Hirdetés

Apple iPad Pro 12.9 (2021) - túlerőben vagyunk

Ez most a világ legerősebb táblagépe, fantasztikus kijelzővel, csillagászati áron. Most még nem éri meg, de később lehet, hogy igen.

Bevezető

A 2021-es iPad Próval az Apple ledobta a táblagépes atombombát, ami teljesítményben úgy elsöpör mindent, mintha ott sem lettek volna. És ezt most nem úgy kell érteni, hogy hát ezen a sebességteszten kicsit gyorsabb, mint bármi, de a másikon viszont kicsit lassabb, hanem egy olyan szintugrásról beszélünk, aminek még csak a közelében sem járt eddig senki. Android alapokon sem, de az összes eddigi iPad modellt zárójelbe teszi a friss eszköz, amit igazából egyetlen dologra lehet visszavezetni: bekerült az Apple M1 chip a gépbe, konkrétan az, amit a friss MacBook is használ.


[+]

És akkor itt rögtön álljunk is meg, mert nyilvánvalóan számos kérdés merül fel. Minek? Mi szükség van egy tabletben egy ennyire erős hardverre, miközben az operációs rendszer továbbra is az iPad OS és az alkalmazáskínálat is jobbára a táblagépes szortimentre korlátozódik? Lássuk be, hogy az előző iPad Pro is villámgyorsan el tudott végezni minden rábízott feladatot és ha őszinte akarok lenni, akkor a mindennapok során nemigen éreztem, hogy itt dübörög az ujjaim alatt a világ legerősebb tabletes hardvere. És egyúttal az egyik legdrágább is.


[+]

De az Apple nem kretének gyülekezete, szóval ha már adott házon belül a hardver, akkor építenek köré egy csodamasinát, aztán elkezdenek a szoftverezettségre is gyúrni, de még a MacBook M1-es gépeknél is az a helyzet, hogy egy csomó alkalmazás nincs optimalizálva az új chipset képességeire, az iPad OS alá készült verziók fazonigazítására nyilván várni kell még. De! Ha aztán a leggyakrabban használt, alapvetően erőforrásigényes, sokszor pont emiatt táblagépes környezetben korlátozott funkcionalitású alkalmazások fejlesztői nekidurálják magukat, akkor rögvest lesz értelme a bődületes erőnek, mert hirtelen pont olyan sebességgel, pont olyan kialakítással és képességekkel tudunk majd fotót, videót és hangot vágni az iPad Prón, mint egy MacBookon. És ezt eddig egyetlen táblagép sem tudta megugrani. És ennek egy része már valóság, mert az Adobe már el is készítette a szoftverei egy részét a csúcs iPad számára.


[+]

Szóval a vas elkészült, itt van, az iStlye pedig azonnal elküldte tesztre az első darabot, ami beesett hozzájuk a raktárba. Ez itt nem a csúcsmodell, mert egy 12,9 inches, WiFi-only, 128 GB belső tárhellyel szerelt változatot kaptunk meg, plusz hozzá a Magic Keyboardot és a ceruzát is, a gép 450 ezer magyar forintot kóstál, a billentyűzet 118 lepedőt, a Pencil pedig még 50 ezer hazai valutát képvisel, szóval a fehér szatyrot jól elrejtettem a csomagtartó padlója alá, amíg bementem a Praktikerbe venni egy dekopírfűrészt, mert ha valaki rámarkol, akkor több mint 600 ezer forintnyi cuccnak integethetek úgy, hogy ez nem is a legdrágább szett. Az 5G modemmel szerelt, 2 TB tárhelyet kínáló változat majdnem hétszámjegyű összegért vihető haza, tehát simán megütjük a milliós tételt, ha hozzávesszük a gombsort és a cerkát is — ennyi pénzért viszont két MacBook Air is kijön, az is eléggé hordozható, bár nem érintős a kijelzője. Tehát adott a kérdés, hogy miért venne bárki is iPad Prót, amikor vehet MacBookot is… és erre keressük majd a továbbiakban a választ, de előre szólok, hogy nem biztos, hogy meg is fogjuk találni.

Külső, kijelző

Ezt a bekezdést speciel az iPad Pro használatával írom épp, az első oldalt még egy MacBook Airen pötyögtem be (mint általában), aztán a szövegfájlt átdobtam a táblagépre pont azért, hogy legyen tapasztalatom azzal is, hogy munkaeszközként mennyi változást okoz, hogy nem MacOS, hanem iPad OS a környezet, plusz arra is kiváncsi voltam, hogy mennyire más élmény gépelni a Magic Keyboardot használva. Merthogy az iPad Pro kijelzőmérete alig kisebb (12,9 inch a 13,3-hoz képest), a Magic Keyboardra rátéve pedig kifejezetten notebook jellegű kialakítás érhető el.


[+]

A kijelző egészen remek, fantasztikusan kontrasztos, élénk, 2048 x 2732 pixeles felbontása továbbra is 4:3-as képarányt jelent. És ami nagyon fontos, hogy az iPad Próból létezik egy 11 hüvelykes kistestvér is ugyanezzel a hardverrel, de csak a 12,9 inches verzió kapta meg az Apple Liquid Retina XDR mini-LED kijelzőjét, amely 1000 nites fénysűrűséget tud, pontszerűen pedig ennek a másfélszeresére is képes. És valóban lenyűgöző, főleg szemből nézve tűnik tökéletesnek, ha nagyon oldalról tekintünk rá, akkor már valamelyest fakul, de még akkor is simán olvasható marad a tartalom. A 120 Hz-es frissítési rátáról pedig csak azért nem áradozom külön, mert erre már az elődmodell is képes volt.


[+]

Maga a tablet persze nem kicsi, nem is könnyű (682 gramm a WiFi-only változat, további 3 gramm a nanoSIM tálcája), viszont elképesztően prémium nem csak az anyaghasználat, hanem az összeszerelés is. Mi az asztroszürke változatot nyúztuk, de ezüstben is kapható a termék. Az előlapon minden irányban ugyanakkorák a kávák, nem világbajnok a vékonyság, de egy táblagépnél ez nem gond, mert valahol meg is kell fogni egy ekkora masinát. Viszont simán elfért az előlapi kamera, ami viszont fektetett nézetet használva a bal oldalra kerül, márpedig ha feltételezzük, hogy általában vízszintes a tájolás (pláne a gombsorral együtt értelmezve), akkor kicsit fura, hogy oldalt van a szenzor. Ilyenkor a hangerőt szabályozó gombpáros felül található, a bekapcsológomb pedig balra csúszik — mindez nyilván a helyére kerül akkor, ha állított nézetben használjuk a terméket, de őszintén szólva egy tabletet manapság már horizontális tájolással üzemeltetünk a multimédiás tartalmak és az irodai appok is erre vannak kitalálva.


[+]

A hátlapon a gyártó logója ül középen, a felső sarokban pedig dupla kamerát és még villanót is találunk, ez ritka vendég a tabletek mezőnyében. Nem is beszélve a LiDAR szenzorról, ami a távolságérzékelésért felel. Hangszóró rögtön négy is van alul-felül (fektetve kétoldalt), a töltést és az adatmozgatást Type-C csatlakozón keresztül valósíthatjuk meg, de a gép hátulján is van egy hárompines adapter, amin keresztül a billentyűzetes tokhoz csatlakozik az iPad.


[+]

Az extra zsetonért (118 ezer forint) elérhető Magic Keyboard magyar kiosztású, a gombok fehér háttérfényt kaptak, a nyomáspont és a gépelési élmény kiváló, az alulra tett trackpad pedig ugyan nem olyan nagy, mint egy MacBook esetén, de a célnak bőven megfelel. A funkciógombok viszont hiányoznak felülről, pedig aki MacBookot használ, az sokat nyúlkál errefelé is (fényerő, hangerő), TouchID gomb pedig egyáltalán nincs. És nekem kicsit hiányzott egy dedikált billentyű, amivel a kezdőlapra visszatérhetnék. Oké, a kijelző érintős, az alsó élen található home-sáv pedig tényleg nincs messze a klaviatúrától, bár erre simán be lehet állítani egy trackpad gesztust is, szóval nincs igazán dráma.


[+]

A Magic Keyboard mágnesesen kapcsolódik a tablethez, stabilan lebeg így a gombsor felett a gép, egész széles a beállítható dőlésszög is, ha pedig becsukjuk, akkor kicsit kisebb széltében mint egy MacBook, de valamivel vastagabb, az eredetileg 682 grammos tömeg is növekszik, de még így sem éri el a MacBook Air 1,29 kilogrammos értékét. Ha valaki sokat gépel, annak nagy áldás a gombsor, de az biztos, hogy nem mérik olcsón. Van egy valamivel kedvezőbb árfekvésű megoldás is, aminek Smart Keyboard Folio a neve, de azon nincs trackpad, illetve nincs a zsanérban egy extra Type-C csatlakozó, ezt ugyanis szintén nyújtja a Magic Keyboard. És még egy apró megjegyzés: noha az Apple azt állítja, hogy a korábbi Magic Keyboard az új géppel nem lesz tökéletes, de a helyzet az, hogy de. Teljesen működik, esetleg akkor lehet némi dráma, ha extra kijelzővédő üveget használunk magán a tableten, ami ugyanakkor kevéssé jellemző.

Hirdetés

Hardver, UI

A nagy durranás (a kijelző mellett) a hardver. Az Apple fogta a friss MacBook gépekből ismert M1 chipsetet és beledobta az iPad Próba, ráadásul ezúttal azt sem titkolják, hogy ehhez 8, illetve 16 GB RAM tartozhat pénztárcától függően. Röviden tehát az a helyzet, hogy az iPad Pro számítási és grafikai teljesítményben egy MacBook szintjét nyújtja, amivel egy csapásra ez a táblagép lett a piac legerősebb ajánlata. A sebességtesztek ennek megfelelően elképesztő számokat hoznak, a Geekbench 5 1718/7280-as pontszáma egészen durván kiugró, a Tab S7+ tudott 940/3020-at. Gfx Benchmarkban pedig körülbelül háromszor annyi gurít az iPad, mint a Samsung csúcsmodellje.

[+]

A kérdés az, hogy egyáltalán kell-e ez nekünk. Nos, ha arra használjuk a tabletet, amire az elmúlt 10+ évben általában az emberek használták, akkor leginkább nem. Böngészéshez, levelezéshez, videók megtekintéséhez, játékokhoz, irodai munkához durván felültervezett a vas, a tavalyi iPad Pro is iszonyú reszponzív és gördülékeny élményt nyújtott, az M1-es újdonság nem érződik gyorsabbnak, mert egyszerűen nincs hova gyorsulnia. Nem fog a Pages hamarabb elindulni, a weboldalak ugyanúgy azonnal a kijelzőn vannak megfelelő netkapcsolat esetén, mint eddig, tehát átlagemberek számára ez a hardver egyszerűen overkill. (És igen, ez egy irodai munkára használt MacBook esetén is tökre igaz.) Ez is röccenésmentesen játssza le a 4K videókat, ezen is patika módon fut a COD, a tavalyi és friss iPad Pro közötti különbséget egy átlagember nem a cucc sebessége miatt, hanem a kijelző eltérései kapcsán fogja elsősorban észlelni.


[+]

De! Már alakul az alkalmazáskínálat kifejezetten az M1 chipsetes, iPad OS-szel szerelt gépekre, az Adobe a Lightroomot és a Photoshopot már frissítette, egy jó videóvágóra (Premiere, Final Cut) még várni kell, de előbb-utóbb lesz az is. Más kérdés, hogy direkt letöltöttem a Photoshop megfelelő változatát, ami tényleg többet tud, mint a korábbi (például kezeli a layereket), de még mindig jóval kevesebbre képes, mint a MacOS alatt működő variáns. Olyannyira, hogy bármennyire is az volt a cél, hogy az ehhez a cikkhez kapcsolódó képanyagot az iPad OS-en szerkesztem meg, ez végül mégsem volt opció, mert ugyan valószínűleg meg lehetett volna oldani, de jóval bonyolultabban, mint az asztali verzión.


[+]

Szintén igyekeznek a játékfejlesztők is, a Divinity: Original Sin 2 már kihasználja a tabletben rejlő plusz erőt és fix 60 fps-sel fut az alkalmazás, de azért a tényleg erőforrásigényes, kifejezetten ezt a nyers teljesítményt igénylő iPad OS appok száma egyelőre még elég kurta. Szóval pillanatnyilag itt van ez az izomtibor, feszül benne az erő, alig várja, hogy munkára lehessen fogni, csak éppen nincs nagyon mivel megizzasztani, egy sima YouTube videót nézni rajta már-már megalázó, ebből a szempontból (is) azt mondanám, hogy talán most még nem kell rohanni félmilliót kiperkálni egy ilyen iPad-ért, pláne úgy, hogy egy MacBookon jóval több felhasználási területe van a chipsetnek.


[+]

Úgy egyébként az iPad OS pont olyan, mint eddig, persze van néhány apróbb finomítás és változtatás, jelenleg a 14.5.1-es változatnál járunk. A legutóbbi (május elején történő) frissítésnél bekerült az AirTag kütyük támogatása, lettek új emojik, fejlődött a Siri, a News fül elrendezése is változott, reszeltek a Podcast appon és az Xbox és PS5 kontrollereket is kezeli a rendszer. A gördülékenység továbbra is elsőrangú, a minimum 8 GB RAM mindenre elég, a kijelző pedig jó partner, tényleg élmény használni a gépet.

Multimédia

Kamerák kapcsán papíron nincs eltérés az elődtől, ami azt jelenti, hogy akad hátul egy 12 megapixeles főkameránk, dual pixel autofókusszal és F/1,8-as apertúrával, mellette dolgozik egy 10 megapixeles, ultraszéles modul, illetve van még itt egy LiDAR szenzor is, amely lézeres megoldással mér távolságot. Ezt szettet pedig egy négy LED-ből álló villanó segíti. Az előlapra egy 12 megapixeles, 122 fokos látószögű megoldást helyeztek el, amely nyilvánvalóan videókonferenciák és FaceTime esetén jöhet jól, állóképes minősége nem mondható kiemelkedőnek. Ami hátul van, ott sem az abszolút képminőség a lényeges, egy ekkora tablettel turistafotókat készíteni teljesen életszerűtlen, viszont ha tervrajzokat, építkezéseken bizonyos készültségi fokot, telket, földterületet, vagy éppen bútort, szerszámot, formatervezői modellt, makettet és egyéb, munkaügyben lényeges dolgokat kell megörökíteni, arra bőven frankó ez a hátlapi összetétel.


[+]

Ehhez a LiDAR szenzorhoz van egy méricskélő alkalmazásunk is (bár ez sem újdonság), ami a kamera képét mutatja és meg tudunk jelölni két pontot, amik között leméri a távolságot, arra vállalkozik, hogy centiméteres pontosságot nyújt, a 80-as ajtószárnyat simán eltalálta, a 75-ös asztallapra 76 centimétert adott meg, de azért közelítő jellegű méréseket simán meg lehet vele csinálni. A LiDAR másik szerepe a portrék kapcsán keresendő, ügyesebben el tudja választani az alanyt a háttértől, mintha nem lenne ilyen szenzor, bár a portréfotózás sem tartozik abba a körbe, amihez kifejezetten egy 12,9 inches táblagépet használunk. Ez egy Apple termék, tehát gyárilag meglehetősen csekély a fotózással kapcsolatos beállítások mennyisége, gyakorlatilag a látószögek között tudunk váltani és a portré, valamint a panoráma kapcsolható. Tesztfotóink:

Ahhoz képest, hogy ez egy tablet, az eredmény kiváló. Úgy amúgy inkább átlagos, de tessék, itt egy érv a MacBookkal szemben: ezen van hátul is kamera, amazon pedig nincs. A főkamera nagyjából korrekt, az ultraszéles viszont hamar kipukkad, ha a fényviszonyok nem ideálisak, este például egyáltalán nem érdemes erőltetni. Videózni is lehet, de ez megint csak egy olyan felhasználási terület, ami maximum akkor jön jól, ha egy videós beszélgetésben a környezetet is mutogatni akarjuk. Ja, van még egy szituáció, amikor lehet lopva videózni, a Magic Keyboardra állított masina mögött ülve tökre úgy tűnhet, mintha dolgoznánk, de közben suttyomban fel lehet venni az irodában/kávézóban/tárgyaláson történő eseményeket — bár gondolom nem ez volt a kamerák hátlapra tervezésének fő csapásiránya.


[+]

A zenei élményt a négy hangszóró szállítja és erre igazán nem lehet panasz. Nagyon komoly hangerőt és a maximum kivételével torzításmentes produkciót hallhatunk, ami méltó a gép általános szintjéhez, filmet nézni kifejezett élmény nem csak a hang, hanem a kijelző képességei miatt is. És persze a hardvernek meg sem kottyan a 4K, de a 8K-val is elbánik simán.

Üzemidő, összegzés

Az adatátvitel verziófüggő, a nanoSIM-et is fogadó modellek eSIM képességekkel is rendelkeznek és 5G hálózatokra is fel tudnak lépni. A WiFi 6-os modul remekül üzemelt a tesztidőszak alatt, a műholdas pozíciószerzés viszont csak a SIM-kártyás masinákban adott GPS, GLONASS, GALILEO és QZSS szabványok segítségével. NFC nincs, meglepő módon az U1-es UWB chip sem a repertoár része, miközben a friss iPhone-okban megvan. Memóriakártyát sosem lehetett iPadbe tenni, az alapmodell 128 GB-os belső tárhellyel rendelkezik, a csúcsgép pedig 2 TB kapacitást kínál.


[+]

Amiben az iPad Pro nem annyira kiemelkedő, az az üzemidő. Persze a kérdés az, hogy mivel vetjük össze, az ugyanilyen hardvert használó MacBook Air majdnem másfélszer tovább bírja töltés nélkül. A 40,88 Wh-s telep kapásból kisebb, mint cég notebookjában levő közel 50 Wh-s akksi, persze így sem kell szégyenkeznie, nekem irodai tevékenységekkel (cikkírás, képszerkesztés, levelezés, böngészés, némi videózás) jött össze közel 10 órányi működés, de tény, hogy ezzel a felhasználási mintával a MacBook Air 14-15 óráig bírja általában. A töltés is lassabb, mert csak 18 wattos az adapter, a MacBook 65 wattos töltőfeje azért nagyon más liga.


[+]

Apple iPad Pro 12.9 (2021)
Pro
Irtózatosan erős hardver
Fantasztikus kijelző
Kiváló minőségű tartozékok
Type-C csatlakozó
Kontra
A jelenlegi alkalmazáskínálat nem tudja kiaknázni a gépben rejlő erőt
Méregdrága tartozékok
Rövid oldalra tett előlapi kamera
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 8 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (8/128 GB, Wi-Fi, HUF) 449 900

Összegzés. Ez egy igencsak prémium termék egy nagyon szűk és igényes célcsoport számára. Normál felhasználáshoz egyszerűen túlzás, ha kell a nyers erő, akkor egy MacBook olcsóbban nyújt sok szempontból többet, noha azon nincs kamera és a kijelző sem érintésérzékeny. De őszintén szólva bármennyire is menő egy iPad Pro mögött ülve dolgozni, és biztos roppant népszerű lennék valami cibetmacskás elitkávézó teraszán, egyszerűen nem látom azokat a tömegeket, akik inkább ezt választják egy kevésbé menő, de azért a Starbucksban még megtűrt MacBook helyett. Azon alapból van gombsor, tovább bírja az akkumulátor, de leginkább az szól mellette, hogy a MacOS képességei és alkalmazáskínálata köröket ver az iPad OS hasonló felkészültségére. Idővel persze szépen kiforrja majd magát a szoftveres körítés és bizonyára lesznek olyan élethelyzetek és munkakörök, amikor az iPad Pro M1 chipsetes kiadása a leginkább ideális választás, de most még inkább csak erőfitogtatás és technológiai kihaénnem, hogy ilyen minőségű a kijelző és ennyire erős a vas. És amúgy meg bibí, megvettem, mert megtehetem, de racionális szempontból általános felhasználás mellett egyszerűen túlzás ez a gép. Ettől még egy kiválóan összeszerelt, prémium minőségű, sok szempontból a tabletes piac többi szereplőjét simán zárójelbe helyező, ennek megfelelően pedig méregdrága tablet, ami egy újabb lépés abba az irányba, hogy az Apple egyre közelebb hozza egymáshoz a MacBookokat és az iPadek legdrágább modelljeit. Nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb MacOS is választható lenne operációs rendszerként — a hardver gyakorlatilag adott, az érintőkijelző kezelését belefejleszteni pedig valószínűleg nem nagy kihívás.

Bog

A tesztkészüléket az iStyle biztosította, köszönjük. A terméket itt lehet megvásárolni.

Specifikáció

Apple iPad Pro 12.9 (2021)
Apple iPad Pro 12.9 (2021) Külső
Méretek 280,6 x 214,9 x 6,4 milliméter
Tömeg 682 gramm (WiFi) / 685 gramm (WiFi + 5G)
Színvariációk ezüst, asztroszürke
SIM-foglalat (5G változatban) nanoSIM vagy eSIM
Kijelző
Kijelző átlója 12,9 hüvelyk
Kijelző felbontása 2048 x 2732 pixel (265 ppi)
Kijelző típusa Liquid Retina XDR mini-LED, 120 Hz
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Apple M1, 5 nm
Processzor típusa Nyolcmagos (3,2 GHz)
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Apple GPU (nyolcmagos)
RAM mérete 8/16 GB
Memória
Belső tárhely 128 / 256 / 512 / 1024 / 2048 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok (5G változat) GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
LTE 700c, 700b, 800, 800 DD, 850, 900, 1800, 1900, 2100, TD 2300, TD 2500, TD 2600 MHz
n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n28, n38, n40, n41, n66, n71, n77, n78, n79
GPRS / EDGE van / van
IrDA / Bluetooth nincs / 5.0 (A2DP, LE, EDR)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual band, hotspot, AirDrop, 2x2 MIMO
USB 2.0 (Type-C)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (csak az 5G-s modellben)
GLONASS van (csak az 5G-s modellben)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgő
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform iPad OS 14.5
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek FaceTime, Térképek, iTunes Store, App Store, iBooks, Game Center, News, Photo Booth, Podcastok, SketchBook, Fájlkezelő
Multimédia
Fő kamera 12 megapixeles, autofókuszos, f/1,8
10 megapixeles ultraszéles, f/2,4
ToF LiDAR szenzor
Előlapi kamera 12 megapixeles, f/2,4
Videófelvétel 4K @ 30/60 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 40,88 Wh lítium-polimer
Egyebek
giroszenzor, touchpad, Pencil 2 és billentyűzet támogatás

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés