Hirdetés

Apple iPad Pro 12.9 (2021) - túlerőben vagyunk

Ez most a világ legerősebb táblagépe, fantasztikus kijelzővel, csillagászati áron. Most még nem éri meg, de később lehet, hogy igen.

Hirdetés

Külső, kijelző

Ezt a bekezdést speciel az iPad Pro használatával írom épp, az első oldalt még egy MacBook Airen pötyögtem be (mint általában), aztán a szövegfájlt átdobtam a táblagépre pont azért, hogy legyen tapasztalatom azzal is, hogy munkaeszközként mennyi változást okoz, hogy nem MacOS, hanem iPad OS a környezet, plusz arra is kiváncsi voltam, hogy mennyire más élmény gépelni a Magic Keyboardot használva. Merthogy az iPad Pro kijelzőmérete alig kisebb (12,9 inch a 13,3-hoz képest), a Magic Keyboardra rátéve pedig kifejezetten notebook jellegű kialakítás érhető el.


[+]

A kijelző egészen remek, fantasztikusan kontrasztos, élénk, 2048 x 2732 pixeles felbontása továbbra is 4:3-as képarányt jelent. És ami nagyon fontos, hogy az iPad Próból létezik egy 11 hüvelykes kistestvér is ugyanezzel a hardverrel, de csak a 12,9 inches verzió kapta meg az Apple Liquid Retina XDR mini-LED kijelzőjét, amely 1000 nites fénysűrűséget tud, pontszerűen pedig ennek a másfélszeresére is képes. És valóban lenyűgöző, főleg szemből nézve tűnik tökéletesnek, ha nagyon oldalról tekintünk rá, akkor már valamelyest fakul, de még akkor is simán olvasható marad a tartalom. A 120 Hz-es frissítési rátáról pedig csak azért nem áradozom külön, mert erre már az elődmodell is képes volt.


[+]

Maga a tablet persze nem kicsi, nem is könnyű (682 gramm a WiFi-only változat, további 3 gramm a nanoSIM tálcája), viszont elképesztően prémium nem csak az anyaghasználat, hanem az összeszerelés is. Mi az asztroszürke változatot nyúztuk, de ezüstben is kapható a termék. Az előlapon minden irányban ugyanakkorák a kávák, nem világbajnok a vékonyság, de egy táblagépnél ez nem gond, mert valahol meg is kell fogni egy ekkora masinát. Viszont simán elfért az előlapi kamera, ami viszont fektetett nézetet használva a bal oldalra kerül, márpedig ha feltételezzük, hogy általában vízszintes a tájolás (pláne a gombsorral együtt értelmezve), akkor kicsit fura, hogy oldalt van a szenzor. Ilyenkor a hangerőt szabályozó gombpáros felül található, a bekapcsológomb pedig balra csúszik — mindez nyilván a helyére kerül akkor, ha állított nézetben használjuk a terméket, de őszintén szólva egy tabletet manapság már horizontális tájolással üzemeltetünk a multimédiás tartalmak és az irodai appok is erre vannak kitalálva.


[+]

A hátlapon a gyártó logója ül középen, a felső sarokban pedig dupla kamerát és még villanót is találunk, ez ritka vendég a tabletek mezőnyében. Nem is beszélve a LiDAR szenzorról, ami a távolságérzékelésért felel. Hangszóró rögtön négy is van alul-felül (fektetve kétoldalt), a töltést és az adatmozgatást Type-C csatlakozón keresztül valósíthatjuk meg, de a gép hátulján is van egy hárompines adapter, amin keresztül a billentyűzetes tokhoz csatlakozik az iPad.


[+]

Az extra zsetonért (118 ezer forint) elérhető Magic Keyboard magyar kiosztású, a gombok fehér háttérfényt kaptak, a nyomáspont és a gépelési élmény kiváló, az alulra tett trackpad pedig ugyan nem olyan nagy, mint egy MacBook esetén, de a célnak bőven megfelel. A funkciógombok viszont hiányoznak felülről, pedig aki MacBookot használ, az sokat nyúlkál errefelé is (fényerő, hangerő), TouchID gomb pedig egyáltalán nincs. És nekem kicsit hiányzott egy dedikált billentyű, amivel a kezdőlapra visszatérhetnék. Oké, a kijelző érintős, az alsó élen található home-sáv pedig tényleg nincs messze a klaviatúrától, bár erre simán be lehet állítani egy trackpad gesztust is, szóval nincs igazán dráma.


[+]

A Magic Keyboard mágnesesen kapcsolódik a tablethez, stabilan lebeg így a gombsor felett a gép, egész széles a beállítható dőlésszög is, ha pedig becsukjuk, akkor kicsit kisebb széltében mint egy MacBook, de valamivel vastagabb, az eredetileg 682 grammos tömeg is növekszik, de még így sem éri el a MacBook Air 1,29 kilogrammos értékét. Ha valaki sokat gépel, annak nagy áldás a gombsor, de az biztos, hogy nem mérik olcsón. Van egy valamivel kedvezőbb árfekvésű megoldás is, aminek Smart Keyboard Folio a neve, de azon nincs trackpad, illetve nincs a zsanérban egy extra Type-C csatlakozó, ezt ugyanis szintén nyújtja a Magic Keyboard. És még egy apró megjegyzés: noha az Apple azt állítja, hogy a korábbi Magic Keyboard az új géppel nem lesz tökéletes, de a helyzet az, hogy de. Teljesen működik, esetleg akkor lehet némi dráma, ha extra kijelzővédő üveget használunk magán a tableten, ami ugyanakkor kevéssé jellemző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés