T-Mobile G1 - gyönyörű Android

Bevezető, tartozékok

Click to read in English!

"Halhatatlan vagy, gyönyörű Android" - énekelte Kiss Tibor, igaz, valószínűleg kicsit más megfontolásból, mint amire e cikk alapján asszociálnánk. Nekem viszont akarva-akaratlanul ez a sor jut eszembe, ha a Google új mobiltelefonos operációs rendszerére, illetve annak jövőjére gondolok. Oldalakat lehetne megtölteni azzal, hogy mi is ez az egész, honnan jött és hova tart, terveink szerint erről egy külön cikket fogunk publikálni, most pedig az olvasmányosságot és az elégséges információtartalmat szem előtt tartva írnék pár száraz tényt az új jövevénnyel kapcsolatban. Valószínűleg kevesen tudják, hogy az Android egy Linux (Monolithic) kernelen alapuló rendszer, melynek története egészen 2005 júliusáig nyúlik vissza, mikor is a szoftveróriás megvásárolta a kaliforniai székhelyű Android Incorporatedet. Már ekkor sejteni lehetett, hogy a vállalat egy mobilos oprendszer fejlesztésébe fog, a hivatalos bejelentésre viszont 2007 november 5-ig kellett várni. Az ígéret a következő volt: egy rugalmas, könnyen fejleszthető rendszer, melyhez a fejlesztőknek lehetőségük van Java nyelven írni ún. managed kódot* használó programokat (*managed kód: virtuális gépen, nem pedig közvetlenül a processzorban feldolgozott kód), plusz a Google által fejlesztett Java könyvtárakkal lehet használni a telefont. Meg úgy mellesleg majdnem az egész Android nyílt forráskódú.

T-Mobile G1

Jómagam először idén februárban, a barcelonai Mobile World Congress kiállításon találkoztam az Androiddal. Egy darab gép volt az egész rendezvényen, az is a Texas Instruments standján. Megmondom őszintén, a fehér színű prototípus akkor nem gyakorolt rám különösebben nagy hatást, mára csak halvány emlékképeim vannak arról, hogy mit is tudott és hogy is nézett ki. Épp ezért ha nem is kedvetlenül, de valószínűleg a helyzet különlegességét kevésbé átérezve válaszolhattam a múlt héten a SpeedShop-tól kapott telefonra, mely szerint elsők között kapom meg az ország egyik első Androidját. A tesztpéldány először tartozékok nélkül, második körben pedig egy fehér dobozban érkezett meg hozzám, mely adatkábelt, tokot és fülhallgatót rejtett - elvileg kellett volna lennie hálózati töltőnek és egy ismeretlen méretű memóriakártyának is.

T-Mobile G1
[+]

Az Android összesen négy napot volt nálam. Használtam, állandóan nyomkodtam, de ennyi idő alatt minden igyekezetem ellenére sem tudtam szőröstül-bőröstül átrágni magam az új platformon. Arra viszont elég volt, hogy az alapfunkciókkal megismerkedjek, valamint kialakuljon egy összképem a rendszerről. Épp ezért jelen cikkben a hardver mellett erre helyezem a hangsúlyt - de nem kell aggódni, mint már említettem, tervben van egy különálló Android cikk is, szoftverekkel és lehetőségekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés