Hirdetés

Huawei Experience: Kipróbáltuk az EMUI 10-et

Az Android 10-en készülő rendszerváltozat jól körvonalazza a Huawei telefonok szoftveres jövőjét: egységesebb stílus és gördülékenyebb átmenetek.

Számos fotós téma górcső alá került a Huawei által támogatott Fototrend blogban, és foglalkozunk a jövőben is álló- és mozgóképes témákkal. Mostantól azonban a cikksorozat Huawei Experience blog néven fut, és mivel épp frissiben jelentette be a Google, hogy az Android Q főverziót szimplán csak Android 10-nek kell szólítani, édességes név nélkül, kihasználjuk az alkalmat, hogy bemutassuk az új rendszeren készülő EMUI 10 UX-et. A P30 Próra perc alatt települő, legmodernebb felület egyébként nem írja újra sem a rendszer, sem a gyártói köntös szabályait, ehelyett a bevált recepten finomít.


[+]

Ez főleg vizuális változásokat jelent, amit öt részre lehet bontani. Olvasóink a képek alapján leginkább a magazin stílusú elrendezésre, más szóval a szellősebb dizájnelemekre lehetnek figyelmesek. A beállításopciók például határozottabban elkülönülnek egymástól, tematikusan rendszerezve a nagyobb csoportokat, méretesebb ikonokkal a jobb képi visszacsatolás érdekében.

[+]

Terebélyesedett az értesítési panel öt gyorskapcsolója, elveszítve szövegüket – a feliratok az egész kapcsolópanelt lenyitva kerülnek elő. A fényerőcsúszka kifejezetten közel került a készülék aljához és a hüvelykujjhoz, amellyel minden értesítőkártya könnyen elérhető. Ezek is látványosabban elkülönülnek egymástól: átláthatóbb, kevésbé zsúfolt megjelenést biztosítva. Persze a megjelenített méret és a betűméret lejjebb vehető, ha valaki több tartalmat szeretne szétteríteni, mostantól pedig alapból teljes képernyős gesztusvezérléssel lehet a képernyőn navigálni, noha kérhető a régi, alsó kezelősáv is.

[+]

A magazinoktól köszön vissza az alkalmazásopciók főcíme is, lásd a méretesebb betűket felül, míg az aktuális, interaktív tartalmak kissé lejjebb indulnak, igazodva az egykezes használathoz. A vizuális köntös tompább, visszafogottabb színpalettába öltözött, amit a gyártó szerint az olasz festő, Giorgio Morandi munkássága ihletett. Ezek a tónusok visszaköszönnek a telefonkönyvben és a kapcsolók esetében is, plusz több ikon  apró változtatáson esett át a képi egységesség jegyében.

[+]

Az Android 10-zel érkezik a rendszerszintű sötét téma, amit egyébként az EMUI már korábban is felkínált, csak most ez a Google-lel is összedolgozik. A fekete hátterű EMUI kifejezetten jól áll az OLED paneleknek, a visszafogottabb fogyasztásról nem is beszélve – amikor tehetem, én mindig bekapcsolom az efféle opciót. Ma már számos Google és harmadik féltől származó alkalmazás felajánlja a sötét hátteret, az EMUI 10-nek pedig kevés olyan szoftvere maradt, amelyik ne teremtene éjjeli hangulatot.

Magazin stílus az EMUI Desktop asztali felületen
Magazin stílus az EMUI Desktop asztali felületen [+]

A sötét mód egyébként nem egyszerűen a világos megjelenés invertálása: élénk fehér feliratok helyett a szürke számos árnyalata hoz a szemnek kellemesebb megjelenést, ugyanolyan egységesen, mint világos változatban. A megjelenítési beállításoknál elérhető továbbá a villogáscsökkenés is, idegen nevén a DC dimming, amely alacsony fényerőn hozhat szemkímélőbb használatot. Az új stílusjegyek itt-ott az EMUI Desktop asztali felületen is megjelennek.

Az EMUI 10 új animációkat, azok pedig gördülékenyebb átmeneteket hoznak. Bár ezek némileg tovább tartanak a korábbiaknál, a felület reakcióideje azonnali, nincs döccenés vagy akadozás, összességében pedig reszponzívabbnak érezni a működést. Az animációk sebessége függ attól is, hogy hol és milyen gyorsan ér a felhasználó a képernyőhöz, legyen szó a teljes kijelzős gesztusvezérlésről, a legördülő és felnyíló ablakokról, a főoldalra való visszatérésről vagy a görgetés végén visszapattanó animációkról. A képernyő elforgatása apró vizuális effekttel gazdagodott, az értesítési kártyákat és az alkalmazásváltó elemeit megérintve pedig rugószerű effekt ad a felületnek mozgékonyságot.


[+]

A kameraszoftvert is felturbózták: hangsúlyosabb a főképernyőn a zoom csúszkája, és ezt megragadva, valamint a módok és egyéb opciók között váltva jókora feliratok jelzik a kiválasztott lehetőséget, ami napfény alatt komponálva éppenséggel kapóra jön. Három helyett most már közel egy tucat Leica filmes effekt kiválasztható, úgy mint a standard, az élénk, a sima, a szentimentális, a kemény, az ND filter, a Valencia, a kék, a dicsfény, a nosztalgia és a hajnal.


[+]

Eddig elég meggyőző a fejlesztés alatt álló EMUI 10 UX, ami persze még bétás változat, a tudáslista tehát bővülhet, mielőtt a régi és az új modellekre a végleges csomag megérkezik. Olyan extrák viszont már most járnak, mint a digitális jólét mellett beállítható szülői felügyelet, amely a Google Family Link szolgáltatást hívja segítségül a csemeték mobilszokásainak monitorozására. Ez is aláhozza, hogy a Huawei határozottan a zöld robotos rendszerben látja mobiljai jövőjét, gyorsabb rendszerfrissítések ígéretével. Csak épp megfűszerezi mindezt saját vizuális köntösével, amely az Android 10-zel megint szintet lép.

Cikkünk a Huawei Magyarország támogatásával készült.

Azóta történt

Előzmények

  • Fototrend blog: Nem csak művészfotó lehet monokróm!

    Habár ma már leginkább a művészi hatás elérésére fotóknak fekete-fehérben, valójában csak a kreativitás szab határt a monokróm fotózásnak, ami egyébként lehet "színes" is.

  • Fototrend blog: Szerkesszünk képet telefonon!

    Részletesebben körbejárjuk, miként lehet javítani a mobilfotókon, mobilon, effektekkel, feliratokkal megspékelve.

  • Fototrend blog: Panorámaképek

    Témánk szinte nem is szorul magyarázatra: mindenki szeret panorámaképet lőni, ám tudunk egy-két tippet adni, hogyan lehet a leglátványosabb eredményeket elérni.