Hirdetés

Google Pixel 3a teszt - a Nexus szellem-e?

A középkategóriát felfelé kitolva kínálja a Google csúcsmobilok letisztultságát és kameráját ez a kedvezőbb árú, bár megkésett formájú referenciatelefon.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

Amikor még se híre, se hamva nem volt a Honor vagy Xiaomi-féle, megfizethető csúcskészüléknek, a Google megrázta magát, és partnereivel összefogva elindította az ár/érték bajnok Nexus vonalat. Ez letisztult külsőt és szoftverdizájnt kombinált kellően erős hardverrel és mindenkor friss Androiddal, bőven az aktuális zászlóshajók ára alatt. Nem csoda, hogy nekem éppen a Nexus 4 volt a kapudrogom a komolyabb okostelefonok világába. Idővel persze felkúszott az árcédula, igaz: a Nexus 5X / 6P-vel az élvonalba repült a kamera, és ez a ma már Pixel márkanéven futó sorozat legfőbb erénye, mivel a megkésett dizájn (főleg a Pixel 3 XL noccsmány szenzorszigete), vagy éppen a horror ár (ez utóbbi 950 eurón nyitott) nem éppen az.


[+]

A Pixel 3a és a Pixel 3a XL a fentiek közül csak egy, ám talán a legfontosabb problémával foglalkozik: 400 és 480 eurón drasztikusan vág a csúcsmodellek árán, persze jókora hardveres kompromisszumot kötve, miközben ragaszkodik a jól bejáratott kamerákhoz, hiszen a fotózás és a videózás a mai mobileladások fő mozgatórugója. Pechünkre ez errefelé nem gyártói forgalomban és extra adóterhekkel 150 ezer forintos árcédulát jelent, amivel a középkategóriásnak szánt Pixel 3a a Mi 9-féle, tripla kamerás csúcskészülék farvizére evezett. Nem jött el még ugyanis az idő, hogy a Google Segéd magyarul csevegjen, és egészen addig nem is várható a keresőóriás hardveres magyar jelenléte. Nexusos emlékeimmel viszont mindig kedvelt időszak egy-egy referenciamobil tesztje, és elég kettőt kattintani alanyunkkal, hogy széles mosoly üljön ki arcomra.


[+]

Hiába van ugyanis „csak” egy-egy kamera két oldalt, például egy fixfókuszos, 8 megapixeles elöl. A 12,2 megapixeles, optikailag stabilizált hátlapi ugyanis egy az egyben a kétszer drágább Pixel 3-tól látogatott ide, és a Google mennyiség elv helyett minőségi alapokkal és HDR+ algoritmussal kel versenyre a sokkamerás ajánlatokkal. Nagyjából egyébként ennyivel tud, mert bár a 151,3 x 70,1 x 8,2 milliméteres masina éppenséggel könnyen kezelhető és 147 grammon nem húzza le a zsebet, 5,6”-es képátlója körül nem spórol a kávákkal, ami egy Mi 9T mellett ódivatúvá teszi.


[+]

A forma mindenesetre letisztult, a konstrukció pedig remek, és bár a plasztik ház azért mégiscsak könnyebben karcolódik, mint a prémiumérzésű edzett üveg, a unibody matt burkolat megkapóan emelkedik ki az egy tucat, sokszínű, csillogó-villogó rivális közül. Nekem tetszik ez a hátlapi, kettéosztott old school dizájn, a Google úgy áll hozzá, hogy ez egy telefon, nem figyelemfelhívó ékszer. A 3000 mAh-s telep már picit szűkösnek tűnik, főleg Qi töltés nélkül, a mellékelt 18 wattos USB-PD gyorstöltő viszont hamar éberséget csal a szemeibe.


[+]

A fekete vagy fehér formának jobbra színes bekapcsoló gomb ad némi karaktert, pont jó helyen egyébként, ahogy a hangerőszabályzót is kényelmesen elérni. És amíg divatba jött a csúcskategóriában a 3,5 milliméteres kimenetet száműzni, itt fellelhető a jack port felül, miközben a beszédhangszórót és az alsó rácsot kombináló sztereó hangszóróról sem kell lemondani. Épp csak a magyarázat hiányzik, hogy az alsó elem miért a készülék aljára, semmint az előlap méretes alsó kávájára került, de csak ezért nem fog a 3a kikerülni a kosárból.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Google Pixel 3a Sony Xperia 10 Plus Samsung Galaxy A50 Xiaomi Mi 9 SE Huawei P30 Lite
Képátló 5,60 hüvelyk 6,50 hüvelyk 6,40 hüvelyk 5,97 hüvelyk 6,15 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2220 1080 x 2520 1080 x 2340 1080 x 2246 1080 x 2312
Technológia OLED IPS LCD Super AMOLED AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 420 / 505 nit 524 / 575 nit 450 / 519 nit 429 / 597 / 808 nit 411 nit
Fehér fényerő (min.) 1,7 nit 4,8 nit 1,8 nit 2,3 nit 1,0 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,35 nit 0 nit 0 nit 0,38 nit
Kontrasztarány végtelen 1498:1 végtelen végtelen 1083:1
Színhőmérséklet 6811 K 8106 K + kézi 7250 / 6770 K 7798 / 6732 K + kézi 7789 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Lehet méltatlankodni az OLED panel 75%-on ragadt képernyőarányán, a 1080 x 2220 pixeles, négy sarkánál ívesre vett panel tűéles, tökéletes feketéket kínál és korrektül látható napfény alatt, noha járhatna mellé még egy kis extra. Éjjel mindenesetre kellően elsötétedik, kékfényszűrőt is bevet és akad pár kalibrációs séma. Az Android 10 és a teljes képernyős gesztusvezérlés szeptember eleji érkezéséig viszont ott ragadt alul a virtuális navigációs sáv, plusz ugyanaddig a sötét rendszertémáról is le kell mondani. Cserébe ellátogatott a drágább Pixelek szorítófunkciója: a készülék alsó harmadát határozottan összenyomva az értesítések elnémíthatók – a mozdulat kényelmetlensége miatt ezt a funkciót én sose használtam. Az érintési érzékenység a panelen remek, a rezgőmotor átlagos erejű.


[+]

A képernyő fölé odafért a fénymérő és a közelségérzékelő. Értesítő LED csak azért nem, mert úgyis van mindig aktív kijelzőfunkció. A SIM-tálcát balról lehet a dobozolt tűvel előcsalni, és bár csak egy nano méretű lapkát fogad be, egy programozható eSIM-et a Google beépített. A hiányoldalt a microSD bővítés, az IP védelem és a vezetékmentes töltés kimaradása gyarapítja – elég vastagon fogott az árazó gép, hogy ezek, vagy legalább a fémház beleférjen. A hófehér doboz bőségével kárpótol: fellelhető benne egy USB-C OTG átalakító, egy két végén Type-C-s kábel a passzoló gyorstöltőhöz, egy jack formátumú, agybadugós headset, valamint az említett tű.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Élő fotón a Pixel 4

  A Pixel 3 méretes káváit és a 3 XL hatalmas szenzorszigetét elegánsabb, bár aszimmetrikus kávák válthatják az első kémfotók szerint is.

 • Úttörő lehet a Google Pixel 4

  Az Ice Universe legalábbis erre utalgat a kiszivárgott előlapi panelek alapján.

 • Google Pixel 3 - egyszerűen nagyszerű

  Nincs rajta hat kamera, van viszont jó sok káva, a Pixel 3 mégis egy végtelenül kiforrott csúcskészülék, kitűnő mozgó- és állóképekkel.

 • Okostelefonos kamerateszt (2016)

  Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

Hirdetés