Hirdetés

Apple iPad Pro 12.9 (2021) - túlerőben vagyunk

Ez most a világ legerősebb táblagépe, fantasztikus kijelzővel, csillagászati áron. Most még nem éri meg, de később lehet, hogy igen.

Hirdetés

Üzemidő, összegzés

Az adatátvitel verziófüggő, a nanoSIM-et is fogadó modellek eSIM képességekkel is rendelkeznek és 5G hálózatokra is fel tudnak lépni. A WiFi 6-os modul remekül üzemelt a tesztidőszak alatt, a műholdas pozíciószerzés viszont csak a SIM-kártyás masinákban adott GPS, GLONASS, GALILEO és QZSS szabványok segítségével. NFC nincs, meglepő módon az U1-es UWB chip sem a repertoár része, miközben a friss iPhone-okban megvan. Memóriakártyát sosem lehetett iPadbe tenni, az alapmodell 128 GB-os belső tárhellyel rendelkezik, a csúcsgép pedig 2 TB kapacitást kínál.


[+]

Amiben az iPad Pro nem annyira kiemelkedő, az az üzemidő. Persze a kérdés az, hogy mivel vetjük össze, az ugyanilyen hardvert használó MacBook Air majdnem másfélszer tovább bírja töltés nélkül. A 40,88 Wh-s telep kapásból kisebb, mint cég notebookjában levő közel 50 Wh-s akksi, persze így sem kell szégyenkeznie, nekem irodai tevékenységekkel (cikkírás, képszerkesztés, levelezés, böngészés, némi videózás) jött össze közel 10 órányi működés, de tény, hogy ezzel a felhasználási mintával a MacBook Air 14-15 óráig bírja általában. A töltés is lassabb, mert csak 18 wattos az adapter, a MacBook 65 wattos töltőfeje azért nagyon más liga.


[+]

Apple iPad Pro 12.9 (2021)
Pro
Irtózatosan erős hardver
Fantasztikus kijelző
Kiváló minőségű tartozékok
Type-C csatlakozó
Kontra
A jelenlegi alkalmazáskínálat nem tudja kiaknázni a gépben rejlő erőt
Méregdrága tartozékok
Rövid oldalra tett előlapi kamera
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (8/128 GB, Wi-Fi, HUF) 449 900

Összegzés. Ez egy igencsak prémium termék egy nagyon szűk és igényes célcsoport számára. Normál felhasználáshoz egyszerűen túlzás, ha kell a nyers erő, akkor egy MacBook olcsóbban nyújt sok szempontból többet, noha azon nincs kamera és a kijelző sem érintésérzékeny. De őszintén szólva bármennyire is menő egy iPad Pro mögött ülve dolgozni, és biztos roppant népszerű lennék valami cibetmacskás elitkávézó teraszán, egyszerűen nem látom azokat a tömegeket, akik inkább ezt választják egy kevésbé menő, de azért a Starbucksban még megtűrt MacBook helyett. Azon alapból van gombsor, tovább bírja az akkumulátor, de leginkább az szól mellette, hogy a MacOS képességei és alkalmazáskínálata köröket ver az iPad OS hasonló felkészültségére. Idővel persze szépen kiforrja majd magát a szoftveres körítés és bizonyára lesznek olyan élethelyzetek és munkakörök, amikor az iPad Pro M1 chipsetes kiadása a leginkább ideális választás, de most még inkább csak erőfitogtatás és technológiai kihaénnem, hogy ilyen minőségű a kijelző és ennyire erős a vas. És amúgy meg bibí, megvettem, mert megtehetem, de racionális szempontból általános felhasználás mellett egyszerűen túlzás ez a gép. Ettől még egy kiválóan összeszerelt, prémium minőségű, sok szempontból a tabletes piac többi szereplőjét simán zárójelbe helyező, ennek megfelelően pedig méregdrága tablet, ami egy újabb lépés abba az irányba, hogy az Apple egyre közelebb hozza egymáshoz a MacBookokat és az iPadek legdrágább modelljeit. Nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb MacOS is választható lenne operációs rendszerként — a hardver gyakorlatilag adott, az érintőkijelző kezelését belefejleszteni pedig valószínűleg nem nagy kihívás.

Bog

A tesztkészüléket az iStyle biztosította, köszönjük. A terméket itt lehet megvásárolni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés