Mérsékelt újításokkal érkezik az Android Q

Két jelentős változást leszámítva. A helyadatokhoz való hozzáférés újragondolása nagyon időszerű volt, a Live Caption pedig hiánypótló.

Hirdetés

Android Q-ban

Az Google platformjának következő generációja viszonylag kevés valódi újítást jelent felhasználói és fejlesztői szinten is. A legtöbb funkció, ami az egyelőre meg nem nevezett, csak Android Q-ként emlegetett tízes Androiddal elérhetővé válik, már ismerős lehet. A sötét rendszertéma Night Mode néven például elérhető a Samsung OneUI-ban, egy rakás felhasználói felület integrálta már a kizárólag gesztus alapú navigációt, viszont általában opcionálisan vagy vegyesen, ami elég felhasználóbarát dolog. A virtuális navigációs gombok teljes kiiktatása kissé drasztikus megoldás, az oldalélekről való vissza funkció pedig egy sor egyedi UI esetében nem kivitelezhető.


[+]

A Sony Xperia 10 és 10 Plus például Oldalérzékelőnek nevezett funkciópanelt fejlesztett az élekre, a Samsungnál ott az Edge képernyő, az Android Q rendszernavigációja viszont igényt tart a készülékek jobb és bal oldalának teljes felületére, ami okozni fog némi gondot. Ezen kívül rendkívül hasonlatos az iPhone megoldásához, mindössze annyi a különbség, hogy az aktív terület, ahonnan a mozdulatokat indítjuk, fixen a képernyő alján egy sávban kapott helyet, nem a megjelenített alkalmazás felületén.


[+]

A rendszert nyilván adaptálták a hajtogatható eszközökhöz és az 5G adatkapcsolat kezeléséhez, ez abszolút nem meglepetés; fejlesztették a rendszerfrissítések menetét, ami a biztonsági protokoll és egyes rendszerelemek automatikus letöltését teszi lehetővé a háttérben, anélkül, hogy a rendszer ezzel zargatná a felhasználót. A biztonsági csomagok biztosítása így nem a gyártók kompetenciája lesz, kivéve azokban a régiókban, ahol a Google szolgáltatáscsomagja nem alapértelmezett. Például Kínában. Ez a funkció frissítéssel nem aktiválódik, kizárólag az eleve Android Q-val érkező modellekre vonatkozik. A korábbi főverzióról frissített készülékek esetében továbbra is a gyártó küldi a Google által kiadott biztonsági csomagokat.

A telefonhasználati szokások ellenőrzésére és kezelésére is érkeznek új lehetőségek. Az Aktív Fókusz mód segít szűrni a fokozottan figyelemelterelő alkalmazásokat és korlátozni az appoktól beérkező értesítéseket, a Wind Down mód pedig automatikusan szürkeárnyalatosra váltja a megjelenítést, amikor ideje letenni a készüléket. Az eddig külön alkalmazásban (Family Link) letölthető szülői felügyelet funkciói is integrálásra kerülnek, Android Q-ban natívan elérhetők lesznek.

Az értesítések és a multitasking új formában jelenik meg a Buborékokkal (Bubbles), ami leginkább a Messenger chat-fejeinek és a Samsung kisablakos megjelenítésének keverékére emlékeztet. A Buborékok szabadon átméretezhetők és áthelyezhetők lesznek a képernyőn. Az üzenet-értesítésekre újfajta automatikus válaszopciókat is kapunk, amelyek rendszerszinten, minden ilyen jellegű alkalmazás esetében, adekvát választ javasolnak a beérkezett üzenet tartalmának megfelelően, illetve felkínálja a megfelelő alkalmazást, ha telefonszámot, vagy címet (Google Maps) kapunk. A funkció kizárólag lokális gépi tanulásra alapszik, nem generál felhőadatokat. Ilyesmit egyébként tud a Viber is: az értesítőkártyát lehúzva néhány sztenderd válasz elérhető, de nem kontextuális.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés