Android 10 bemutató

Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

Időszerű rendszerújdonságok

Az, hogy mennyire nem látványos a generációváltás, kiderült, amikor az EMUI 10 bétát tesztelgettem: konkrétan meg nem mondtam volna, ha nem tudom: Android 10-en alapszik, és az új rendszert a Pixel 3a-ra feltéve szintén nem fogadott semmi merőben más. Maradt a Material Design stílus, a szokásos kerek ikonok, a keresősáv a tálcán és hírolvasó balra. Egészen az értesítőpanelig kellett eljutni, hogy apró változások feltűnjenek – mondjuk a hátralévő üzemidő kijelzése felül. Mostantól az alkalmazáskártyákról több automatikus válasz adható az app megnyitását kikerülve, és több javaslatot dob fel a rendszer – egy étterem link esetében mondjuk az instant navigációt. A számunkra kevésbé fontos értesítések elnémíthatók, ezek pedig elkülönülnek a figyelemfelkeltő, vagyis hangos értesítésektől a panelen.

[+]

Hirdetés

Széles körben elterjedtek az AMOLED technológiájú megjelenítők, és velük együtt a kevesebbet fogyasztó, sötét háttérképek, majd gyártói témák és harmadik féltől származó alkalmazások. A vegytiszta Android most csatlakozik ehhez a trendhez, és a sötét rendszertéma nem csak a beállítások vagy az értesítőpanel hátterét váltja feketére vagy sötétszürkére, így tesz a tárcsázó, a telefonkönyv, a kereső, a végre alapból biztosított fájlkezelő, a naptár, a számológép, az óra, a Drive, a Gboard billentyűzet, az Android Auto, a YouTube, a Keep, a Play Filmek és a Play Játékok is. Ha a sötét séma bekapcsol (alacsony akkumulátorfeszültség esetében magától), az alapszoftverek közül már csak az üzenetküldő, a Play Áruház, a Play Zene és a Térkép villan fehér háttérrel, de várhatóan ezekhez is lesz nemsokára fekete változat.

[+]

Mindez egyébként az LCD paneleknek is jól áll, úgyhogy ha opció, én mindig bekapcsolom, nyilván ez is ízlés kérdése, pont úgy, mint a dizájn. Ebben a Pixelek eléggé elmaradtak, és mintha a vastag kávákhoz kötelező lett volna a széles navigációs sáv. Szerencsére ennek most vége: bár kérhető két- és háromgombos alsó sáv, a teljes képernyős gesztusvezérlés is opció – bár ez annyiból nem igaz, hogy egy egész vékony alsó sáv továbbra is maradt, fehér csíkkal jelezve, mit kell megragadni. A főoldalra az ujjat középről feltolva és felengedve lehet jutni – feltolva és rajtahagyva az alkalmazásváltó bújik elő a tálcával, újabb felfele mozdulattal pedig az app lista.

[+]

Egyszerűbben is lehet a legutóbb használt alkalmazások között váltani, az ujjat szimplán jobbra-balra tolva alul, ami annyira szuper megoldás, hogy az a kérdésem a Google felé: miért nem mondjuk 2016-ban találták ezt ki? A Segéd a két alsó sarok felől pöccintve ugrik fel, visszalépni pedig függőleges oldalon befele simítva tudunk. Ez utóbbi érzékenysége állítható, amit magasra véve a Pixel 3a jól érezte visszavágyó mozdulataimat. A keresőóriás egyébként lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a vissza mozdulatot kikapcsolják, nehogy egy alkalmazásfunkcióval vagy a játékirányítással összeakadjon. Variálható egyébként a rendszerikonok formája, a kiemelések színe és az androidos feliratok betűtípusa, bár ezek valamiért egyelőre a fejlesztői beállítások között érhetők el.

Egyszerűbb lett segélyhívást indítani: a bekapcsolót hosszan megnyomva máris opció ez a kikapcsolás, az újraindítás és a képernyőkép készítés mellett. Elvileg ugyanitt bukkanhat fel a Google Pay mobilfizetés ikonja a gyors biometrikus azonosításhoz. A Google számos eszközt közzétett, hogy az ökoszisztéma együtt fejlődjön a rendszeralapokkal, és ha minden igaz, érkeznek a Facebook Messenger-szerű, kis buborék formában megjelenő chat alkalmazások más app használata közben. A zavartalan telefonnyomkodást segítheti az is, hogy az alkalmazások (mondjuk az ébresztőóra) mostantól csak úgy nem ugorhat fel, helyette inkább egy értesítőkártya jelenik meg, így arra reagálva sem szakad meg az aktuális játék vagy folyamat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés