Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés

Külső, kijelző

A doboztól tehát nem feltétlenül dobja le a felhasználó a láncot, küllemre azonban továbbra is zseniális, amit az Apple nyújtani tud. Nagyon kellemes anyagok tökéletes harmóniáját figyelhetjük meg, a fém és az üveg peremét alig érezni, kifinomultak az ívek, vékony és mégis masszív az érzet, nincs olyan apró pont, amibe bele lehetne kötni. Méretek szempontjából egyáltalán nincs változás a 6s-hez képest, 138,3 x 67,1 x 7,1 milliméteres dimenziók jellemzők a 7-re is, de néhány grammot fogyott, így már csak 138-at nyom. Elölről és oldalnézetből nem is láthatunk jelentős változást, hátul azonban azonnal feltűnik, hogy az antenna miatt szükséges műanyag csíkok sokkal diszkrétebbek, még a nálunk járt világos színű modell esetén is alig tűnnek fel.

Nem lehet panasz a kijelzőre, pedig a felbontás maradt a régi.
Nem lehet panasz a kijelzőre, pedig a felbontás maradt a régi. [+]

A minőségi hatást keltő robusztusság a SIM-tálca kipattintásánál az elődökhöz képest hangsúlyosabban érződik, de ez nem véletlen: a fiók pereme alatt gumigyűrűt találunk, ami a vízállóság miatt volt fontos, hosszú évek után örülhetünk annak, hogy ez a hasznos tulajdonság végre az Apple készülékeibe is megérkezik. Az IP67-es por-és vízállósági védelem nem hangzik kiemelkedően jónak, a gyártó ráadásul óvatosan specifikál, cseppállónak és vízlepergetőnek nevezi, a beázás következtében felbukkanó problémákra nem is terjed ki a jótállás, de több teszt igazolta, hogy nincs szégyellnivalója az újdonságnak. Búvárkodáshoz lehetőleg ne a pőre iPhone 7-et vigyük magunkkal, viszont a hétköznapi baleseteket jó eséllyel megúszhatja a felhasználó, néhány csepp víztől szinte biztosan nem lesz baja a mobilnak.

Kijelző-teszt
Mérés Apple iPhone 7 Sony Xperia X Samsung Galaxy S7 Huawei P9
Fehér fényerő 595 nit 587 nit 563 / 777 nit 648 nit
Fehér fényerő (min.) 2,6 nit 5,4 nit 1,85 nit 8,4 nit
Fekete fényerő 0,36 nit 0,45 nit 0,09 nit 0,38 nit
Kontrasztarány 1655:1 1304:1 8656:1 1704:1
Színhőmérséklet 6893 K 7564 K + kézi 7722 / 6611 K 7440 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A kijelző mérete és felbontása nem változott, 4,7 hüvelyken kapunk 750 x 1334 pixelt, képpontsűrűség szempontjából a kisebbik modell még mindig ott tart, mint a hat évvel ezelőtt megjelent iPhone 4, amitől annak idején koppant az állunk, mára azonban bőven meghaladottá vált. Szerencsére a megjelenítő minősége kiemelkedő, élénk, de mégis pontos színekkel, széles kontraszttal és gyönyörű betekintési szögekkel bír. A maximális fényereje nem fejlődött sokat, a feketék sem lettek mélyebbek, szerencsére a minimális fényerőn tudtak még javítani, vaksötétben sem érezzük majd automatikus fényerő mellett, hogy kiégetné a szemünket. A tízujjas érzékelésen kívül ezúttal is megvan a nyomásérzékenység, ami a 3D Touch funkciókért felelős.

Részben a vízállóság miatt lehetett szükség a be nem nyomható gombra.
Részben a vízállóság miatt lehetett szükség a be nem nyomható gombra. [+]

A kijelző alatti gyűrűben továbbra is ujjlenyomat-olvasó pihen, nyomógombnak hívni azonban a szó hagyományos értelmében nem lehet ezt az idomot, hiszen az Apple Watch-ban, majd később a MacBook-ban is megjelent Taptic Engine névre hallgató motor okozza azt az érzést, mintha tényleg gombot nyomnánk, egyébként erről szó sincs, meg sem moccan az egység. A vízállóság miatt nyilván nem ártott ezt bevezetni, így a gomb szigetelésére nem kellett túl sok energiát ölni, a gomb kattintásának érzetét pedig kedvünk szerint állíthatjuk három fokozat mentén, az első egészen enyhe, a harmadik pedig már egy kimondottan határozott kattanást reprodukál, nagyon jól. Ha nem vesszük el az ujjunkat a gombról, egy idő után nem is érezzük, hogy nem nyomjuk be a főgombot, ám az eleinte zavaró érzés összességében semleges hatást váltott ki azokból, akik kipróbálták: nem nehéz megszokni, de nem is ad hozzá túl sokat az élményhez.

A hátlap az antennakivezetések visszafogottsága miatt még szebb lett.
A hátlap az antennakivezetések visszafogottsága miatt még szebb lett. [+]

Természetesen a kijelző fölött megvan a másodlagos kamera, ami 7 megapixelesre hízott, fehér előlap esetén feltűnik a fény-és távolságérzékelő szenzor fekete foltja is. A beszédhangszóró most már multimédiás hangkeltő is egyben, a mobil alján lévő másik egységgel együtt sztereó hangélményt biztosít a felhasználónak. Bal oldalon maradt a két különálló hangerőszabályzó gomb és a kétállású csúszka, illetve a bekacsolóbillentyű sem került áthelyezésre jobb oldalról, a 6 és 6S készülékek tulajdonosai mindent a megszokott helyen találnak a megszokott minőségben, kivéve persze a 3,5 milliméteres jack csatlakozót, amit hiába is keresünk rajta. Megmaradt a hátlapból enyhén kiemelkedő kamera, viszont a zajszűrő mikrofon nyílása diszkrétebb lett, és a vaku sem nőtt, pedig már nem két, hanem négy darab ledecske ücsörög benne. A visszafogottabb antennakivezetések általános letisztultságot eredményeznek, az Apple logó természetesen ezúttal is hangsúlyos, ahogy az iPhone felirat is felhívja magára a figyelmet, vastagabb tipográfiával került megjelenítésre, mint a közvetlen előd esetén. A külsőt szinte teljes egészében a hibátlan szó jellemzi, pedig a nagy változások nem is itt, hanem a burkolat alatt történtek!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

  Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

 • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

  A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

 • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

  Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés