egyik legfőbb újításának számító Taptic Feedback nyilvánvalóan azért nem kapott túl nagy visszhangot, mert más Apple termékekben már láttuk, a vízállóság és a sztereó hangszóró viszont régóta vágyott attribútumok, igazából csak az a meglepő, hogy ilyen sokat kellett várni rájuk, az Apple A10 Fusion chip erősségén pedig szintén nem lehetünk meglepve, minden évben szükség van némi túlteljesítésre, és a nyers erőn az új klaszterrendszerrel nem volt nehéz sokszázalékos előrelépést felmutatni, miközben a fogyasztás sem nőtt érdemben.

Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk.
Elölről szinte lehetetlen megmondani a különbséget a két legutóbbi elődhöz képest, ha nem a kozmoszfekete színt választottuk. [+]

Régen várt lépés volt, hogy eltöröljék a 16 gigabájtos modell intézményét, hiszen 4K videókkal, veszteségmentes zenékkel és hatalmas appokkal villámgyorsan fogyott el az alapváltozat belső tárolója, 32 gigabájt már a többségnek elég, aki pedig nagyobbat szeretne, annak nem kell 64 gigabájtos lépcsőt ugrania, egyből megveheti a 128-as vagy a 256-os modellt, noha az árkülönbség elég markáns, még ebben a kategóriában sem elhanyagolható, hogy ugyanazért a mobilért 255 vagy 335 ezrest fizetünk ki.

iPhone és iPhone. Az egyik közel tízéves, a másik vadonatúj, de a jack csatlakozó mindkettőnél kérdéses pont.
iPhone és iPhone. Az egyik közel tízéves, a másik vadonatúj, de a jack csatlakozó mindkettőnél kérdéses pont. [+]

Érkezett egy új szín, az eddigi sötétszürke/fekete, ezüst, arany és rozéarany árnyalatok mellé megérkezett a kozmoszfekete, ami fényes fekete hátlapjával próbálja eltüntetni a határt fém és üveg között, pechére azonban biztosak lehetünk abban, hogy hiába tart már harmadik bekezdésnél az újdonságok felsorolása, a legtöbben szinte biztosan arra fognak emlékezni, hogy az iPhone 7 az első olyan Apple mobiltelefon, amin nincs 3,5 milliméteres jack csatlakozó. Nem először okozott már problémákat és adapteres játékokat az, hogy az Apple helyet akart spórolni a telefonjában vagy egyszerűen ódivatúnak tartott egy-egy bevett szabványt, gondoljunk csak a microSIM és a nanoSIM bevezetésére. Most nem a kártya méretét csökkentették, hanem egy, a többség által rendszeresen használt portot pucoltak le, örüljünk annak, hogy egy Lightning - 3,5 mm jack adapter legalább jutott mellé.

Kimondottan ízléses a csomagolás, a legtöbb konkurensnél ez jóval kevésbé szempont.
Kimondottan ízléses a csomagolás, a legtöbb konkurensnél ez jóval kevésbé szempont. [+]

Az XXL GSM-től idevándorolt doboz egyik legnagyobb innovációja, hogy már nem a készülék előlapja, hanem a hátlapja látható rajta, ennek természetesen oka van: változást gyakorlatilag csak ebből a szögből láthatunk az előző két modellhez képest. Az Apple kommunikációja egyértelműen arra utal, hogy a vezetékes zenehallgatás a múlté, de azért az AirPods névre hallgató kábelmentes megoldás egy külön, 59 990 forintos történet, a mobilhoz egy Lightning csatlakozóval ellátott, hagyományos megoldás jut. Gyorstöltésre alkalmas adapterrel nem számolhatunk, hagyományos 1 amperes töltőfejet kap a felhasználó, illetve egy USB-kábel is figyel a dobozban a SIM-tűk és az Apple-matricák környezetében. Pedáns módon elrendezett, igényes csomagolással van dolgunk ezúttal is, ám a konkurencia élénken figyelt és felzárkózott az utóbbi pár évben, így már ez nem teszi annyira egyedivé az iPhone-birtoklás kezdeti fázisát, mint tette azt korábban.

Külső, kijelző

A doboztól tehát nem feltétlenül dobja le a felhasználó a láncot, küllemre azonban továbbra is zseniális, amit az Apple nyújtani tud. Nagyon kellemes anyagok tökéletes harmóniáját figyelhetjük meg, a fém és az üveg peremét alig érezni, kifinomultak az ívek, vékony és mégis masszív az érzet, nincs olyan apró pont, amibe bele lehetne kötni. Méretek szempontjából egyáltalán nincs változás a 6s-hez képest, 138,3 x 67,1 x 7,1 milliméteres dimenziók jellemzők a 7-re is, de néhány grammot fogyott, így már csak 138-at nyom. Elölről és oldalnézetből nem is láthatunk jelentős változást, hátul azonban azonnal feltűnik, hogy az antenna miatt szükséges műanyag csíkok sokkal diszkrétebbek, még a nálunk járt világos színű modell esetén is alig tűnnek fel.

Nem lehet panasz a kijelzőre, pedig a felbontás maradt a régi.
Nem lehet panasz a kijelzőre, pedig a felbontás maradt a régi. [+]

A minőségi hatást keltő robusztusság a SIM-tálca kipattintásánál az elődökhöz képest hangsúlyosabban érződik, de ez nem véletlen: a fiók pereme alatt gumigyűrűt találunk, ami a vízállóság miatt volt fontos, hosszú évek után örülhetünk annak, hogy ez a hasznos tulajdonság végre az Apple készülékeibe is megérkezik. Az IP67-es por-és vízállósági védelem nem hangzik kiemelkedően jónak, a gyártó ráadásul óvatosan specifikál, cseppállónak és vízlepergetőnek nevezi, a beázás következtében felbukkanó problémákra nem is terjed ki a jótállás, de több teszt igazolta, hogy nincs szégyellnivalója az újdonságnak. Búvárkodáshoz lehetőleg ne a pőre iPhone 7-et vigyük magunkkal, viszont a hétköznapi baleseteket jó eséllyel megúszhatja a felhasználó, néhány csepp víztől szinte biztosan nem lesz baja a mobilnak.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 7 Sony Xperia X Samsung Galaxy S7 Huawei P9
Fehér fényerő 595 nit 587 nit 563 / 777 nit 648 nit
Fehér fényerő (min.) 2,6 nit 5,4 nit 1,85 nit 8,4 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0,45 nit 0,09 nit 0,38 nit
Kontrasztarány 1655:1 1304:1 8656:1 1704:1
Színhőmérséklet 6893 K 7564 K + kézi 7722 / 6611 K 7440 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző mérete és felbontása nem változott, 4,7 hüvelyken kapunk 750 x 1334 pixelt, képpontsűrűség szempontjából a kisebbik modell még mindig ott tart, mint a hat évvel ezelőtt megjelent iPhone 4, amitől annak idején koppant az állunk, mára azonban bőven meghaladottá vált. Szerencsére a megjelenítő minősége kiemelkedő, élénk, de mégis pontos színekkel, széles kontraszttal és gyönyörű betekintési szögekkel bír. A maximális fényereje nem fejlődött sokat, a feketék sem lettek mélyebbek, szerencsére a minimális fényerőn tudtak még javítani, vaksötétben sem érezzük majd automatikus fényerő mellett, hogy kiégetné a szemünket. A tízujjas érzékelésen kívül ezúttal is megvan a nyomásérzékenység, ami a 3D Touch funkciókért felelős.

Részben a vízállóság miatt lehetett szükség a be nem nyomható gombra.
Részben a vízállóság miatt lehetett szükség a be nem nyomható gombra. [+]

A kijelző alatti gyűrűben továbbra is ujjlenyomat-olvasó pihen, nyomógombnak hívni azonban a szó hagyományos értelmében nem lehet ezt az idomot, hiszen az Apple Watch-ban, majd később a MacBook-ban is megjelent Taptic Engine névre hallgató motor okozza azt az érzést, mintha tényleg gombot nyomnánk, egyébként erről szó sincs, meg sem moccan az egység. A vízállóság miatt nyilván nem ártott ezt bevezetni, így a gomb szigetelésére nem kellett túl sok energiát ölni, a gomb kattintásának érzetét pedig kedvünk szerint állíthatjuk három fokozat mentén, az első egészen enyhe, a harmadik pedig már egy kimondottan határozott kattanást reprodukál, nagyon jól. Ha nem vesszük el az ujjunkat a gombról, egy idő után nem is érezzük, hogy nem nyomjuk be a főgombot, ám az eleinte zavaró érzés összességében semleges hatást váltott ki azokból, akik kipróbálták: nem nehéz megszokni, de nem is ad hozzá túl sokat az élményhez.

A hátlap az antennakivezetések visszafogottsága miatt még szebb lett.
A hátlap az antennakivezetések visszafogottsága miatt még szebb lett. [+]

Természetesen a kijelző fölött megvan a másodlagos kamera, ami 7 megapixelesre hízott, fehér előlap esetén feltűnik a fény-és távolságérzékelő szenzor fekete foltja is. A beszédhangszóró most már multimédiás hangkeltő is egyben, a mobil alján lévő másik egységgel együtt sztereó hangélményt biztosít a felhasználónak. Bal oldalon maradt a két különálló hangerőszabályzó gomb és a kétállású csúszka, illetve a bekacsolóbillentyű sem került áthelyezésre jobb oldalról, a 6 és 6S készülékek tulajdonosai mindent a megszokott helyen találnak a megszokott minőségben, kivéve persze a 3,5 milliméteres jack csatlakozót, amit hiába is keresünk rajta. Megmaradt a hátlapból enyhén kiemelkedő kamera, viszont a zajszűrő mikrofon nyílása diszkrétebb lett, és a vaku sem nőtt, pedig már nem két, hanem négy darab ledecske ücsörög benne. A visszafogottabb antennakivezetések általános letisztultságot eredményeznek, az Apple logó természetesen ezúttal is hangsúlyos, ahogy az iPhone felirat is felhívja magára a figyelmet, vastagabb tipográfiával került megjelenítésre, mint a közvetlen előd esetén. A külsőt szinte teljes egészében a hibátlan szó jellemzi, pedig a nagy változások nem is itt, hanem a burkolat alatt történtek!

Hardver, sebesség, Touch ID

Az Apple nem szokott túl sok konkrétumot elárulni az iPhone-okba kerülő hardver részleteiről, a felhasználó elégedjen meg annyival, hogy az iPhone 6-nál (akár) kétszer gyorsabb processzort és (akár) háromszor gyorsabb grafikai egységet kap. Az Apple A10 Fusion SoC titkai azonban nagyjából már felderítésre kerültek: négymagos processzorról beszélünk, amiben két nagyobb és két kisebb teljesítményű mag dolgozik, nem az ARM-féle big.LITTLE technológiáról beszélünk, de alapvetően nagyon hasonló a konstrukció, bár a két klaszterből egyszerre csak az egyik aktív, azaz egy időben csak két processzormag dolgozik, maximum 2,34 GHz-s órajelen. Az ARM konstrukciójához képest különbségnek tekinthető, hogy a tömbök közti váltáshoz az Apple hardveres vezérlőt épített be, így hatékonyabbá tette a rendszert, többek közt ezért tapasztalhattunk remek készenléti fogyasztást, miközben a rendszer sebességébe egy pillanat erejéig nem lehetett belekötni: minden villámgyorsan történik, akadozásokkal nem találkozunk, és az iOS továbbra is nagyon stabilnak tűnik, program váratlan bezárásával vagy lefagyással sem kellett szembesülnünk.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Apple iPhone 7 Apple iPhone 6s Apple iPhone 6 Apple iPad Air 2
AnTuTu 6 178954 pont 129800 pont n/a n/a
Geekbench 4 (single) 3488 pont 2385 pont 1455 pont n/a
Geekbench 4 (multi) 5585 pont 4005 pont 2510 pont n/a
GFXBench Manhattan onscreen 58,6 fps 55,3 fps 29,8 fps 24,4 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 63,2 fps 40,0 fps 17,8 fps 29,3 fps
GFXBench T-Rex onscreen 58,4 fps 59,0 fps 51,0 fps 50,4 fps
GFXBench T-Rex offscreen 1080p 124,7 fps 80,3 fps 42,7 fps 60,4 fps

Az IGP-ről sem kaptunk túl sok információt, de az biztos, hogy a Series7XT Plus sorozatba tartozó hatmagos PowerVR került kiválasztásra, ami remek teljesítményt nyújt, így még a 2 gigabájt RAM mellett is a bencmarkok egyik királya lett az új iPhone, és végre megszűnt a 16 gigabájtos belső tárolóval szerelt modell is. A 32 gigabájtos alapváltozat az átlagfelhasználók számára manapság elegendő, komolyabb igénybevétel mellett azonban érdemes lehet megfontolni a nagyobb változatokat: árban komoly különbséget takar a három változat, viszont a 128 és a 256 gigabájt jóval több teret enged tárolásra. Melegedésről aligha számolhatunk be, és a több helyen felbukkant hissgate-et, vagyis a telefonból érkező, valószínűleg interferenciára visszavezethető, zavaró cicergést sem tapasztaltuk a tesztkészülékünkön.

Külön kell hozzáadni az ujjbegy közepét és a széleit, a hatékonyságra nem lehet panasz. Külön kell hozzáadni az ujjbegy közepét és a széleit, a hatékonyságra nem lehet panasz.
Külön kell hozzáadni az ujjbegy közepét és a széleit, a hatékonyságra nem lehet panasz. [+]

A Touch ID nem lett érezhetően gyorsabb, feloldás sebessége szempontjából láttunk már sebesebb megoldásokat, de itt sem fogunk panaszkodni: rányomunk a főgombra, felvillan a zárképernyő, majd érkezik is a kezdőoldalunk 10-ből 9,5 alkalommal, a megbízhatóság ugyanis érezhetően fejlődött, még enyhén nedves ujjbeggyel sem okozott neki gondot a felismerés. A mobil iOS 10.0-val hagyta el a gyártósort, ám az első bekapcsolás után felkínálta magát a 10.0.1-es, hibajavító jellegű frissítés, és már a 10.1 publikus bétája is elérhető, tehát nemsokára az is végleges formában kerülhet a mobilra. Részletes bemutatónk az iOS 10-ről itt olvasható, ezúttal csak alapjaiban nézzük át a felületet.

Rendszerfelület, szoftverek

Megváltozott a zárképernyő, ha megemeljük a mobilt, felvillan a kijelző, a főgomb lenyomására pedig máris a kezdőoldalon vagyunk. Eltűnt tehát a Slide to unlock, képernyősimítással a kamerán kívül csak néhány widgetet és gyorskapcsolót érhetünk el. A 3D Touch, azaz a nyomásérzékeny kijelző előnyeit egyre több helyen használhatjuk ki, a 6s esetén komoly gondot jelentett, hogy nem láttuk, mikor van értelme erősebben nyomi, hol kapunk többet a 3D Touch-csal. Külsőleg ez nem változott, viszont a haptikus jelzésnek fordított, rezgő visszajelzés alapján egy pillanat alatt megérezzük, ha feleslegesen feszültünk neki a kijelzőnek. A munkát gyakran meggyorsítja, hogy be sem kell lépnünk a szoftverbe, de az alapvető, leggyakrabban használt funkciókat azonnal elérhetjük, az óránál például beállíthatunk riasztást, a kameránál lőhetünk egy szelfit, az utólag telepíthető Shazamnál pedig azonnali megállapítást kérhetünk a kérdéses zenénkre.

A felhasználók 99,9%-a biztosan a feloldást akarja megérinteni, mikor beteszi a kóddal zárolt SIM-kártyát, a rendszer mégis az OK-ot vastagítja meg. Vajon miért? A felhasználók 99,9%-a biztosan a feloldást akarja megérinteni, mikor beteszi a kóddal zárolt SIM-kártyát, a rendszer mégis az OK-ot vastagítja meg. Vajon miért?
A felhasználók 99,9%-a a feloldást akarja, mikor beteszi a kóddal zárolt SIM-kártyát, a rendszer mégis az OK-ot emeli ki. Vajon miért? [+]

Megmaradt a felülről lehúzható értesítési sáv, az alulról feltolható kapcsolópanel, és ha valamelyik alkalmazásról lefelé húzzuk az ujjunkat, akkor azonnal a keresőmenüben találjuk magunkat. A főgomb funkciói sem változtak, dupla érintésre lecsusszannak az esetlegesen nehezen elérhető, felső részek a kijelzőn, dupla kattintásra a legutóbbi alkalmazások sorát látjuk magunk előtt, hosszú nyomásra pedig Siri próbál nekünk segíteni. Magyarul továbbra sem tud a hangvezérlő, viszont a beszédfelismerése egyre jobb, funkcionalitásban is fejlődött, képes Facebook és Twitter posztokat elhelyezni, iTunes-ban keresni és egyre több egyéb kérdésre válaszol webes keresés nélkül, időnként elég szarkasztikus humorral. A billentyűzettel nem volt gond, remekül lehet gépelni az iPhone-on, és a gyári alkalmazások minőségére sem lehet panasz, vizuálisan és felszereltség szempontjából is komoly fejlődést tapasztalhatunk.

A bekapcsolás után azonnal érkezett a hibajavító frissítés. A bekapcsolás után azonnal érkezett a hibajavító frissítés.
A bekapcsolás után azonnal érkezett a hibajavító frissítés. [+]

A Térképek felületén lehet a legkomolyabb változásokat látni, rengeteg hasznos funkcióval erősítettek, és a kezelés is pofonegyszerű, a magyar nyelvű utcaneveket azonban nagyon viccesen olvassa fel, ezen még lenne mit javíthatni. A Safari böngészőbe nem került kétablakos mód, viszont a könyvjelzők rendszere, a lapok kezelése és a linkek megosztása továbbra is nagyon logikus és egyszerű, a legfontosabb oldalakat akár a kezdőképernyőre is elhelyezhetjük, hogy azonnal el tudjuk őket érni, ráadásul még éjszakai mód is aktiválható, és a keresőmotort is babrálhatjuk.

Kamera, videofelvétel

A bemutatón nagy hangsúlyt kapott a kamerarendszer, a fő attrakció azonban a 7 Plus dupla hátlapi megoldása, a kisebb modellbe egy hagyományos, 12 megapixeles modul került f/1.8-as, hattagú lencserendszerrel, optikai képstabilizátorral, illetve négyledes, de kéttónusú vakuval. A gyári szoftver továbbra is bolondbiztos, a felbontáson kívül csak segédrácsot, illetve HDR esetén a normál fotó megőrzését állíthatjuk be, ezen kívül csak időzítő, vaku ki, színséma és Live Photos áll rendelkezésünkre, ez utóbbi azzal próbálja élettel telivé tenni a felvételeket, hogy a kép rögzítése előtti és utáni pillanatokat rövid mozgóképben örökíti meg. Manuális mód nincs, DNG-ben is csak külsős szoftverek segítségével tudunk menteni, ilyen például a Lightroom, de ha exportáljuk az Albumba vagy felhőtárhelyre, akkor már JPG-be konvertálva küldi tovább a rendszer. Továbbra is megvan a lehetőségünk panorámakép, illetve négyzetes felvétel készítésére, illetve természetesen a 7 megapixeles szelfikamerát is élesíthetjük.

A kezelőfelület továbbra is egyszerű és átlátható.
A kezelőfelület továbbra is egyszerű és átlátható. [+]

A kamera nappal kimondottan jól teszi a dolgát, rendben van a fókuszsebesség, az exponálással sem tölt sok időt, és a HDR-rel sem kockáztatunk sokat, hiszen adott esetben elmenti az eredeti képet is. Érintéssel tudunk fókuszálni, és ha ez sikeresen megtörtént, akkor még expozíció-korrekciót is állíthatunk. A fehéregyensúly szinte minden alkalommal pontos, zavaró képhibákat nem láthatunk, megfelelő a dinamikatartomány, egyedül a képzaj tűnik erősebbnek a csúcsmodellek átlagánál. A produkció semmilyen szempontból sem tűnik az élmezőny legjobbjának, de az idei év kamerák szempontjából egyébként is nagyon erős, így ezzel nincs is komoly baj, az iPhone továbbra is megbízható és jó minőségű képeket lő.

A négy ledből álló vaku fényereje meggyőző, a villanóval készült képek azonban nem minden esetben nevezhetők hibátlannak, nagyon közeli tárgy és sötét környezetben kombinációjánál fölöslegesen soknak tűnik a villanó által nyújtott koncentrált fény, ami sokszor a részletek rovására megy. Vaksötétben is vannak vele gondok, fókuszáláskor sajnos nem villantja fel a segédfényt, és lézeres megoldás nélkül így könnyen elvérzik. Legjobb teljesítményt alapvetően jó fényviszonyok, 1-1,5 méterről nyújtja, ilyenkor nagyon jó fényt ad és remekül kiegészíti a kamerát. Szelfik készítéséhez is van vaku, természetesen csak a kijelző villan fel teljes fényerővel, ide kattintva látható egy tesztkép.

Manuális mód továbbra sincs, csak a legfontosabbakat állíthatjuk be. Manuális mód továbbra sincs, csak a legfontosabbakat állíthatjuk be.
Manuális mód továbbra sincs, csak a legfontosabbakat állíthatjuk be. [+]

A videózási lehetőségek alapvetően nem változtak, ha elégedettek vagyunk 30 fps-sel, akkor akár 4K felbontást is választhatunk, Full HD-ben 60 fps-sel rögzíthetünk, helytakarékos megoldásnak pedig választhatjuk a 720p-t, 30 fps mellett. Lassított felvételekhez 1080p-ben 120 képkockát képes rögzíteni másodpercenként, 720p esetén pedig ennek a dupláját, azaz 240-et. Nagy képkockasebesség esetén kapunk egy nagyon jó szerkesztőfelületet, amivel csak azokat a pontokat tudjuk belassítani, ahol az tényleg szükséges. 4K tesztvideónk erre klikkelve érhető el, illetve készítettünk egy time-lapse-et is, amihez ide kell kattintani.

Zene

A zenei oldal komoly változáson esett át: örömteli, hogy végre sztereó a hangszóró, és a minőségére sem lehet komoly panaszunk: a mélyek illúziója sokkal jobb a korábban hallottaknál, a részletesség, a dinamika és a térérzet is sokat fejlődött, a hangerőt pedig csak nagyon ritkán kell a maximum felé állítani. Az iPhone-ok között értelemszerűen a legjobb hang ez, amivel valaha találkozhattunk, de a hasonló hangszórórendszerrel ellátott mobilok mezőnyében sem kell szégyenkeznie, miközben semmilyen esztétikai hátrányt nem szenvedünk el.

A zenelejátszóban találjuk meg az Apple Music szolgáltatást és a netrádiókat is. A podcastok kerültek külön. A zenelejátszóban találjuk meg az Apple Music szolgáltatást és a netrádiókat is. A podcastok kerültek külön.
A zenelejátszóban találjuk meg az Apple Music szolgáltatást és a netrádiókat is. A podcastok kerültek külön. [+]

A funkciók megcsorbítása a 3,5 milliméteres jack csatlakozó eltörlésénél érezteti hatását, noha kapunk egy szögegyszerű jack adaptert hozzá, de ez csak még egy dolog, amit pont otthon hagytunk, amikor szükség lenne rá, vagy éppen elvesztettük és pótolhatjuk 3500 forintért. Ezen kívül szintén nem tűnik szerencsésnek, hogy a megmaradt egy csatlakozó terhelését megduplázzuk, hiszen jelenleg nem valószínű, hogy mindenki vezeték nélküli fülhallgatóért fog rohanni a boltba, amint megveszi az új mobilt, főleg ha az egy 60 000 forint körüli összegbe kerülő, W1 chipsettel ellátott AirPods.

Egyre inkább lehet érezni, hogy az Apple a saját tartalmai felé tereli a felhasználót.
Egyre inkább lehet érezni, hogy az Apple a saját tartalmai felé tereli a felhasználót. [+]

A Lightning, mint csatlakozófelület egyébként nem lenne teljesen ördögtől való, hiszen az analóg kimenet mellett digitálisan is képes zenét közvetíteni, ezzel megadva a lehetőséget a fül- és fejhallgatók gyártóinak, hogy saját DAC-ot és erősítőt szereljenek a hangkeltőjükbe, és ezzel valamelyest a hangminőségen is javíthatnak, de lehetséges, hogy többet tehettek volna az ügy érdekében, ha például gyárilag elérhetővé teszik az FLAC zenék másolását, amit a Windows 10 platformon futó iTunes még átkonvertálva sem tudott rátenni a készülékre. Helyette kapunk Apple Music streamet 3 hónapig ingyen, aztán természetesen havidíjért cserébe, ha pedig rádiózni szeretnénk, akkor kizárólag a netes megoldásokra hagyatkozhatunk.

Jack csatlakozót hiába is keresünk!
Jack csatlakozót hiába is keresünk! [+]

A gyári EarPods fülhallgató minősége hozza a megfelelő szintet, de kialakításából adódóan nem túl erős az izolációja, a mélyei is elvesznek, és bár nagyon sokaknak kényelmes, alapvetően illeszték nélkül, a műanyag simul a fülünkhöz, ami nem a legkellemesebb megoldás.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A rendszerchip minden hazai 4G/LTE frekvenciával megbirkózik, optimális esetben akár 450 Mbps letöltési sebesség is elérhető mobilinterneten. Természetesen a 3G is fejlett, maximum 42 Mbps letöltési, és 5,76 Mbps feltöltési sávszélességet lehet elérni. Az iPhone 7 rendelkezik kétcsatornás, internetmegosztásra képes WiFi modullal, ami 802.11ac MIMO támogatással bír és maximum 866 Mb/s sebességet érhetünk el vele. Bluetooth-ból természetesen 4.2-es verziót kapunk, az ehhez tartozó A2DP-vel és alacsony fogyasztású LE profillal. Van NFC, de továbbra is csak az Apple Pay mobilfizetési megoldáshoz használhatjuk, és természetesen nem maradt ki a GLONASS-szel megtámogatott GPS sem, ami szélsebesen talál jelet, és azt utána stabilan tartja, huzamosabb navigálás során sem merültek fel problémák, egyszer sem dobta el a pozíciót és a készülékház melegedése sem volt kirívó. A fájlátvitel flottul működik, amíg csak a telefon gyári alkalmazásával készült képeket szeretnénk átvinni a mobilra, amit könnyedén megtehetünk, ezen kívül azonban mindig szükségünk lesz az iTunesra, és hiába a megannyi tárolóhely, egyszerű tárolásra továbbra sem vehetjük igénybe az MTP-t.

Jól működik a navigáció, és sok hasznos funkció került bele, de a magyar utcaneveket még mindig kezdetlegesen mondja vissza. Jól működik a navigáció, és sok hasznos funkció került bele, de a magyar utcaneveket még mindig kezdetlegesen mondja vissza.
Jól működik a navigáció, és sok hasznos funkció került bele, de a magyar utcaneveket még mindig kezdetlegesen mondja vissza. [+]

A rezgőmotor átlagon felüli, csendesen, mégis erősen dolgozik, és a rendszer finom Taptic Feedback rezdülései is annyira természetesnek hatnak egy idő után, hogy amint egy másik telefont próbálunk kezelni, hiányozni fognak. A beszélgetési hangminőséggel egyáltalán nem volt probléma, a hangszóró ereje meggyőző, a mikrofon zajszűrés pedig egyáltalán nincs ugyan túlerőltetve szoftveresen, de mégis hibátlan minőségű beszédhangot továbbít a másik félnek.

A kamera továbbra is enyhén kiemelkedik a hátlapból.
A kamera továbbra is enyhén kiemelkedik a hátlapból. [+]

Értékelés: Apple iPhone 7
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A beépített lítium-ion akkumulátor 1960 mAh kapacitásúra hízott, ám ez csak annyira volt elég, hogy a korábbi, egyébként nem túl fényes üzemidőt tudták elméletben tartani, 240 óra maximális készenlétről, 14 óra beszélgetésről vagy 40 órányi Bluetooth zenehallgatásról olvashatunk a gyártó oldalán, a valós tapasztalatok alapján pedig minden este kérte a töltőt az iPhone. A készenléti idő az új klaszterrendszernek köszönhetően érezhető módon fejlődött, folyamatosan érkező értesítések mellett, aktív Wi-Fi és mobilkapcsolattal sem merült többet éjszaka 2%-nál a telefon, napközben sem nagyon potyogtak a százalékok, amikor ki volt kapcsolva a kijelző. Amikor viszont elkezdjük használni, akkor nagyon hamar lesz szűk keresztmetszet a telep, nagyjából fél óra 240 fps-sel történő videózás 35%-ot harapott ki az akkumulátorból, a böngészés körülbelül 12%-ot emésztett fel egy óra alatt. A merülése nagyjából lineáris, tehát 20%-nál nem kell még attól rettegni, hogy bármikor kikapcsolhat a mobil, az energiatakarékos mód pedig sokat segíthet, ha hosszú még a nap és nincs nálunk töltő.

Sokat fejlődött az iPhone 7 az előző generációhoz képest, de itt főként apróságokról, és egyéb termékekben már látott dolgokról beszélhetünk. A legégetőbb problémát jelen állás szerint a jack csatlakozó hiánya okozza, néhány év múlva lehetséges, hogy már senkinek nem lesz szüksége erre a portra mobilon, viszont 2016-ban még nem tűnt volna irreális elvárásnak, hogy legalább valamelyik készüléken rajta hagyják. Az anyaghasználat, a küllem, az összeszerelés és a csomagolás továbbra is párját ritkító módon sugároz kiemelkedő minőséget, az iOS kezelése nagyon könnyen elsajátítható, és a rendszer kedvelői az új verziót is szeretni fogják, viszont egyéb rendszerekről áttérve furcsa lehet, hogy a hatalmas belső tárolóegység ellenére nem használhatjuk MTP háttértárként a szabad helyet, nem másolhatunk FLAC-tartalmakat a mobilra, és hiába tudunk egy ingyenes alkalmazással is DNG-ben fotózni, ha bármilyen megosztásnál JPG-re konvertálódnak a fájlok. Ökoszisztémába illesztve, az Apple saját szolgáltatásait használva ezek a problémák jóval kevesebbszer kerülnek képbe, de nem minden felhasználó asztalán csücsül ott a Mac, és nem feltétlenül csak anyagi okokra visszavezethetően. Ha már anyagiak, előny, hogy végre nincs 16 gigabájtos modell, mostantól 32-ről indul a paletta, a 128 és a 256 gigabájtos tároló még a komoly felár ellenére is elgondolkodtató lépcsőnek nevezhető, mindazonáltal elég borsos a minimum 255, de akár 335 ezer forintos árcédula, ami az iPhone 7 mellett csücsül. A Taptic Feedback kellemesen beépül a felhasználó hétköznapjaiba, a 3D Touch is egyre hasznosabbnak tűnik, az Apple által definiált vízállóság és a sztereó hangszóró pedig rég vált, jól megvalósított újítások. A kamera hozza az elvárt, igencsak jó szintet a piacon fellelhető egyik legkönnyebb kezelhetőség mellett, végre a kicsi iPhone-ba is eljutott az optikai képstabilizátor, és ha nem vaksötétben próbálunk fotózni, akkor a megbízhatósága is rendben van. Vannak hibái, nem olcsó, de sok szempontból különleges termék, 4,7 hüvelykes kijelző mellett egyedülállóan erős hardvert és felszereltséget biztosít, így kiérdemelte az Ajánlott plecsnit!

Apple iPhone 7

szentkuti11

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Apple iPhone 7
Apple iPhone 7 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 138,3 x 67,1 x 7,1 milliméter
Tömeg 138 gramm
Színvariációk Fekete, kozmoszfekete, fehér, arany, rózsaszín
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 750 x 1334 (326 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Apple A10 Fusion
Processzor típusa 2,34 GHz-es négymagos, 64-bit
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip PowerVR Series7XT Plus (hatmagos)
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32 / 128 / 256 GB
Memória bővíthetősége nincs
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700 / 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 450 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, AirDrop
USB Lightning
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van (csak Apple Pay)
Alapfunkciók
Profilok Néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iOS 10
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Iránytű, Game Center, Részvények, Térkép, Újságos, Hírek, iTunes Store, App Store, Passbook, Egészség, iBooks, Game Center, FaceTime, 3D Touch, Touch ID, Watch
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, PDAF-autófókusz, OIS, négyledes, kéttónusú villanó
Másodlagos kamera 7 megapixel
Videófelvétel 4K (30 fps), 1080p (120/60/30 fps), 720p (240 fps)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 1960 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 240 óra
Beszélgetési idő 14 óra
Zenelejátszási idő (Bluetooth) 40 óra
Egyebek
IP67, giroszenzor, barométer, alumínium hátlap, ujjlenyomat-olvasó, 3D Touch nyomásérzékeny kijelző
 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

  Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

 • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

  A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

 • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

  Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés