Az Android Q hivatalosan Android 10

Ha nagyon cinikusak akarnánk lenni, azt is mondhatnánk, hogy az Android tizedik főverziójánál döbbent rá a Google, hogy nincs elég betű az angol ABC-ben, pláne nem édességnév, amivel legalább még néhány évet kihúznak. Valószínűleg egyébként ez történt, de kifogástalan magyarázot, illetve magyarázatokat sikerült kiötölni, hogy a legfrissebb Android miért csak simán 10. Az Android Q hivatalosan ugyanis Android 10 néven kezdi meg pályafutását.

Például azért, mert az R és L egyes nyelvekben nem egyértelműen megkülönböztethető. Márpedig a Q után nyilván az R jön, vagyis jött volna, de nem jön. Mert félreérhető lenne, hogy az ember a Lollipop rendszerre gondol, vagy arra, ami majd jövőre érkezik. A Google szociális érzékenységét demonstrálandó, elismerte, hogy ugyan a mályvacukor (marshmallow) szerintük finom, de nem mindenhol népszerű édesség, a pite (Pie) pedig nagyon sok szubkultúrában egyszerűen mást, vagy mást is jelent. A felhasználók (jelenleg 2,5 milliárd) ezen információk alapján nem biztos, hogy egyértelműen el tudják dönteni, a legfrissebb rendszerrel dolgoznak-e vagy nem.

Továbbra is a társadalmi szolidaritás talaján, az android-zöldet is módosították. Az új logó új betűkészletből és az Android robot fejéből áll, ami lehet a felirat után, vagy fölötte. A betűk és az Android (a zöld robot) ívei összhangban vannak, a szöveg és a vizuális elem mérnöki precizitással harmonizál. Már, ha valakinek nem tűnt volna fel, akkor tolmácsoljuk a tervezők szándékát. A zöldet pedig több kékkel vegyítették. Aminek szintén jó oka van.

A színvaksággal és a szelektív színvaksággal élők között leggyakrabban a zöld-piros vakság fordul elő. A színskálát további árnyalatokkal egészítették ki, ami a legtöbb ember számára biztosan látható. Tételesen: android zöldnek nevezett smaragd (#3ddc84), kék (#4285f4), tengerész kék (#073042), narancs (#f86734) és rizsvirág (#eff7cf). Meg egy meghatározhatatlan babakék. Ezek a színek lesznek a hivatalos színkód részei.

Hirdetés

Azóta történt

  • Android 10 bemutató

    Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

Előzmények

Hirdetés