Apple iPhone 7 - Hetes, ki hiányzik? Jack!

Számos újítás került az idei iPhone-ba, de a legtöbben valószínűleg arra fognak belőle emlékezni, hogy ez az Apple első olyan mobilja, amin nincs jack csatlakozó.

Hirdetés

Kamera, videofelvétel

A bemutatón nagy hangsúlyt kapott a kamerarendszer, a fő attrakció azonban a 7 Plus dupla hátlapi megoldása, a kisebb modellbe egy hagyományos, 12 megapixeles modul került f/1.8-as, hattagú lencserendszerrel, optikai képstabilizátorral, illetve négyledes, de kéttónusú vakuval. A gyári szoftver továbbra is bolondbiztos, a felbontáson kívül csak segédrácsot, illetve HDR esetén a normál fotó megőrzését állíthatjuk be, ezen kívül csak időzítő, vaku ki, színséma és Live Photos áll rendelkezésünkre, ez utóbbi azzal próbálja élettel telivé tenni a felvételeket, hogy a kép rögzítése előtti és utáni pillanatokat rövid mozgóképben örökíti meg. Manuális mód nincs, DNG-ben is csak külsős szoftverek segítségével tudunk menteni, ilyen például a Lightroom, de ha exportáljuk az Albumba vagy felhőtárhelyre, akkor már JPG-be konvertálva küldi tovább a rendszer. Továbbra is megvan a lehetőségünk panorámakép, illetve négyzetes felvétel készítésére, illetve természetesen a 7 megapixeles szelfikamerát is élesíthetjük.

A kezelőfelület továbbra is egyszerű és átlátható.
A kezelőfelület továbbra is egyszerű és átlátható. [+]

A kamera nappal kimondottan jól teszi a dolgát, rendben van a fókuszsebesség, az exponálással sem tölt sok időt, és a HDR-rel sem kockáztatunk sokat, hiszen adott esetben elmenti az eredeti képet is. Érintéssel tudunk fókuszálni, és ha ez sikeresen megtörtént, akkor még expozíció-korrekciót is állíthatunk. A fehéregyensúly szinte minden alkalommal pontos, zavaró képhibákat nem láthatunk, megfelelő a dinamikatartomány, egyedül a képzaj tűnik erősebbnek a csúcsmodellek átlagánál. A produkció semmilyen szempontból sem tűnik az élmezőny legjobbjának, de az idei év kamerák szempontjából egyébként is nagyon erős, így ezzel nincs is komoly baj, az iPhone továbbra is megbízható és jó minőségű képeket lő.

A négy ledből álló vaku fényereje meggyőző, a villanóval készült képek azonban nem minden esetben nevezhetők hibátlannak, nagyon közeli tárgy és sötét környezetben kombinációjánál fölöslegesen soknak tűnik a villanó által nyújtott koncentrált fény, ami sokszor a részletek rovására megy. Vaksötétben is vannak vele gondok, fókuszáláskor sajnos nem villantja fel a segédfényt, és lézeres megoldás nélkül így könnyen elvérzik. Legjobb teljesítményt alapvetően jó fényviszonyok, 1-1,5 méterről nyújtja, ilyenkor nagyon jó fényt ad és remekül kiegészíti a kamerát. Szelfik készítéséhez is van vaku, természetesen csak a kijelző villan fel teljes fényerővel, ide kattintva látható egy tesztkép.

Manuális mód továbbra sincs, csak a legfontosabbakat állíthatjuk be. Manuális mód továbbra sincs, csak a legfontosabbakat állíthatjuk be.
Manuális mód továbbra sincs, csak a legfontosabbakat állíthatjuk be. [+]

A videózási lehetőségek alapvetően nem változtak, ha elégedettek vagyunk 30 fps-sel, akkor akár 4K felbontást is választhatunk, Full HD-ben 60 fps-sel rögzíthetünk, helytakarékos megoldásnak pedig választhatjuk a 720p-t, 30 fps mellett. Lassított felvételekhez 1080p-ben 120 képkockát képes rögzíteni másodpercenként, 720p esetén pedig ennek a dupláját, azaz 240-et. Nagy képkockasebesség esetén kapunk egy nagyon jó szerkesztőfelületet, amivel csak azokat a pontokat tudjuk belassítani, ahol az tényleg szükséges. 4K tesztvideónk erre klikkelve érhető el, illetve készítettünk egy time-lapse-et is, amihez ide kell kattintani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

 • Apple iPhone SE - se vele, se nélküle

  Az almás vállalat egy rendkívül kompakt méretű készüléket dobott piacra. A külső már ismerős, a belső pedig bivalyerős, a kamera és az üzemidő is dicséretes. De vajon ez elég lesz a sikerhez?

 • Apple iPhone 6s - Nyomás utána!

  A cupertinóiak újdonsága külsőleg nem sokat változott elődjéhez képest, ám nyomásérzékeny kijelzőt, nagyobb felbontású kamerát és rendkívül erős hardvert kapott.

 • Apple iPhone 6 Plus - szükség törvényt bont

  Az Apple soha nem látott méretű iPhone-t dobott piacra, hogy saját pályáján verje meg a Samsungot. Megváltozott formavilág, új iOS, fejlesztett kamera... elég ez a sikerhez?

Hirdetés