Android 10 bemutató

Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

Android régen és ma

Az okostelefon, mint termékkategória az elmúlt években hardverben és szoftverben egyaránt kiforrott annyira, hogy egy középkategóriással is évekre ellegyen az ember, hacsak nincsenek különleges igényei. Olvasóink a leggyakrabban kamera és üzemidő tekintetében kérnek tanácsot, és nem véletlenül: a dizájnra, a telepre és a fotós-videós tudásra terelődött a hangsúly, lásd a csupa képernyős megoldásokat hatalmas akkumulátorral és a fél tucat optikás rendszereket egy rakás látószöggel. A nagy többséget pont nem érdekli, mindezt 8-as, 9-es vagy 10-es Android hajtja-e meg, és őszintén szólva: igazán sok mindenről nem marad le, aki picit régebbi rendszeren ragadt.

Az első fecske, vagyis zöld robot: a T-Mobile G1, más néven a HTC Dream
Az első fecske, vagyis zöld robot: a T-Mobile G1, más néven a HTC Dream [+]

Egyfelől azért, mert a teljes képernyős gesztusvezérléstől kedve a sötét módon át egy sor Android 10-es újdonságot már rég megoldottak a gyártók önerőből, másfelől meg azért nem gáz egy Oreo vagy Pie, mert a Google sok változást alkalmazásfrissítésekkel régebbi rendszerekre is elhoz. Jobb is nem is tépni a hajat a nyögvenyelős generációváltásokon – ez a magyar forgalomban ritkán látott Pixelek esetében azonnali és a 10 már el is érhető, mindenki más meg úgyis várakozhat. A 2019-es Android persze merőben más, mint amit Andy Rubin és csapata másfél évtizede megálmodott – akkor még digitális kamerákra

Az Android 4.3 JellyBean és a Nexus 4 is korszakhatárt jelentett
Az Android 4.3 JellyBean és a Nexus 4 is korszakhatárt jelentett [+]

Onnantól, hogy a vállalkozás a Google szárnyai alá került, a rendszer okostelefonos fordulatot vett, végül 2008-ban, a T-Mobile G1-gyel, vagyis a HTC Dreammel megindult az az elképesztő sikersorozat, aminek jelenleg 2,5 milliárd aktív eszköz a vége. A 24 ezer kütyü között pedig, amiből a vásárló választhat, akad androidos óra, autós fedélzeti rendszer és tévé is, ami jókora szétszórtságot jelent. Tetézi ráadásul a dolgot, hogy az Android magja nyílt forráskódot használ (és nem csak a Google fejleszti), így lehet az, hogy a világ egy részén a keresőóriás szolgáltatásai az OS-től elválaszthatatlanok, míg máshol az AOSP-alapú változaton egy darab Google szoftver nincs.

Az Android 8 Oreo és egy kis keksz – az édességek ideje azonban mára lejárt
Az Android 8 Oreo és egy kis keksz – az édességek ideje azonban mára lejárt [+]

De mitől lett ennyire népszerű a zöld robotos megoldás, ha kifejezetten nem egységes? Egyfelől ingyenes és relatív kis hardverigényű, így az olcsó mobiltól kezdve a karperecen egyaránt elfut. Másfelől éppen sokszínűsége és testreszabhatósága nyerte el a felhasználók szimpátiáját, és a gyártópartnerek is saját képmásukra formálhatják egyéni felületüket. One UI, EMUI, MIUI, OxygenOS, Flyme – akad köntös, amelyik felismerhetetlenségig átszabja a Google rendszerlogikáját, és olyan is, amelyik közelebb áll az iOS-éhez.

Mára az Android fejlesztése mindenesetre kissé megtorpant – profitorientált cégként a Google inkább a mesterséges intelligenciára koncentrál, semmint a hatalmas ökoszisztéma évenkénti megreformálására, úgyse tudja partnereit gyors frissítésekre rávenni. Így aztán a táblagépes vonal feladása után úgy érezheti az ember: a 4.0 Ice Cream Sandwich vagy az 5.0 Lollipop-féle, drasztikus változások kora leáldozott – mégis hoz épp eleget az Android 10, hogy érdemes legyen rá áhítozni. Például az összehajtható készülékek vagy az 5G modemek támogatása miatt, amíg pedig a keresőóriás és a fejlesztők egy hullámhosszon vannak, elég kis lépésekben haladni előre. Bár speciel brandingben kapásból sok változott: oda az ábécérendes elnevezés és az édességes utótag – az Android 10 egyszerűen csak Android 10, kerekdedebb felirattal és teljes alakos robot helyett fél fejes logóval.

Időszerű rendszerújdonságok

Az, hogy mennyire nem látványos a generációváltás, kiderült, amikor az EMUI 10 bétát tesztelgettem: konkrétan meg nem mondtam volna, ha nem tudom: Android 10-en alapszik, és az új rendszert a Pixel 3a-ra feltéve szintén nem fogadott semmi merőben más. Maradt a Material Design stílus, a szokásos kerek ikonok, a keresősáv a tálcán és hírolvasó balra. Egészen az értesítőpanelig kellett eljutni, hogy apró változások feltűnjenek – mondjuk a hátralévő üzemidő kijelzése felül. Mostantól az alkalmazáskártyákról több automatikus válasz adható az app megnyitását kikerülve, és több javaslatot dob fel a rendszer – egy étterem link esetében mondjuk az instant navigációt. A számunkra kevésbé fontos értesítések elnémíthatók, ezek pedig elkülönülnek a figyelemfelkeltő, vagyis hangos értesítésektől a panelen.

[+]

Széles körben elterjedtek az AMOLED technológiájú megjelenítők, és velük együtt a kevesebbet fogyasztó, sötét háttérképek, majd gyártói témák és harmadik féltől származó alkalmazások. A vegytiszta Android most csatlakozik ehhez a trendhez, és a sötét rendszertéma nem csak a beállítások vagy az értesítőpanel hátterét váltja feketére vagy sötétszürkére, így tesz a tárcsázó, a telefonkönyv, a kereső, a végre alapból biztosított fájlkezelő, a naptár, a számológép, az óra, a Drive, a Gboard billentyűzet, az Android Auto, a YouTube, a Keep, a Play Filmek és a Play Játékok is. Ha a sötét séma bekapcsol (alacsony akkumulátorfeszültség esetében magától), az alapszoftverek közül már csak az üzenetküldő, a Play Áruház, a Play Zene és a Térkép villan fehér háttérrel, de várhatóan ezekhez is lesz nemsokára fekete változat.

Hirdetés

[+]

Mindez egyébként az LCD paneleknek is jól áll, úgyhogy ha opció, én mindig bekapcsolom, nyilván ez is ízlés kérdése, pont úgy, mint a dizájn. Ebben a Pixelek eléggé elmaradtak, és mintha a vastag kávákhoz kötelező lett volna a széles navigációs sáv. Szerencsére ennek most vége: bár kérhető két- és háromgombos alsó sáv, a teljes képernyős gesztusvezérlés is opció – bár ez annyiból nem igaz, hogy egy egész vékony alsó sáv továbbra is maradt, fehér csíkkal jelezve, mit kell megragadni. A főoldalra az ujjat középről feltolva és felengedve lehet jutni – feltolva és rajtahagyva az alkalmazásváltó bújik elő a tálcával, újabb felfele mozdulattal pedig az app lista.

[+]

Egyszerűbben is lehet a legutóbb használt alkalmazások között váltani, az ujjat szimplán jobbra-balra tolva alul, ami annyira szuper megoldás, hogy az a kérdésem a Google felé: miért nem mondjuk 2016-ban találták ezt ki? A Segéd a két alsó sarok felől pöccintve ugrik fel, visszalépni pedig függőleges oldalon befele simítva tudunk. Ez utóbbi érzékenysége állítható, amit magasra véve a Pixel 3a jól érezte visszavágyó mozdulataimat. A keresőóriás egyébként lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a vissza mozdulatot kikapcsolják, nehogy egy alkalmazásfunkcióval vagy a játékirányítással összeakadjon. Variálható egyébként a rendszerikonok formája, a kiemelések színe és az androidos feliratok betűtípusa, bár ezek valamiért egyelőre a fejlesztői beállítások között érhetők el.

Egyszerűbb lett segélyhívást indítani: a bekapcsolót hosszan megnyomva máris opció ez a kikapcsolás, az újraindítás és a képernyőkép készítés mellett. Elvileg ugyanitt bukkanhat fel a Google Pay mobilfizetés ikonja a gyors biometrikus azonosításhoz. A Google számos eszközt közzétett, hogy az ökoszisztéma együtt fejlődjön a rendszeralapokkal, és ha minden igaz, érkeznek a Facebook Messenger-szerű, kis buborék formában megjelenő chat alkalmazások más app használata közben. A zavartalan telefonnyomkodást segítheti az is, hogy az alkalmazások (mondjuk az ébresztőóra) mostantól csak úgy nem ugorhat fel, helyette inkább egy értesítőkártya jelenik meg, így arra reagálva sem szakad meg az aktuális játék vagy folyamat.

Egyéb apróságok

A motorháztető alatt további, kevésbé látványos változások is történtek. Vége az NFC-alapú Android Beam fájlmegosztásnak, és hamarosan érkezik az azt váltó, WiFi-t jobban kihasználó új változat. Gyorsabban előugrik és bőségesebb a megosztásmenü, előnézettel küldés előtt. Az Google jobban összefogta az engedélykezelést: immáron minden app mindegyik engedélye egyenként elutasítható. A helyadatoknál pedig az engedélyezés és tiltás mellett opció az engedélyezés az előtérben való használat idejére, így egy-egy app nem kíváncsiskodhat hollétünkről a háttérben. A keresőóriás több lépést is tett, hogy a kéretlen alkalmazások az engedélyeket megkerülve (pl. más app vagy az EXIF adatok információit használva) értesüljenek mondjuk a földrajzi helyzetről. Ugyanígy nehezebb az illetékteleneknek az IMEI számhoz vagy MAC címhez hozzáférni, ezzel párhuzamosan pedig a Play Áruházból sorra kerülnek ki az adathalász bloatware-ek.

[+]

Scoped Storage néven az appok saját mappát nyithatnak a tárolón, amihez más alkalmazások csak engedélykéréssel férhetnek hozzá. Ugyanígy pedig engedélyköteles lesz a személyes képek és videók elérése minden app esetében. A Project Treble némileg felgyorsította a mobilok rendszeres frissítését, a Project Mainline célja pedig az, hogy gyártói update-től függetlenül, a Play Áruházból települhessenek biztonsági és adatvédelmi hibajavítások. Ezt a Google kezeli, így gyártói tesztelés és engedélyezés nem szükséges, ahogy a telepítés után újraindítás sem. A biometrikus hitelesítéshez az ujjlenyomat-olvasók mellett hamarosan csatlakozhatnak a fejlettebb arcalapú megoldások – a Pixel 4 család ezt várhatóan ki is használja.

Az Android 10 felkészült a hajlítható kijelzős, többféle képarányú és felbontású eszközök korszakára, könnyedén húzva szét egy alkalmazást mondjuk a Mate X-et szétnyitva, vagy változtatva képernyőt és nézetet a Galaxy Foldot összecsukva. Az oldalelrendezés és a megjelenített információmennyiség is változhat attól függően, hogy méregdrága hajlítható játékszerét az ember telefonos vagy táblagépes méretben használja. A fejlesztők emellett a több képernyős megjelenítésre is felkészülhetnek (multi-screen, multi-resume), meghatározva, hogy adott panelen milyen tartalom rajzolódjon ki. Bár natív asztali mód egyelőre nem érkezett a legfrissebb verzióval.

Az 5G viszont az Androidot is megzabolázta, és az új hálózati API-kal az alkalmazások felmérhetik a felhasználó rendelkezésére álló sávszélességet és válaszidőt, ez alapján küldve információcsomagot. Az adaptív WiFi lehetővé teszi a nagy teljesítményű, alacsony válaszidejű működést, ami online játék esetében biztosíthat megfelelő hálózati hátteret, mostantól pedig a telefonon mentett WiFi hálózatokat QR kóddal gyorsan meg lehet osztani, illetve azt beolvasva pillanatok alatt csatlakozni. A Project Euphoria segít a Segéd nyelvfelismerésében a beszédhibával rendelkezők esetében, Live Caption néven pedig a rendszer internetkapcsolat nélkül is képes lesz hívások és médiafájlok hangját élő szöveggé alakítani, ami a siketeknek jelenthet hatalmas előnyt.

[+]

A szöveges válasz hanggá alakítása is opció lesz a támogatott készülékeken és nyelveken az ősz folyamán, viszont a Segéd magyarul még mindig nem cseveg velünk, így sok hangalapú szolgáltatás errefelé nem érhető el. Tud magyarul viszont az Azonnali átírás app, ami a mikrofon által hallott szöveget egyből megjeleníti, és a köhögést, krákogást és más effektust is felismer, ami szintén jól jöhet a hallásproblémával küzdőknek. A Hangerősítő a vezetékes fülesre a környezeti hangokat, a beszédet vagy éppen a hangos könyveket tisztábban és érthetőbben próbálja eljuttatni, ami zajos környezetben lehet igazán hasznos, de tárgyaláson is segíthet.


[+]

A kameraszoftver mostantól a gyorsmenüben kínálja az éjszakai módot és elérhetővé teszi a DNG RAW mentést. A rendszer pedig natívan támogatja az AV1, a HDR10+ és a HEIF kódolást, ha a készülék hardvere is fel van készítve ugyanerre. Az appok könnyen hozzáférhetnek a többkamerás rendszerek mélység- és 3D információhoz, sok alkalmazás előtt megnyitva a mélységélességgel és a kiterjesztett valósággal való játékot. Végül a monokróm kamerák is natív támogatást kaptak – vajon ez is spolier a Pixel 4 fotós képességeire?

[+]

Az Android 10-zel egy időben több alkalmazás és funkció is elérhető lett, vagy most kapott hangsúlyt. A digitális jóllét például összpontosítási üzemmóddal gyarapodott (focus mode). Ezt aktiválva csak a számunkra fontos alkalmazások és értesítések érhetők el és zavarhat – egyelőre bétás opcióról van szó. A mobilfüggőség ellen pedig már nem csak alkalmazáskorlátozással vagy este beszürkülő képernyővel lehet harcolni, adott weboldalak böngészése is időkorlátot kaphat. A szülői felügyelet a Google Family Link segítségével enged monitorozást és korlátozást, akár távolról felügyelve a gyermek mobilszokásait és alkalmazáshasználatát, napi limiteket megadva. Emellett a csemete pozíciója is megjelenhet a térképen. Végül felbukkant a Pixel 3a-n az Android Auto mobilváltozata: ez a telefon egyszerűbb, akár szóbeli kezelését jelenti a gépjármű tartójába helyezve.


[+]

Végszó gyanánt elmondható, hogy az elsőre kissé vérszegénynek tűnő Android 10 egy csomó hasznos újdonságot hozott: ilyen a natív sötét téma és gesztusvezérlés, az összeszedettebb engedélykezelés illetve az összehajtható eszközök támogatása. A motorháztető alatt kellő mennyiségű karbantartás történt, a Project Mainline pedig remélhetőleg rendbe szedi a mindig problémás frissítéseket. A Pixel telefonok nyilván azonnal megkapták az Android 10-et, és idén minden korábbinál több mobil vett részt annak béta tesztjében. Így ezekre eséllyel jön ki még idén az új rendszerváltozat (a két OnePlus 7 bétásan, az Essential Phone és a Redmi K20 Pro Kínában véglegesen megkapta), miközben a berlini IFA kiállítás és az ősz számos új, friss és ropogós OS-t futtató telefont hozhat, édességes név nélkül is ízlésesen.

Bone123

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés