Android 10 bemutató

Oda az édességes név, van viszont rendszerszintű sötét téma, (majdnem) teljes képernyős gesztusvezérlés, hajtogatható eszköztámogatás és a remény, hogy a frissítések gyorsabban jönnek – de érdekel ez még bárkit?

Android régen és ma

Az okostelefon, mint termékkategória az elmúlt években hardverben és szoftverben egyaránt kiforrott annyira, hogy egy középkategóriással is évekre ellegyen az ember, hacsak nincsenek különleges igényei. Olvasóink a leggyakrabban kamera és üzemidő tekintetében kérnek tanácsot, és nem véletlenül: a dizájnra, a telepre és a fotós-videós tudásra terelődött a hangsúly, lásd a csupa képernyős megoldásokat hatalmas akkumulátorral és a fél tucat optikás rendszereket egy rakás látószöggel. A nagy többséget pont nem érdekli, mindezt 8-as, 9-es vagy 10-es Android hajtja-e meg, és őszintén szólva: igazán sok mindenről nem marad le, aki picit régebbi rendszeren ragadt.

Az első fecske, vagyis zöld robot: a T-Mobile G1, más néven a HTC Dream
Az első fecske, vagyis zöld robot: a T-Mobile G1, más néven a HTC Dream [+]

Egyfelől azért, mert a teljes képernyős gesztusvezérléstől kedve a sötét módon át egy sor Android 10-es újdonságot már rég megoldottak a gyártók önerőből, másfelől meg azért nem gáz egy Oreo vagy Pie, mert a Google sok változást alkalmazásfrissítésekkel régebbi rendszerekre is elhoz. Jobb is nem is tépni a hajat a nyögvenyelős generációváltásokon – ez a magyar forgalomban ritkán látott Pixelek esetében azonnali és a 10 már el is érhető, mindenki más meg úgyis várakozhat. A 2019-es Android persze merőben más, mint amit Andy Rubin és csapata másfél évtizede megálmodott – akkor még digitális kamerákra

Az Android 4.3 JellyBean és a Nexus 4 is korszakhatárt jelentett
Az Android 4.3 JellyBean és a Nexus 4 is korszakhatárt jelentett [+]

Onnantól, hogy a vállalkozás a Google szárnyai alá került, a rendszer okostelefonos fordulatot vett, végül 2008-ban, a T-Mobile G1-gyel, vagyis a HTC Dreammel megindult az az elképesztő sikersorozat, aminek jelenleg 2,5 milliárd aktív eszköz a vége. A 24 ezer kütyü között pedig, amiből a vásárló választhat, akad androidos óra, autós fedélzeti rendszer és tévé is, ami jókora szétszórtságot jelent. Tetézi ráadásul a dolgot, hogy az Android magja nyílt forráskódot használ (és nem csak a Google fejleszti), így lehet az, hogy a világ egy részén a keresőóriás szolgáltatásai az OS-től elválaszthatatlanok, míg máshol az AOSP-alapú változaton egy darab Google szoftver nincs.

Az Android 8 Oreo és egy kis keksz – az édességek ideje azonban mára lejárt
Az Android 8 Oreo és egy kis keksz – az édességek ideje azonban mára lejárt [+]

De mitől lett ennyire népszerű a zöld robotos megoldás, ha kifejezetten nem egységes? Egyfelől ingyenes és relatív kis hardverigényű, így az olcsó mobiltól kezdve a karperecen egyaránt elfut. Másfelől éppen sokszínűsége és testreszabhatósága nyerte el a felhasználók szimpátiáját, és a gyártópartnerek is saját képmásukra formálhatják egyéni felületüket. One UI, EMUI, MIUI, OxygenOS, Flyme – akad köntös, amelyik felismerhetetlenségig átszabja a Google rendszerlogikáját, és olyan is, amelyik közelebb áll az iOS-éhez.

Mára az Android fejlesztése mindenesetre kissé megtorpant – profitorientált cégként a Google inkább a mesterséges intelligenciára koncentrál, semmint a hatalmas ökoszisztéma évenkénti megreformálására, úgyse tudja partnereit gyors frissítésekre rávenni. Így aztán a táblagépes vonal feladása után úgy érezheti az ember: a 4.0 Ice Cream Sandwich vagy az 5.0 Lollipop-féle, drasztikus változások kora leáldozott – mégis hoz épp eleget az Android 10, hogy érdemes legyen rá áhítozni. Például az összehajtható készülékek vagy az 5G modemek támogatása miatt, amíg pedig a keresőóriás és a fejlesztők egy hullámhosszon vannak, elég kis lépésekben haladni előre. Bár speciel brandingben kapásból sok változott: oda az ábécérendes elnevezés és az édességes utótag – az Android 10 egyszerűen csak Android 10, kerekdedebb felirattal és teljes alakos robot helyett fél fejes logóval.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés