Android 10 bemutató

Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

Egyéb apróságok

A motorháztető alatt további, kevésbé látványos változások is történtek. Vége az NFC-alapú Android Beam fájlmegosztásnak, és hamarosan érkezik az azt váltó, WiFi-t jobban kihasználó új változat. Gyorsabban előugrik és bőségesebb a megosztásmenü, előnézettel küldés előtt. Az Google jobban összefogta az engedélykezelést: immáron minden app mindegyik engedélye egyenként elutasítható. A helyadatoknál pedig az engedélyezés és tiltás mellett opció az engedélyezés az előtérben való használat idejére, így egy-egy app nem kíváncsiskodhat hollétünkről a háttérben. A keresőóriás több lépést is tett, hogy a kéretlen alkalmazások az engedélyeket megkerülve (pl. más app vagy az EXIF adatok információit használva) értesüljenek mondjuk a földrajzi helyzetről. Ugyanígy nehezebb az illetékteleneknek az IMEI számhoz vagy MAC címhez hozzáférni, ezzel párhuzamosan pedig a Play Áruházból sorra kerülnek ki az adathalász bloatware-ek.

Hirdetés

[+]

Scoped Storage néven az appok saját mappát nyithatnak a tárolón, amihez más alkalmazások csak engedélykéréssel férhetnek hozzá. Ugyanígy pedig engedélyköteles lesz a személyes képek és videók elérése minden app esetében. A Project Treble némileg felgyorsította a mobilok rendszeres frissítését, a Project Mainline célja pedig az, hogy gyártói update-től függetlenül, a Play Áruházból települhessenek biztonsági és adatvédelmi hibajavítások. Ezt a Google kezeli, így gyártói tesztelés és engedélyezés nem szükséges, ahogy a telepítés után újraindítás sem. A biometrikus hitelesítéshez az ujjlenyomat-olvasók mellett hamarosan csatlakozhatnak a fejlettebb arcalapú megoldások – a Pixel 4 család ezt várhatóan ki is használja.

Az Android 10 felkészült a hajlítható kijelzős, többféle képarányú és felbontású eszközök korszakára, könnyedén húzva szét egy alkalmazást mondjuk a Mate X-et szétnyitva, vagy változtatva képernyőt és nézetet a Galaxy Foldot összecsukva. Az oldalelrendezés és a megjelenített információmennyiség is változhat attól függően, hogy méregdrága hajlítható játékszerét az ember telefonos vagy táblagépes méretben használja. A fejlesztők emellett a több képernyős megjelenítésre is felkészülhetnek (multi-screen, multi-resume), meghatározva, hogy adott panelen milyen tartalom rajzolódjon ki. Bár natív asztali mód egyelőre nem érkezett a legfrissebb verzióval.

Az 5G viszont az Androidot is megzabolázta, és az új hálózati API-kal az alkalmazások felmérhetik a felhasználó rendelkezésére álló sávszélességet és válaszidőt, ez alapján küldve információcsomagot. Az adaptív WiFi lehetővé teszi a nagy teljesítményű, alacsony válaszidejű működést, ami online játék esetében biztosíthat megfelelő hálózati hátteret, mostantól pedig a telefonon mentett WiFi hálózatokat QR kóddal gyorsan meg lehet osztani, illetve azt beolvasva pillanatok alatt csatlakozni. A Project Euphoria segít a Segéd nyelvfelismerésében a beszédhibával rendelkezők esetében, Live Caption néven pedig a rendszer internetkapcsolat nélkül is képes lesz hívások és médiafájlok hangját élő szöveggé alakítani, ami a siketeknek jelenthet hatalmas előnyt.

[+]

A szöveges válasz hanggá alakítása is opció lesz a támogatott készülékeken és nyelveken az ősz folyamán, viszont a Segéd magyarul még mindig nem cseveg velünk, így sok hangalapú szolgáltatás errefelé nem érhető el. Tud magyarul viszont az Azonnali átírás app, ami a mikrofon által hallott szöveget egyből megjeleníti, és a köhögést, krákogást és más effektust is felismer, ami szintén jól jöhet a hallásproblémával küzdőknek. A Hangerősítő a vezetékes fülesre a környezeti hangokat, a beszédet vagy éppen a hangos könyveket tisztábban és érthetőbben próbálja eljuttatni, ami zajos környezetben lehet igazán hasznos, de tárgyaláson is segíthet.


[+]

A kameraszoftver mostantól a gyorsmenüben kínálja az éjszakai módot és elérhetővé teszi a DNG RAW mentést. A rendszer pedig natívan támogatja az AV1, a HDR10+ és a HEIF kódolást, ha a készülék hardvere is fel van készítve ugyanerre. Az appok könnyen hozzáférhetnek a többkamerás rendszerek mélység- és 3D információhoz, sok alkalmazás előtt megnyitva a mélységélességgel és a kiterjesztett valósággal való játékot. Végül a monokróm kamerák is natív támogatást kaptak – vajon ez is spolier a Pixel 4 fotós képességeire?

[+]

Az Android 10-zel egy időben több alkalmazás és funkció is elérhető lett, vagy most kapott hangsúlyt. A digitális jóllét például összpontosítási üzemmóddal gyarapodott (focus mode). Ezt aktiválva csak a számunkra fontos alkalmazások és értesítések érhetők el és zavarhat – egyelőre bétás opcióról van szó. A mobilfüggőség ellen pedig már nem csak alkalmazáskorlátozással vagy este beszürkülő képernyővel lehet harcolni, adott weboldalak böngészése is időkorlátot kaphat. A szülői felügyelet a Google Family Link segítségével enged monitorozást és korlátozást, akár távolról felügyelve a gyermek mobilszokásait és alkalmazáshasználatát, napi limiteket megadva. Emellett a csemete pozíciója is megjelenhet a térképen. Végül felbukkant a Pixel 3a-n az Android Auto mobilváltozata: ez a telefon egyszerűbb, akár szóbeli kezelését jelenti a gépjármű tartójába helyezve.


[+]

Végszó gyanánt elmondható, hogy az elsőre kissé vérszegénynek tűnő Android 10 egy csomó hasznos újdonságot hozott: ilyen a natív sötét téma és gesztusvezérlés, az összeszedettebb engedélykezelés illetve az összehajtható eszközök támogatása. A motorháztető alatt kellő mennyiségű karbantartás történt, a Project Mainline pedig remélhetőleg rendbe szedi a mindig problémás frissítéseket. A Pixel telefonok nyilván azonnal megkapták az Android 10-et, és idén minden korábbinál több mobil vett részt annak béta tesztjében. Így ezekre eséllyel jön ki még idén az új rendszerváltozat (a két OnePlus 7 bétásan, az Essential Phone és a Redmi K20 Pro Kínában véglegesen megkapta), miközben a berlini IFA kiállítás és az ősz számos új, friss és ropogós OS-t futtató telefont hozhat, édességes név nélkül is ízlésesen.

Bone123

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés